TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 9.18

8 let

EU Rusijo svari pred zamrznitvijo pogajanj o novem partnerstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski voditelji so na izrednem vrhu Rusijo posvarili, da bo EU zamrznila pogajanja o novem partnerstvu med EU in Rusijo, če Moskva ne bo umaknila svojih sil.

"EU je odločno podprla Gruzijo, hkrati pa ni zaprla vrat Rusiji," je po koncu izrednega vrha EU v Bruslju dejal premier Janez Janša. Dejal je, da se bo zadeva nadalje razčiščevala čez teden dni na pogovorih v Moskvi, ob tem pa je ocenil, da je Rusija z enostranskim priznanjem gruzijskih separatističnih pokrajin Južne Osetije in Abhazije storila politično napako. Premier Janša je poudaril, da EU odločno vztraja pri uresničevanju dogovora o šestih točkah o prekinitvi ognja med Gruzijo in Rusijo. Od hitrega izvajanja tega dogovora, ki ga je podpisala tudi Rusija, je po njegovih besedah odvisna nadaljnja usoda pogajanj o novem partnerskem sporazumu med EU in Rusijo.

Naslednji ponedeljek gremo v Moskvo in Tbilisi in ta datum je "izjemno pomemben" za nadaljnje odnose med EU in Rusijo, pa je po koncu vrha poudaril predsedujoči EU, francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Če Rusija do tedaj ne bo umaknila svojih sil na položaje pred konfliktom, bo EU zamrznila pogajanja o novem partnerstvu, izhaja iz sklepov vrha.

V Moskvo bodo šli Sarkozy, Barroso in Solana Sarkozy bo v Moskvo odpotoval s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Javierjem Solano. Rusijo bodo pozvali, naj dosledno uresniči sporazum v šestih točkah, ki med drugim predvideva umik ruskih sil na položaje, ki so jih zasedale pred začetkom konflikta 7. avgusta.

Ruske sile morajo na položaj, kjer so bile pred 7. avgustom

"Če sile ne bodo umaknjene na položaje, ki so jih zasedale pred 7. avgustom, bodo nadaljnji sestanki v okviru pogajanj o novem partnerstvu z Rusijo preloženi," izhaja iz sklepov, ki so jih v Bruslju sprejeli evropski voditelji. Pogajanja naj bi se po sedanjih načrtih nadaljevala sredi septembra.

Janša: Napeto bo pri šesti točki Premier Janša pa je opozoril, da bodo še posebej napeti pogovori glede šeste točke, ki jo je Rusija že prekršila. "Šesta točka namreč govori o tem, da se bo začela razprava v mednarodni skupnosti o določitvi končnega statusa oziroma rešitvi statusnih vprašanj Abhazije in Južne Osetije," je pojasnil Janša.

Janša: Rusija je naredila politično napako

"S tem, ko je Rusija po tem, ko je podpisala ta sporazum, enostransko priznala Južno Osetijo in Abhazijo, je v bistvu neposredno to šesto točko postavila pod vprašaj in s tem tudi svojo kredibilnost. Mislim, da je bila to politična napaka," je še poudaril Janša.

Sporazum o prekinitvi ognja med Gruzijo in Rusijo, imenovan sporazum v šestih točkah, je bil dogovorjen ob posredovanju Francije. Ruski in gruzijski predsednik Dmitrij Medvedjev in Mihail Sakašvili sta ga podpisala 12. avgusta, vendar je Rusija kmalu na to prekršila točko, ki določa, naj se o statusu Abhazije in Južne Osetije odloči v okviru mednarodnih pogajanj.

Rusija še ni umaknila sil

Medvedjev je namreč minuli teden podpisal odlok o priznanju Abhazije in Južne Osetije, prav tako Rusija še ni uresničila točke, ki opredeljuje umik njenih sil. Preostale štiri točke sporazuma predvidevajo: da se vsi vpleteni v konflikt odpovejo uporabi nasilja, dokončno prekinitev sovražnosti, neomejen dostop do humanitarne pomoči ter vrnitev gruzijskih sil na njihove "stalne položaje".

Barroso: Pripravlejni smo se ustrezno odzvati Evropski voditelji so se danes tudi dogovorili, da bodo kmalu pripravili mednarodno donatorsko konferenco za obnovo Gruzije po posredovanju ruskih sil v državi. "Pripravljeni smo se ustrezno odzvati, vključno s skorajšnjo mednarodno donatorsko konferenco," je poudaril Barroso. Evropska komisija je po izbruhu krize za Gruzijo že namenila šest milijonov evrov, države članice pa še posebej devet milijonov evrov.

Sarkozy: EU ima zvezane roke

Francoski predsednik je zavrnil navedbe, da ima EU zvezane roke zaradi svoje energetske odvisnosti od Rusije. "Res je, Rusija je zelo pomembna za Evropo, a tudi Evropa je zelo pomembna za Rusijo," je poudaril in še opozoril, da je gruzijsko-ruska kriza dokaz, da EU resnično potrebuje Lizbonsko pogodbo.

Janša: Če bo EU enotna, je lahko zadeva uravnotežena "Ko gre za vprašanje energije, je lahko zadeva zelo uravnotežena, če bo EU enotna," pa je o tem danes menil premier Janša. "Kot EU potrebuje energente, tako Rusija potrebuje svoje trge. Evropskega trga ni mogoče nadomestiti z nobenim drugim, vsaj ne v kratkem času," je menil Janša.

Rusko priznanje kot pika na i

Rusko priznanje Abhazije in Južne Osetije je bilo sicer pika na i v novem obdobju ohlajanja odnosov med Zahodom in Rusijo, ki so se nevarno zaostrili v začetku avgusta, ko so ruske sile zasedle gruzijsko ozemlje zaradi sporov v separatistični pokrajini Južni Osetiji. Novo realnost mnogi politični analitiki označujejo za drugo hladno vojno.

Sitacija je zelo resna "Izredni vrh ni nekaj običajnega. Dejstvo, da je bil sklican, pomeni, da je situacija zelo resna," je pojasnil francoski predsednik. Zadnji izredni vrh je bil sklican leta 2003 zaradi Iraka, pred tem pa je EU izredni vrh sklicala po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Razprava se bo sicer nadaljevala na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU konec tedna v Avignonu. Ministri bodo predvidoma potrdili novo, raziskovalno misijo, ki jo EU namerava napotiti v Gruzijo, pričakovati pa je, da bodo tudi podrobneje govorili o pripravi donatorske konference za Gruzijo in drugih ukrepih v pomoč državi.

Ne spreglejte