Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 2. 2009,
12.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 28. 2. 2009, 12.28

8 let, 5 mesecev

SDS zaradi Vajgla zahteva sklic nujne seje odbora DZ za kulturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za kulturo, na kateri bodo razpravljali o "škandaloznem posegu poslanca Zaresa Iva Vajgla v oddajo Radia Slovenija Studio ob 17-ih".

Kot je zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je Vajgl izkoristil svoj položaj, "odbor DZ pa mora tovrstne posege opredeliti kot nesprejemljive". "Vajgl je izkoristil svoj položaj in zahteval, da ga je uredništvo oddaje že med oddajo, v katero ni bil vabljen, vključilo v pogovor samo zato, ker se naj ne bi strinjal s stališči vabljenih sogovornikov," je v izjavi za javnost pojasnil Tanko. Vajgl sodelujoče grobo napadel Kot je zapisal, je Vajgl sodelujoče v oddaji "grobo napadel, njihove izjave ocenil za modrovanje in z arogantno govorico oblastnika vsiljeval svoj pogled na obravnavano temo". Eden od gostov oddaje iz sosednje države je, tako Tanko, ta poseg označil kot nekaj, česar je "bil na Hrvaškem vajen v času Tudjmanovega avtoritarnega režima in je zato oddajo zapustil".

"Vse kaže, da se na javni zavod RTV ponovno vračajo časi, ko je vse urejala naveza SD in LDS, kar je razkrinkalo javno dopisovanje Boruta Pahorja, sedanjega predsednika vlade, in Toneta Ropa, nekdanjega predsednika vlade, ki sta v pismih eden drugemu dokazovala, kdo je imel večji vpliv na uredniško in drugo politiko na RTV," meni vodja poslanske skupine SDS. Dodaja, da se je omenjenemu "vplivnemu krogu zaradi razpada LDS pridružila še iz LDS odcepljena politična elita Zaresa, kateri pripada Vajgl".

S spremembami zakona še večji politični posegi?

Ob tem Tanko opozarja, da ministrica za kulturo Majda Širca napoveduje skorajšnje spremembe zakona o javni RTV, s čimer se bodo "še bolj odprla vrata tovrstnim političnim posegom nezadovoljnih politikov vladne koalicije". Ti, kot navaja, namreč "upravičeno pričakujejo, da bodo zaradi neučinkovitega dela vladne koalicije odzivi javnosti in sodelujočih na takih oddajah le še bolj kritični".

Razprava na parlamentarnem odboru za kulturo, šolstvo, šport in mladino, pristojnem tudi za medije, mora po pričakovanju SDS tovrstne posege opredeliti kot nesprejemljive ter dati vso podporo neodvisni uredniški politiki, je sklenil vodja poslanske skupine SDS.

Med pogovorom v oddajo poklical Vajgl

Kot je znano, sta hrvaški analitik Davor Gjenero in predstojnik katedre za mednarodno pravo in mednarodne odnose na mariborski pravni fakulteti Silvo Devetak v torkovi oddaji Studio ob 17h analizirala srečanje Boruta Pahorja in Iva Sanaderja v Mokricah. Med pogovorom je v oddajo poklical Vajgl in predstavil svoj pogled na reševanje slovensko-hrvaških odnosov.

Proti temu je nastopil Gjenero in voditelja povprašal, ali je bil Vajgl v oddajo poklican ali se je sam povabil vanjo. Voditelj mu je pojasnil, da je Vajgl sam poklical v oddajo, Gjenero pa je zatem oddajo zapustil rekoč, da je "takšne politične prakse vajen v času Tuđmanovega avtoritarnega režima", da pa sam ni bil nikoli pripravljen sodelovati v čem takšen.

Vajgl: Pobuda je bila s strani oddaje

Vajgl je za STA pojasnil, da so ga za intervencijo v oddaji poklicali z radia, tako da je "bila pobuda na strani oddaje". Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle pa je njegove navedbe zanikal in za STA zapisal, da je na radio poklicala Vajglova sodelavka za stike z javnostjo in v imenu Vajgla izrazila željo, da "bi želel nekaj pomembnega povedati".

Kot je zapisal, so Vajglu omogočili vstop v eter "v prepričanju, da ravnajo kot demokratičen in odprt medij", Vajgl pa je to njihovo odprtost "izkoristil in zlorabil za napad na mnenja sogovornikov, ki so bili v oddajo povabljeni kot strokovnjaki, in za njihovo diskvalifikacijo".

Ne spreglejte