Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 8.32

8 let

Xohm bo lansiral lokacijske storitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lokacijske spletne storitve postajajo hit letošnjega leta. Z Applovo vključitvijo in promocijo lokacijskih funkcij v telefonu iPhone se je pričel masovni prodor na tržišče.

Ameriški mobilni operater Sprint je najavil WiMAX storitev z imenom Xohm, ki bo združevala širok nabor lokacijskih funkcij in storitev, ki bodo na voljo uporabnikom mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov. Na osnovi uLocate WHERE platforme Sprint se je povezal s podjetjem uLocate, katerega platformo WHERE bodo integrirali z Xohmovim geoprostorskim sistemom, dodatno pa bo priskrbel dostop do večih posrednikov podatkov, kot je Yelp (spletni vodnik po mestih z ocenami restavracij), Topix (agregator novic glede na lokacijo), Eventful (zbornik lokalnih dogodkov), NAVTEQ (realnočasovni spremljevalec stanja na cestah) in AccuWeather.

Najprej API za razvijalce Sprint bo lokacijsko platformo odprl z aplikacijsko-programskim vmesnikom (API) za razvijalce, katerega naj bi integrirali v lastno aplikacijo. Vsi API-ji in lokacijske storitve bodo na voljo na vseh napravah v Xohmovem omrežju, ne glede na to ali so telefoni, prenosni računalniki ali prenosni predvajalniki glasbe.

Najprej brez samostoječih aplikacij Edina omejitev bo Sprintova omejitev informacij, ki bodo prikazane na posebnem spletnem portalu, katerega podjetje nadzira. To naj bi omejilo število različnih tipov aplikacij, ki jih bodo razvijalci lahko ustvarili. Samostoječe aplikacije z lokacijskimi podatki, kot je to na iPhoneu, v prvi različici storitve naj ne bi bile mogoče. Trenutno se tudi še ne ve kdaj bodo znane podrobnosti in specifikacije API-ja. Xohm z uLocate WHERE platformo bodo lansirali naslednji mesec v Baltimoreu, kmalu za tem pa v Chicagu in v Washingtonu.

Ne spreglejte