TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
7.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 7.10

7 let, 12 mesecev

Delo v bolnišnicah po preklicu zdravniških soglasij zaenkrat nemoteno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delo v slovenskih bolnišnicah je po uveljavitvi preklica zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa danes potekalo nemoteno.

Zapletov ne beležijo niti v bolnišnicah Jesenice, Novo mesto, Izola in Sežana, kjer je bilo pričakovati največje težave. Vseeno pa vodstva bolnišnic opozarjajo, da se težave utegnejo pojaviti kmalu. V UKC Ljubljana pričakkujejo težave v tednu ali dveh V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ugotavljajo, da je delo v zavodu potekalo nemoteno, ob tem pa opozarjajo, da bo zagotovo prišlo do težav pri obravnavi nenujnih primerov. Predvidevajo, da se bo to zgodilo v tednu ali dveh. Najprej pričakujejo težave na oddelkih kirurgije, kar je vezano na pomanjkanje anesteziologov, in pri obravnavi bolnikov, pri katerih so nujni različni diagnostični in terapevtski posegi radiologov. Ko se bodo težave pokazale, bodo bolniki pravočasno obveščeni, zagotavljajo v kliničnem centru.

V UKC Maribor bo urgentna oskrba bolnikov in delo na oddelkih po besedah direktorja zavoda Gregorja Pivca tudi v prihodnje potekalo nemoteno. Delo v ambulantah bo prav tako večinoma potekalo nemoteno s tem, da se bodo nekateri urniki spremenili, tako da bo del dejavnosti potekal v popoldanskem času.

V UKC Maribor ustavili samoplačniške operacije Urnik bo spremenjen v okviru klinike za interno medicino na oddelku za hematologijo in onkologijo, na oddelku za revmatologijo ter na oddelku za endokrinologijo in diabetologijo. Manjše spremembe urnikov ambulantnega dela bodo tudi v okviru klinike za pediatrijo. V mariborskem kliničnem centru so zaenkrat ustavili samoplačniške operacije in operacije za tuje državljane. Zmanjšal se bo tudi dodatni program operacij na ortopediji.

Na Jesenicah daljše čakalne vrste V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer je umaknilo soglasja vseh 59 zdravnikov, ki so dežurali, bodo zdravniki razporejeni preko celega dne v okviru rednega dela. To pomeni, da bo 24-urna urgentna služba zagotovljena in bo potekala nemoteno. Okrnjeni pa bodo programi za nenujne operacije, hkrati bodo daljše čakalne vrste tudi v nekaterih ambulantah, je dejal direktor bolnišnice Igor Horvat.

Večina dela zaenkrat poteka normalno, velike težave pa se bodo pokazale, če se bo takšno stanje vleklo mesec ali več, opozarja Horvat. Če se bo umik soglasij nadaljeval do konca leta, bi lahko ostalo nerealiziranih med 10 in 20 odstotkov rednega programa bolnišnice.

Dolgoročno bi morali uvesti ukrep čakanja na domu To za bolnike pomeni daljše čakalne dobe za nenujne operacije, za bolnišnico pa zmanjšanje prihodkov in dolgoročno lahko tudi odvzem kakšnega od programov zaradi nerealizacije. Prav tako bi na dolgi rok imeli težave z medicinskimi sestrami, ki so dežurale z zdravniki, saj bi morale koristiti proste dneve in dopust, dolgoročno pa bi morali morda celo uvesti ukrep čakanja na domu, opozarja Horvat.

Novomeško bolnišnico pesti kadrovski problem Strokovni direktor novomeške bolnišnice Josip Smodej pa je povedal, da delo v bolnišnici poteka organizirano, vendar tako stanje ni utečeno oz. ni tako, kot so ga bili vajeni doslej. V bolnišnici bodo po njegovih besedah naredili čisto vse, da bi bilo pri delu čim manj izpada in da bi prišlo do 100-odstotne uresničitve programov. Vse pa kaže, da bo do izpada prišlo, pravi Smodej. Obseg opravljenega dela se bo tako zmanjšal, hkrati pa bolnišnico pesti kadrovski problem.

V Izoli postopoma zmanjšano ambulantno delo V Splošni bolnišnici Izola pojasnjujejo, da bo zaradi ukrepa vlade postopoma zmanjšano ambulantno delo, oskrbeli pa bodo vse nujne primere in nosečnice. Na oddelku za kirurgijo bo po navedbah v. d. strokovnega direktorja Edvine Gregorič od danes naprej operativa zmanjšana za četrtino, od šestega septembra pa za polovico.

Na pediatriji bodo pregledani samo nujni ambulantni primeri, v turnusu bosta delala en zdravnik specialist in en specializant. Na oddelku interne medicine bo redno delo na oddelkih in urgentnih ambulantah potekalo brez sprememb, glede dela rednih ambulant pa je pričakovati 20-odstotno zmanjšanje.

Zelo zmanjšano delo v ginekološkem dispanzerju Na oddelku za ginekologijo bosta delo v porodnišnici in urgenca potekala nemoteno. Pojavilo pa se bo ozko grlo v ginekološki operativi zaradi nizkega števila zaposlenih anesteziologov. Zelo bo zmanjšano delo v ginekološkem dispanzerju, pregledi nosečnic pa bodo potekali nemoteno, pravi Gregoričeva.

V Sežani še nobenih sprememb V sežanski bolnišnici pa so se po navedbah direktorice Silvane Šonc zdravniki odločili, da v tem mesecu ne bo nobenih sprememb. K taki odločitvi je najbolj botrovala kadrovska podhranjenost bolnišnice, je dejala Šončeva ter pojasnila, da bi vsakršna drugačna odločitev imela za delovanje bolnišnice težke posledice. Glede poteka dela v prihodnjih mesecih se bodo po besedah Šončeve usklajevali sproti mesečno.

Kot je znano, večina zdravnikov po Sloveniji od 1. septembra naprej ne namerava več delati preko polnega delovnega časa. Za tak ukrep so se odločili zaradi sprejetja novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je precej posegla v plačila dežurstev. Če vlada in zdravniki kmalu ne bodo našli kompromisa, utegne to podaljšati čakalne vrste za nenujne posege.

Ne spreglejte