Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
10.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

dom okna Dom in vrt

Torek, 31. 7. 2018, 10.50

2 meseca, 1 teden

Večje steklene površine odpirajo dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
velika okna | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pronicanje naravne svetlobe je ključni del odpiranja prostora, poleg tega naravna svetloba dom naredi bolj vabljiv in mu vdahne toploto. Večje steklene površine prostor vizualno povečajo, poleg tega omogočajo tudi boljšo povezanost notranjih delov doma z zunanjostjo. Dejstvo je, da nas večina dan preživi v notranjosti, zato je še toliko bolj pomembno, da imamo nemoten pogled na naravo in zunanjo okolico.

ogledalo
Trendi Kako uporabiti ogledalo za doseganje boljšega sloga

Okna so veliko več kot zgolj odprtine, ki prinašajo svetlobo. So pomemben element vsakega doma, saj z njihovim odpiranjem in zapiranjem ohranjamo stik notranjih prostorov z zunanjimi. Velika okna omogočajo širok pogled na okolico, poleg tega pa z njimi omogočimo večji pretok svežega zraka, kar zagotovo vpliva na ambient doma.

velika okna | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Prostori so bolj zračni

Ko gre za arhitekturni vidik, uporaba velikih oken na zahteva veliko tehniškega znanja in umetniške ustvarjalnosti, saj se morata videz in slog doma prilagajati zunanji okolici.

Čeprav so velike okenske odprtine trendovske postale šele v zadnjih nekaj letih, ne gre prezreti njihove funkcionalne uporabe.

Uporaba večjih oken in balkonskih vrat v nadzemnih delih bivalnih prostorov ponuja možnost prehoda iz notranjega dela v zunanjega.

ograja
Trendi Kako izbrati pravo ograjo za dvorišče

velika okna | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ali večja okna pomenijo tudi dražji nakup

Bolj kot na velikost samih oken na ceno vplivajo kakovost stekla, material in vgraditev senčil. Nekatera okna so danes tako kakovostna, da lahko z njimi povečamo izolacijo, ki je odvisna tudi od energetske učinkovitosti okna.

Večja okna imajo večjo stekleno površino, kar seveda pomeni, da so težja. Pri tem je treba dobro premisliti, kakšen material bo imel okvir.

Najpogostejša je izbira jekla, saj je dovolj trpežno, da zadrži težo stekla, obenem pa je dovolj lepo in uporabno, da ne kazi podobe doma. Montiranje stekel prepustite strokovnjakom, saj so večja okna zaradi dimenzije stekla težja in jih lažje zlomimo.

Velika okna so idealna izbira za manjša stanovanja

Pri manjših kvadraturah lahko prostor optično povečate z večjimi okni in tako ustvarite prijetnejše okolje za bivanje. Podviga zamenjave oken se boste lažje lotili, če živite v stanovanjski hiši, kjer z njihovo namestitvijo ne boste uničili celotne podobe.

kopalnica
Trendi Nasveti za majhne kopalnice

čiščenje oken | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Več dela s čiščenjem

Ne glede na to, kakšno dimenzijo oken imate, se čiščenju ne boste mogli izogniti. Z vgraditvijo zunanjih senčil boste lahko čistočo oken lažje vzdrževali, saj se bo vsa umazanija lepila na senčilo.

Ker večja okna zahtevajo več dela, se globinskemu čiščenju posvetite ob menjavi letnih časov. Izogibajte se čiščenju steklenih površin na vroč, sončen dan, ker lahko ostanejo lise na oknih.

Domače čistilo za steklene površine

Potrebujete: 4 dcl vode, 1 dcl kisa, ½ dcl 70-odstotnega alkohola, 1-2 kapljici eteričnega olja (po želji)

Uporabno za: vse steklene in statične površine, ogledala (Vse potrebne sestavine zmešajte v razpršilo in ga nanesite neposredno na želeno površino ali na krpo oz. papirnato brisačko.)
 

Ne spreglejte