Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 6. 2015,
13.04

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mali junaki varna raba interneta

Sreda, 17. 6. 2015, 13.04

1 leto, 2 meseca

V navideznem svetu grozijo resnične nevarnosti …

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

... a zato se še ne gre odpovedati vsem vznemirljivim priložnostim in prednostim, ki jih internet ponuja otrokom in mladini - le poskrbeti je treba za primerno varovanje pred neželenimi pojavi.

Včasih se zdi, da današnja mladina, tudi že najmlajši, vsak trenutek svojega prostega časa preživi pred mobilnimi napravami, kot so pametni mobilni telefoni ali tablice.

Mladi nam bodo povedali, da jim sadovi sodobne tehnologije pomagajo vzdrževati in krepiti medsebojne stike, se zabavati in odkrivati nova znanja, ki bi jim brez tega močnega orodja ostala nedosegljiva (ali vsaj bistveno težje dosegljiva).

Temelj je zaupanje med starši in otroki

Za ogenj pravijo, da je dober sluga, a slab gospodar – ta pregovor bi lahko razširili tudi na marsikatero drugo pomembno življenjsko orodje, tudi internet. Dokler ga uporabljamo tako, da se zavedamo, kaj z njim delamo in zakaj, bomo s premišljeno rabo dosegli želene rezultate in učinke, a če ne upoštevamo nekaj najosnovnejših nasvetov in priporočil, se lahko prehitro zgodi, da pademo na neželeno temnejšo stran. Izpostavitev neprimernim vsebinam in internetno nasilništvo (cyberbullying) sta le dva primera takih škodljivih pojavov, ki lahko pri mladih povzročijo resne in daljnosežne posledice.

Tako kot pri vseh drugih pomembnih vprašanjih, s katerimi se srečujejo najmlajši, je pomembno, da se starši in otroci stalno in odkrito pogovarjajo, pogovor pa naj temelji na medsebojnem zaupanju. Otrok mora vedeti, da so starši njegovi svetovalci in zavezniki, starši pa morajo najti pravo mero med zaupanjem in nadzorom, da bodo tudi otroci čutili to partnerstvo in se na starše obrnili vsakič, ko bodo v kakšnem dvomu.

Če starši ne obvladajo interneta, je to lahko celo prednost

Za nekatere starše so izzivi navideznega (internetnega) sveta morda videti celo nekoliko zahtevnejši kot izzivi tradicionalne vzgoje, saj so mladi tako zelo v stiku z internetom, da jim nekateri starši preprosto težko sledijo. A prav ta navidezen prepad lahko postane izjemen temelj za grajenje medgeneracijskega zaupanja.

Medtem ko starši prisluhnejo svojim otrokom o tem, kako uporabljajo internet, hkrati pridobijo neke nove informacije in vpoglede v nekaj, kar bi v njihovem vsakdanjiku morda ostalo oddaljeno, hkrati pa se z dvosmernim pogovarjanjem krepi vzajemnost, ki je pomembna v vseh pogledih vzgoje. Razumeti, kako otroci uporabljajo internet, je nujno, če jim hočemo pomagati, da na tej poti vseskozi ostanejo varni.

Zaupanje: zahtevna naložba, a z zelo visokimi potencialnimi donosi

Vsekakor je pri prizadevanjih, da bi otroci varno in plodno uporabljali internet, veliko pomembnejše zaupanje med starši in otroki, kot pa podrobno spoznavanje (tehničnih) značilnosti interneta in njegovih storitev. Skupno reševanje vseh vprašanj je najpomembnejša vez med starši in otroki, katere pomen sega tudi krepko zunaj vprašanja varne rabe interneta.

Močno zaupanje se sicer dolgo in težko gradi, a ko se enkrat vzpostavi, se izdatno obrestuje pri vseh izzivih odraščanja, ne le pri skrbi za varno rabo interneta.

- se nadaljuje -

Ne spreglejte