SiolNET. Digisvet Novice
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropsko sodišče elektronskim publikacijam ne prizna enakih ugodnosti kot tiskanim

0,45

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Nižja stopnja davka na dodano vrednost se lahko uporabi le pri tiskanih knjigah in časopisih, ne pa tudi pri elektronskih, je sklenilo Sodišče Evropske unije.

Članice Evropske unije bodo morale pri obračunu davka na dodano vrednost za digitalne knjige in digitalne izdaje časopisov upoštevati splošno, torej višjo stopnjo davka na dodano vrednost, ne pa znižanih stopenj, ki veljajo za njihove tiskane različice, je sklenilo Sodišče Evropske unije.

Tudi digitalne knjige spodbujajo branje, toda ...

Za različno davčno obravnavo digitalnih in tiskanih različic medijev so se odločili, čeprav tako digitalne kot tiskane izdaje medijev in knjig izpolnjujejo smernice Evropskega parlamenta za direktivo o davku na dodano vrednost – spodbujanje branja.

Sodišče: Digitalne publikacije spadajo med e-trgovanje, ne med (tiskane) publikacije

Sodišče je svojo sodbo utemeljilo s tem, da za e-poslovanje in e-trgovanje velja poseben režim davka na dodano vrednost, kjer so potrebna jasna in enotna pravila.

"Uporaba znižanega davka na dodano vrednost pri elektronskih publikacijah bi spodkopala koherentnost ukrepov evropske zakonodaje, ki izključuje vse elektronske storitve pri možnosti uporabe znižane stopnje davka na dodano vrednost," so med drugim sporočili sodniki.

Evropska komisija je že lani predlagala spremembe teh pravil, ki bi državam članicam omogočile izenačenje davka na dodano vrednost pri digitalnih in tiskanih publikacijah. To je del širšega načrta, ki bi državam članicam omogočil širša pooblastila pri določanju stopenj davka na dodano vrednost – podobno, kot to nekatere že uveljavljajo (zgolj) za tiskane knjige in časopise.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin