TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2009,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 4. 2009, 8.50

8 let

Dohodnina od bonus delnic NKBM višja od njihove vrednosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zvesti mali delničarji Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ki so po nakupu v javni prodaji novembra 2007 delnice obdržali še do lanskega septembra, so od države prejeli brezplačne bonus delnice.

Zdaj utegnejo zanje plačati več dohodnine, kot pa znaša njihova trenutna vrednost na borzi. Mali vlagatelji so dobil največ dve brezplačni delnici Država je v okviru prve javne prodaje NKBM novembra 2007 malim vlagateljem prodala 24 odstotkov osnovnega kapitala banke, domačim institucionalnim vlagateljem dobrih deset odstotkov in tujim slabih 15 odstotkov. Pri tem je malim vlagateljem za vsakih deset delnic, ki so jih obdržali neprekinjeno v lasti najmanj do 12. septembra 2008, pripadla pravica do dodatne ene brezplačne delnice. V skladu s prospektom so lahko dobili največ dve delnici.

V najbišjem razredu bi dohodnina za delnici znašala 18,39 evra Ti dve delnici sta bili na dan pridobitve omenjene pravice skupaj vredni 44,86 evra in sta, kot so že lani jeseni pojasnili na Davčni upravi RS (Durs), obdavčeni v skladu z zakonom o dohodnini. Zavezanec, ki je prejel dve brezplačni delnici NKBM in sodi v najvišji dohodninski razred, bo tako zanju plačal dohodnino v višini 41 odstotkov oz. 18,39 evra. To pa je več, kot pa bi zanju odštel na borzi, saj se je enotni tečaj delnic NKBM v minulem tednu gibal okoli 8,70 evra.

Durs je prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2008 zavezancem že poslala na dom konec marca. Vrednost brezplačnih bonus delnic NKBM je na izračunu zapisana pod "preostali drugi dohodki", pri čemer akontacija ni bila obračunana, saj ne presega 20 evrov.

Občuten padec cene delnic Cena delnice NKBM je v javni prodaji znašala 27 evrov, po uvrstitvi na borzo decembra 2007 pa se je povzpela tudi do 44,50 evra. V začetku leta 2008 so se začele delnice NKBM ceniti, nove delnice, ki jih je banka lani jeseni izdala v okviru dokapitalizacije, pa je bilo mogoče kupiti po 19,50 evra. Trenutno se njihov tečaj na borzi giblje okoli 8,50 evra, jih je pa bilo v začetku marca mogoče kupiti tudi po manj kot osem evrov.

Ne spreglejte