SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Panasonic po treh letih spet z dobičkom

2

termometer

Japonski proizvajalec elektronike Panasonic je prvič po treh letih zabeležil dobiček.

Podjetje je preobrat doseglo na račun padca japonskega jena, okrevanja svetovnega gospodarstva in agresivnega nižanja stroškov.

Panasonic je v poslovnem letu, ki se je končalo z marcem, zabeležil 120,4 milijarde jenov (850 milijonov evrov) čistega dobička. Dobiček iz poslovanja je medtem znašal 305 milijard jenov, kar je slabih 90 odstotkov več kot pred letom dni, prihodki pa so se povečali za 5,9 odstotka na 7740 milijard jenov.

Lansko poslovno leto je podjetje končalo s 754 milijardi jenov izgube. Panasonic se namreč že dalj časa otepa rdečih številk, predvsem na račun slabe prodaje televizorjev. Podobne težave imata tudi tekmeca Sony in Sharp, ki bosta o rezultatih poročala naslednji mesec.

Pri Panasonicu so sicer napovedali, da se bodo še naprej osredotočali na dobičkonosnost namesto na prodajo. Umaknili se bodo tudi iz proizvodnje pametnih telefonov in plazma televizorjev, kar počnejo tudi druga podobna podjetja, na primer Hitachi in Pioneer.

Za tekoče poslovno leto, ki se konča marca 2015, pri Panasonicu pričakujejo 140 milijard jenov čistega dobička, 310 milijard jenov dobička iz poslovanja in 7750 milijard jenov prihodkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin