SiolNET. Digisvet Novice
2,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ГДÇЭБФФЖ: Prilivanje olja na ogenj največjega škandala tega leta

2,74

termometer

V nedeljo je televizijska mreža HBO predvajala prvi del nove sezone  priljubljene nanizanke Silicijeva dolina, v kateri gledalci spremljamo skupino nerodnih fantov, ki so v tehnološki meki sveta ustanovili svoje podjetje. TV-serija je ob premieri pokazala tudi prenovljeno uvodno špico, v kateri je mogoče videti zelo aktualno šalo na račun Facebooka, ki je v teh dneh v velikih težavah

Silicijeva dolina velja za eno od najboljših televizijskih serij zadnjih let in sploh edino kakovostno, ki gledalcem bolj intimno predstavi tehnološko mravljišče prave Silicijeve doline. Nanizanka je bila nominirana za številne nagrade, prejela pa je tudi že dva emmyja, najbolj prestižni nagradi v svetu televizije.  | Foto: HBO Silicijeva dolina velja za eno od najboljših televizijskih serij zadnjih let in sploh edino kakovostno, ki gledalcem bolj intimno predstavi tehnološko mravljišče prave Silicijeve doline. Nanizanka je bila nominirana za številne nagrade, prejela pa je tudi že dva emmyja, najbolj prestižni nagradi v svetu televizije. Foto: HBO

Uvodna špica nanizanke Silicijeva dolina tradicionalno prikazuje prelet istoimenskega tehnološkega vozlišča v ZDA, med katerim se na zaslonu pojavljajo logotipi nekaterih najbolj znanih podjetij, ki imajo v Silicijevi dolini svoje sedeže ali pisarne.

Med njimi so Intel, Google, Amazon, Airbnb, Dropbox, Uber, Twitter in seveda tudi Facebook, katerega logotip pa se v novi uvodni špici TV-serije pred očmi gledalca spremeni tako, da je ime podjetja zapisano v cirilici.

Poglejmo to še od blizu:

Ime "Facebook" sicer ni zapisano v pravi cirilici, temveč s kombinacijo črk ГДÇЭБФФЖ, ki pa so laiku na prvi pogled morda videti kot cirilica. Facebook v (pravi) cirilici bi bil Фейсбук

Zakaj takšna šala na račun Facebooka

Sprememba Facebookovega logotipa je nedvomno referenca na obtožbe, da je Facebook na tak ali drugačen način povezan z Rusijo.

Stara obtožba je, da so propaganda in lažne novice, ki so jih ruski hekerji širili prek Facebooka, leta 2016 odločilno vplivale na izid ameriških predsedniških volitev.

Novejša in veliko bolj aktualna obtožba pa je, da je Facebook ruskemu raziskovalcu Aleksandru Koganu pred leti omogočil dostop do podatkov o milijonih uporabnikov, ki so bili nato zlorabljeni v britanskem podjetju Cambridge Analytica in prav tako uporabljeni v bitki za predsednika ZDA in še za marsikaj drugega. 

Facebook je prav zaradi afere s podjetjem Cambridge Analytico, ki se je po razkritju žvižgača v omenjenem podjetju začela prejšnji konec tedna, trenutno pod velikim pritiskom svetovne javnosti. Facebooku in predvsem njegovemu direktorju in ustanovitelju Marku Zuckerbergu (na fotografiji) številni očitajo, da za varnost uporabnikov ni naredil dovolj.  | Foto: Reuters Facebook je prav zaradi afere s podjetjem Cambridge Analytico, ki se je po razkritju žvižgača v omenjenem podjetju začela prejšnji konec tedna, trenutno pod velikim pritiskom svetovne javnosti. Facebooku in predvsem njegovemu direktorju in ustanovitelju Marku Zuckerbergu (na fotografiji) številni očitajo, da za varnost uporabnikov ni naredil dovolj.  Foto: Reuters

Zelo verjetno je, da se producenti HBO niso želeli pošaliti na račun trenutne Facebookove agonije, temveč le iz preteklih obtožb o povezavi z Rusijo. Premiera nove sezone Silicijeve doline je bila namreč napovedana precej dlje, kot pa vemo za škandal s podjetjem Cambridge Analytico. 

Oddaja Silicijeva dolina iz podjetij v resnični Silicijevi dolini norce sicer brije kar pogosto. Pred časom so v uvodni špici tako prikazali logotip nekdaj zelo priljubljene aplikacije Vine, ki je padel v zabojnik za smeti. Aplikacija Vine je oktobra 2016 prenehala sprejemati nove vsebine, zaradi česar so jo zapustili skoraj vsi uporabniki.  


Preberite tudi:

Internet se trese od strahu: je konec ene od najboljših TV-serij?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin