SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruslju v preučitev italijanski predlogi zakonov o priseljencih

4

termometer

Italijanska vlada bo Evropski komisiji poslala besedila treh zakonskih predlogov, ki se nanašajo na status beguncev, ponovno združevanje družin priseljencev in prost pretok oseb v EU.

EK naj bi predloge preučila in podala "neuradno" mnenje o njih, še preden bodo ti dokončno sprejeti. Italija tarča kritik Italija je zaradi ukrepov desnosredinske vlade premiera Silvia Berlusconija proti nezakonitim priseljencem v zadnjem času tarča ostrih kritik Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Država je sprejela še tri nove predloge zakonov s tega področja. Ti vsebujejo nova pravila za prosilce za azil in podelitev statusa begunca, za priselitev družinskih članov priseljencev ter za uresničevanje načela prostega pretoka oseb v EU. Zakonodajni predlogi najprej v Bruselj Ob tem se je italijanska vlada odločila, da bo te zakonodajne predloge, še preden jih pošlje v obravnavo v parlament, poslala v Bruselj. Pripombe k besedilom bodo dobrodošle, je pojasnil italijanski notranji minister Roberto Maroni.

Dodal je, da bodo Evropski komisiji poslali tudi poročilo o izvajanju popisa prebivalstva v romskih naseljih v Italiji, ki ga je pred nekaj tedni zahteval podpredsednik Evropske komisije Jacques Barrot.

Italija pripravljena sodelovati z evropskimi institucijami Po besedah Maronija so odnosi med Rimom in Brusljem kljub kritikam "odlični". Poudaril je, da ni v navadi, da bi se nacionalne zakone pred njihovih sprejetjem pošiljalo Evropski komisiji, vendar pa želi italijanska vlada dokazati svojo pripravljenost na sodelovanje z evropskimi institucijami in zagotoviti, da zakoni ustrezajo evropskim standardom.

Omenjeni trije zakoni so del obsežne reforme italijanske zakonodaje o priseljencih, ki med drugim predvideva odvzem prstnih odtisov otrokom in odraslim Romom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin