Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
14.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Pirnar

Torek, 5. 2. 2019, 14.18

5 let, 2 meseca

Feng shui: oprema doma se začne že pri vhodnih vratih

Oglasno sporočilo
Pirnar

Vhodna vrata v hišo ali stanovanje so prvi stik s prostorom, v katerem ste si ustvarili svoj dom. Po načelih feng shuija skozi vhod v domovanje prenašamo (pozitivno ali negativno) energijo in le pravilno izbrana vrata zagotavljajo harmonijo celotnega doma. V nadaljevanju pojasnjujemo, kako izbrati vhodna vrata v skladu s feng shuijem.

Kaj sploh je feng shui?

Feng shui je starodavna kitajska filozofija, ki vključuje razumevanje narave in vesolja, na Kitajskem pa feng shui razvijajo že več kot 6.000 let. Z izrazom feng shui označujemo tradicionalne kitajske tehnike, s katerimi lahko ocenjujemo človekov bivalni prostor. Feng shui je torej veda, ki nam omogoča, da ostanemo v harmoniji z naravnimi potenciali tudi znotraj svojega doma. Če besedici feng in shui prevedemo dobesedno, le-ti pomenita: veter in voda. Gre torej za dva osnovna elementa, ki ju povezujemo s srečo in z zdravjem. Feng označuje veter, ki naj bi prinašal bolezen. Na Kitajskem že stoletja upoštevajo izogibanje vetru kot preventivni ukrep, s katerim naj bi se izognili njegovim škodljivim posledicam. Shui označuje vodo, ki ima vselej povezovalno vlogo. Voda ponazarja zbiranje ali povezovanje in simbolizira življenje. Voda v sebi združuje jin in jang, je hkrati mehka in trda ter ima sposobnost premikanja med enim in drugim stanjem. Zato voda ponazarja tudi združevanje, povezovanje in komunikacijo.

Pirnar | Foto:

Jin in jang

Feng shui vključuje prepričanje, da je vse okoli nas sestavljeno iz dveh nasprotujočih si polov, ki se medsebojno privlačita: jin (pasivna) in jang (aktivna) energija.

Gre za ravnovesje med naravnimi nasprotji, kot na primer dan in noč ali tema in svetloba. Če želite ravnovesje doseči tudi v svojem domu, morate upoštevati pet glavnih elementov feng shuija – voda, ogenj, zemlja, kovina in les – ter poznati njihov pomen:

  • Les predstavlja obdobje nastanka in rasti; po feng shuiju pokriva področje družine, zdravja, denarja in izobilja.
  • Ogenj predstavlja obdobje vrhunca; po feng shuiju je odgovoren za slavo in ugled.
  • Zemlja predstavlja obdobje prehajanja; po feng shuiju je odgovorna za ljubezen, zakon in znanje.
  • Kovina predstavlja obdobje utrjevanja in materializacije; po feng shuiju je odgovorna za otroke, kreativnost, prijateljstvo in pomoč.
  • Voda predstavlja obdobje počitka; po feng shuiju je odgovorna za življenjsko pot in kariero.

Pirnar | Foto:

Vhodna vrata po feng shuiju zagotavljajo harmonijo celotnega doma

Po načelih feng shuija ima glavni vhod v hišo ali stanovanje zelo velik pomen, predstavlja tisto točko, ki omogoča prvi stik z bivalnim prostorom. Skozi vhodna vrata se namreč celoten bivalni prostor povezuje z okolico. Energetski vpliv vhoda tako raznašamo po vsem stanovanju, kar pomeni, da vsa življenjska energija vstopa v prostor prav skozi vhodna vrata. Vhodna vrata so najpomembnejša točka v vseh sistemih feng shuija in morajo biti kar se da ugodna. V kolikor ne ustrezajo pravilom feng shuija, obstaja nevarnost, da se neugodni vplivi razširijo po celotnem prebivališču. Pri izbiri vhodnih vrat po feng shuiju je tako treba upoštevati številne dejavnike: velikost, lego, materiale, funkcionalnost, dostopnost in osvetlitev.

Pirnar | Foto: Kaj vse moramo torej upoštevati pri izbiri vhodnih vrat po feng shui?

Za naše splošno dobro počutje in zadovoljstvo je brez dvoma pomembno okolje, v katerem bivamo. Vsi bi radi živeli v sodobni, svetli, prostorni in s pozitivno energijo napolnjeni hiši. Korak bližje takšnim željam nas postavi premišljena izbira sodobnih, estetsko dovršenih in učinkovitih vhodnih vrat. Po načelih feng shuija je najbolje, če se glavni vhod odpira v prostorno, zračno predsobo, preko katere se nam odpira pot do vseh drugih bivalnih prostorov. Za pretok pozitivnih energij po feng shuiju velja, da naj v osi glavnih vrat ne bi bilo stopnišča, toaletnih prostorov in zadnjega izhoda iz objekta. V liniji vhodnih vrat naj ne bi bilo nobenih ovir. Po feng shuiju tudi ni dobro, če na primer nasproti vhodnih vrat stoji ulična svetilka, raste drevo, je postavljen zid ali kakšna druga arhitekturna ovira. Nasproti vhodnim vratom v notranjosti doma naj ne bi nameščali ogledal, ker lahko ogledala s svojim odsevanjem odbijajo prinešeno dobro, pozitivno življenjsko energijo nazaj na prosto.

Vhodna vrata morajo biti čim večja, lahko dostopna, dovolj velika in dobro osvetljena. Glede na to, kakšne vrste energij želimo spustiti v svoj dom, izbiramo tudi materiale – les, kovino in steklo – iz katerih bodo vrata izdelana. Pomembno je tudi, da vrata nudijo dobro toplotno izolativnost, saj nas le tako ščitijo pred negativnimi vplivi vetra.

Naročnik oglasnega sporočila je Pirnar d.o.o.

Ne spreglejte