SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko zasebnosti še imamo na Facebooku?

3

termometer

V Evropi so začela veljati nova določila uporabe Facebooka, ki gredo na roko predvsem oglaševalcem, uporabnikom, ki cenijo zasebnost, pa ne bodo najbolj všeč.

S spremenjenimi pogoji uporabe, ki bodo Facebooku v prihodnje omogočili še podrobnejše spremljanje internetnih aktivnosti uporabnikov za bolj učinkovito prikazovanje oglasov, se avtomatično strinja vsakdo, ki se je v družbeno omrežje prijavil po 30. januarju. Facebook ve, kje ste in kaj počnete Uporabniki, ki so s prijavo v svoj profil sprejeli nova določila družbenega omrežja, Facebooku s tem dovolijo, da:

- beleži podatke o spletnih straneh, ki jih obiščejo zunaj Facebooka.

- Spremlja njihovo lokacijo (le v primeru, če jo dodajate objavam ali v aplikacijah na Facebooku uporabljate možnost Bližnji prijatelji oziroma Nearby Friends).

- Zbira informacije o uporabi mobilnih aplikacij, če do Facebooka dostopate prek pametnega telefona ali tablice.

- Prikazuje ciljane oglase na podlagi profila, ki ga ustvari s pomočjo podatkov o uporabnikovih interesih in obiskanih spletnih straneh.

Ker pri Facebooku želijo, da bi bili uporabniki dobro obveščeni o spremenjenih pogojih uporabe, so jih zbrali v očem prijetni digitalni zloženki. Ogledate si jo lahko tukaj.

Najboljša zaščita zasebnosti - ne uporabljajte Facebooka Če se ne strinjate z novimi določili zasebnosti, ki jih uveljavlja Facebook, vam preostane samo eno - prenehajte ga uporabljati.

Drugi lahko Facebookovo oglaševalsko vdiranje v vaše digitalno življenje omilite z rednim, morda kar vsakodnevnim brisanjem piškotkov. Škodilo ne bo niti, če vse parametre zasebnosti uporabniškega računa nastavitve na najvišjo stopnjo (do njih dostopate s klikom na Nastavitve/Zasebnost ali Settings/Privacy, če uporabljate angleško različico uporabniškega vmesnika).

Facebook uporabnikom sicer ponuja orodje Ad Preferences, s katerim lahko regulirajo prikazovanje oglasov s tem, da se pritožijo nad njihovo vsebino - a šele po tem, ko so oglas že videli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin