Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
8.17

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 8.17

2 leti, 4 mesece

20 let Harryja Potterja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Harry Potter | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Se spomnite, kje ste bili, ko je Harry Potter prišel v kina? Ne? No, saj je res že daleč nazaj, novembra bo od svetovne premiere v Londonu namreč minilo že dvajset let. Priljubljenost knjig in filmov pa po vseh teh letih ni upadla, tako so tudi pri nas letos ponovno izdali celotno zbirko knjig o čarovniških dogodivščinah, saj so bile nekatere od njih razprodane.

Če vas je zagrabila nostalgija ali pa želite filme pokazati mlajši generaciji, zavijte na NEO, kjer so v videoteki DKino zbrani vsi: Kamen modrosti, Dvorana skrivnosti, Jetnik iz Azkabana, Ognjeni kelih, Feniksov red, Princ mešane krvi in Svetinje smrti 1 in 2. A imate najljubšega? Morda je to Jetnik iz Azkabana? No, to je vsekakor najljubša knjiga Emme Watson, ki je igrala Hermiono Granger, medtem ko Daniel Radcliffe (Harry Potter) prisega na Feniksov red, saj ga je navdušilo, da je v veliko scenah igral skupaj s takrat še bodočim oskarjevcem Garyjem Oldmanom. Vsekakor pa ne bodite kot Rupert Grint (Ron Weasley), ki je menda videl le prve tri filme. Ker v nadaljevanju izdamo dogodke mnogih filmov, ne berite dalje, če niste gledali še nobenega, ali pa uporabite urok pozabe.

V vseh letih snemanja so se v filmih zvrstili mnogi odlični igralci in igralke, od Emme Thompson, Alana Rickmana, Maggie Smith pa do mnogih mladih igralcev, ki so zasloveli šele kasneje. Več o njih v nadaljevanju, najprej pa si oglejmo nekaj zanimivih scen iz prvega filma in celotne franšize.

Čarobne scene v Kamnu modrosti

Že ko se Harry skupaj s Hagridom prvič sprehodi po Prečni ulici, je navdušenje veliko, nato potisne voziček s prtljago skozi zid na peronu 9 3/4, a vrhunec je pogled na Bradavičarko, ko se mladi čarovniki in čarovnice v čolnih prvič približujejo grandiozni stavbi. Seveda navduši tudi Klobuk Izbiruh, ko junake razporedi po domovih in pa profesorica Minerva McHudurra, ko se spremeni v mačko. No, po vseh teh letih nostalgično gledamo tudi na prvo srečanje Harryja, Rona in Herminone, pa čeprav je v sklopu prvega filma videti precej vsakdanje.

V prvem filmu še najmanj prepriča scena s trolom na stranišču, saj se ustvarjalcem vizualno trol ni najbolj posrečil, zato pa toliko bolj navduši partija čarovniškega šaha, v kateri tudi Ron pokaže svoje sposobnosti. Trije prijatelji pa nas s svojo povezanostjo in sodelovanjem prepričajo, da bo njihovo prijateljstvo zdržalo vse preizkušnje in premagalo zlo.

Zabava v šoli

Dogajanje na Bradavičarki ni vedno lahkotno, tam se zgodijo tudi nekateri najbolj tragični trenutki, a velikokrat smo se najbolj zabavali prav ob dogodivščinah na šoli. Za množico potegavščin sta poskrbela Ronova brata dvojčka, ki tudi ob svojem odhodu iz šole poskrbita za predstavo. Ko šolo prevzame Kalvara Temyna, dvojčka namreč ugotovita, da je čas, da pobereta šila in kopita. Seveda v svojem slogu, tako da ne manjka niti ognjemet.

Za zabavo je pri obrambi pred mračnimi silami poskrbel tudi profesor Remus Wulf z bavkarji. Bavkarji pač razkrijejo tisto, česar se najbolj bojimo, porazimo pa jih s smehom, tako smo se najbolj nasmejali Nevillovi predstavi profesorja Robausa Rawsa v babičinih oblačilih.

Brišemo solze

Kljub obilici zabave in dogodivščin smo ob marsikateri sceni potočili solzo. Mnogi se tekom filmov tudi poslovijo, tako nihče ni ostal ravnodušen, ko je Harry nazaj na Bradavičarko prinesel Cedrikovo truplo, potem ko sta se med turnirjem ujela v Mrlakensteinovo past. Zagotovo nihče ne mara Dursleyevih in ko obstaja upanje, da bo Harry lahko zaživel z botrom, smo tako veseli kot on, a nato tudi tako zlomljeni, ko Sirius Black v boju z Krasotilyo L'Ohol umre. Če boste gledali z otroci, ki ne poznajo zgodbe, pa se dobro pripravite na šok ob smrti Dumbledorja.

Emma, Daniel in Rupert dvajset let kasneje

Komajda najstniki so trije glavni junaki s filmom Harry Potter: Kamen modrosti stopili na pot globalne slave, ki je tudi močno zaznamovala njihovo prihodnost v filmski industriji, saj se po desetih letih igranja iste vloge težko otreseš tega imidža. Najtežje se je vloge otresel Daniel Radcliffe, ki je v svoji prvi vlogi po filmih o Harryju Potterju, v srhljivki Ženska v črnem, kljub dobro odigrani vlogi v gledalcih še vedno vzbujal občutek, da se je Harry Potter zapletel v neko čudno zadevo. Njegovo nadaljnjo kariero zaznamujejo neobičajni filmi in serije, ki pa so našli svojo publiko, kot Swiss Army Man, trenutno pa ga lahko spremljamo v resnično odpičeni seriji Čudodelnika. Igralsko najšibkejši v trojici Rupert Grint (Ron Wealsey) je največjo vlogo dobil v seriji Sick Note, medtem ko je Emma Watson pritegnila precej pozornosti ne le pred kamerami, ampak tudi kot zagovornica relevantnih družbenih tem. Nazadnje smo jo lahko videli pred dvema letoma v krasnem filmu Čas deklištva Grete Gerwig, odlične ocene pa je požela tudi s filmoma Čarlijev svet Stephena Chboskyja in Bling Ring Sophie Coppole.

Znanih in odličnih igralcev v Harryju Potterju ne manjka, najdemo jih tudi med mlajšimi čarovniki in čarovnicami, ki pa so zasloveli šele po snemanju, med drugim tudi novi Batman in pa General Hux iz zadnje trilogije filmov Star Wars. Prvi, Robert Pattinson v četrtem filmu igra Cedricka Diggoryja, nekaj dni nazaj pa smo ga lahko videli v napovedniku za novega Batmana, ki prihaja v kina marca. Drugi, Domhnall Gleeson je vlogo najstarejšega brata Weasley celo želel zavrniti, saj v filmih igra tudi njegov oče Brendan Gleeson in ni želel, da bi dajal vtis, da je službo dobil le zaradi očeta. No, s kasnejšo kariero, tudi ob boku svojega očeta v drami Kalvarija, je dokazal, da je izjemen igralec.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte