Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
30. 10. 2012,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 30. 10. 2012, 9.03

8 let

BMW praznuje 25-letnico motorja V12

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
BMW je februarja 1987 objavil tehnične podatke svoje nove "sedmice", ki je imela kot prvi BMW-jev model dvanajstvaljni motor in elektronsko prilagodljivo podvozje.

Najprej so neuspešno združevali dva šestvaljna motorja

To je bil prvi serijski dvanajstvaljni motor nemškega proizvajalca po drugi svetovni vojni. Toda BMW se je že leta 1971 poigraval z mislijo o svojem novem dvanajstvaljniku. Leto pred tem so Bavarci razvijali svoj šestvaljni motor, pod delovnim imenom M33 pa so dva taka motorja združili za preizkus potencialnega dvanajstvaljnega motorja. To jim je sicer uspelo leta 1974, toda ker je imel ta petlitrski motor maso kar 315 kilogramov, je bil preprosto pretežek za serijsko proizvodnjo.

BMW je zato začel drugo fazo razvoja dvanajstvaljnika. Tokrat so uporabili dva manjša šestvaljna motorja. Tudi ta motor z delovnim imenom M66 so naredili v dveh prostorninskih različicah. Močnejša med njimi (275 "konjev") je bila 40 kilogramov lažja od motorja M66. Toda ker je v svetu ravno takrat prišlo do znamenite sueške energetske krize, je tudi ta motor dobil rdečo luč. Odgovorni pri BMW-ju pa so se vendar odločili, da dvanajstvaljnika ne bo mogoče narediti kar z združitvijo dveh motorjev V6, temveč da bo treba razviti popolnoma nov motor.

Tri tisoč prednaročil že pred uradno predstavitvijo avtomobila

Z delom so začeli 1. decembra 1983, v začetku oktobra pa so prve različice motorjev v tovarni že preizkušali. BMW je nov motor predstavil na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 1987. Še pred udarno predstavitvijo so dobili tri tisoč prednaročil za novo limuzino s težko pričakovanim dvanajstvaljnikom.

Poleg dvanajstvaljnika tudi premiera elektronsko prilagodljivega podvozja

Motor z maso 240 kilogramov in delovno prostornino petih litrov je imel 300 "konjev" ter 450 njutonmetrov navora, BMW pa je naredil različici 750i in 750iL s podaljšano medosno razdaljo. Poleg motorja je BMW v tem avtomobilu prvič ponudil tudi elektronsko nastavljivo podvozje. Voznik je lahko izbiral med udobnim in športnim načinom vožnje.

Ne spreglejte