SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za pol milijona dolarjev bo na prodaj natisnjena Wikipedija

2

termometer

Kmalu bo mogoče kupiti natisnjeno različico celotne spletne enciklopedije Wikipedija v angleškem jeziku. Cena? Pol milijona ameriških dolarjev ali slabih 440 tisoč evrov.

Čeprav bo zastarela praktično takoj, saj je vsak dan bogatejša za stotine novih vsebin, se je ameriški računalničar in umetnik Michael Mandiberg odločil, da bo v celoti natisnil angleški del spletne enciklopedije Wikipedija. Projekt – podprla ga je tudi organizacija Wikimedia Foundation, ki upravlja Wikipedijo – je bil sprva zasnovan kot umetniška razstava v galeriji Denny v New Yorku. A tiskano različico najobsežnejše enciklopedije na svetu bo mogoče tudi naročiti.

Ste mislili, da je Britannica s svojimi 32 knjigami obsežna? Da bi Wikipedijo pripravil na tisk, je Michael Mandiberg razvil programski algoritem, ki bo trenutnih več kot 5,2 milijona enciklopedičnih vnosov organiziral v neverjetnih 7.471 knjig, vsaka pa bo imela približno 700 strani. Proces pretvarjanja Wikipedije v do tiska prijazno obliko naj bi trajal vsaj 11 dni, piše spletna stran Venturebeat.

Fizično kopijo Wikipedije bo nato lahko naročil vsak z dovolj globokimi žepi (in najbrž tudi dovolj veliko knjižnico). Cena celotne enciklopedije bo približno pol milijona ameriških dolarjev oziroma slabih 440 evrov, posamezne knjige pa bodo stale približno 80 dolarjev (70 evrov).

V organizaciji Wikimedia Foundation ne pričakujejo, da bo natisnjeno Wikipedijo dejansko kdo naročil, a je po njihovem mnenju pomembno, da imajo to možnost. Michael Mandiberg bo tiskani zbornik sicer naredil tudi iz 7,5 milijona uporabnikov, ki Wikipediji prispevajo znanje. Obsegal naj bi 36 knjig, kar štiri več ob zadnje različice Britannice, sicer najobsežnejše sodobne tiskane enciklopedije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin