TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 10.52

8 let

Češka najbrž ne bo ratificirala Lizbonske pogodbe pred predsedovanjem EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Češki parlament najverjetneje ne bo ratificiral Lizbonske pogodbe pred 1. januarjem prihodnjega leta, ko bo Češka od Francije prevzela polletno predsedovanje Evropski uniji.

Izredno sejo parlamenta so sklicali za 9. decembra

Spodnji dom češkega parlamenta bo o ratifikaciji Lizbonske pogodbe glasoval na izredni seji, ki jo je predsednik parlamenta Miloslav Vlcek sklical za 9. decembra. Da bi bilo glasovanje decembra na izredni seji parlamenta, so se zavzeli vladajoči zeleni in krščanski demokrati ter opozicijski socialni demokrati. Stranke naj bi premieru tako pokazale, da je glasovanje vendarle moč izvesti.

"Če bo do te seje prišlo, se bojim najhujšega," je sicer v nedeljo za Prima TV dejal Topolanek in dodal, da bi parlament lahko zaradi trenj v njegovi Državljanski demokratski stranki (ODS) zavrnil pogodbo, ki naj bi poenostavila delovanje EU. ODS namreč ni enotna glede Lizbonske pogodbe, saj je v njenih vrstah precej evroskeptikov, med njimi tudi predsednik države Vaclav Klaus.

"Lizbonska pogodba morda ima zeleno luč, nima pa modre," je dejal Topolanek in tako namignil na svojo stranko, za katero je značilna modra barva.

Nova pogodba EU naj bi imela zadostno podporo v češkem parlamentu

Po mnenju političnih analitikov ima sicer nova, reformna pogodba EU zadostno podporo v spodnjem domu češkega parlamenta. "To ne bi smel biti problem," je dejal politični analitik Tomas Lebeda in dodal, da bi bilo pričakovati več težav v zgornjem kot v spodnjem domu parlamenta.

Predsednik države je "evroskeptičen" Ni pa zagotovljen podpis evroskeptičnega predsednika države Vaclava Klausa. Ta je namreč že povedal, da bo ratifikacijske listine podpisal šele potem, ko bo pogodba sprejeta tudi na Irskem. Irci so junija na referendumu pogodbo zavrnili, če in kdaj bodo o njej vnovič glasovali, pa še ni odločeno.

Češka je poleg Irske edina od 27. članic unije, ki še ni potrdila nove evropske pogodbe. Češko ustavno sodišče je prejšnji teden razsodilo, da je Lizbonska pogodba v skladu s češko ustavo in tako odprlo pot za ratifikacijo pogodbe v češkem parlamentu.

Ne spreglejte