Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
1.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 1.43

7 let, 12 mesecev

BMW 1602e - 12 običajnih akumulatorjev za prvega električno gnanega bavarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vedno znova velja spomniti, da elektrifikacija avtomobilov ni od včeraj: stara je skoraj kot avtomobil in se pojavlja v valovih. Eden takšnih je bil čas prvega večjega zavedanja onesnaževanja okolja.

350 kilogramov oziroma 12 običajnih akumulatorjev za pogon elektromotorja

V 60. letih se je človek prvič resno zavedel vpliva svojih inženirskih izdelkov na okolje. Tu so bila med prvimi seveda tudi prevozna sredstva z avtomobilom na čelu. In med prvimi je zakone za omejevanje onesnaževanja napovedala Kalifornija, ki v tem prednjači še danes. V Evropi so takrat kot rezultat na ta gibanja znova začeli razmišljati o elektromobilu in BMW 1602e je bil eden od rezultatov tistega časa.

Cilj razvojnikov pri BMW je bil izdelati avtomobil na električni pogon, ki bi bil primeren za vsakdanjo uporabo. Kot osnovo so vzeli takratni model 1602, za napajanje pa so se odločili uporabiti kar običajne 12-voltne svinčeve akumulatorje, takšne, kot še danes služijo za zagon motorja. Dvanajst so jih namestili pod sprednji pokrov in jih povezali med seboj, celoten komplet je tehtal 350 kilogramov.

Takšna odločitev ima dobro (praktično) stran, in sicer to, da je takšne izpraznjene akumulatorje – poleg tega, da jih je mogoče polniti – zlahka zamenjati z napolnjenimi, saj so bili že takrat na voljo prek široke mreže prodajnih mest.

Maratonci leta 1972 tečejo v čistem zraku

Elektromotor za pogon so našli v takratni ponudbi podjetja Bosch: zmogel je le 32 kilovatov (42 "konj"), baterije pa so zadostovale za 60 kilometrov vožnje. BMW je v tajnosti izdelal dva prototipa, javnosti pa jih je predstavil na olimpijskih igrah leta 1972, kjer so ju uporabljali za spremstvo pri hoji in maratonu, da olimpijci niso imeli težav s slabim zrakom. Zgodbo so ponovili natanko 40 let pozneje v Londonu.

Nadaljevanje e-zgodbe pri BMW: skupaj 40 let razvoja i3

Od takrat naprej so v Münchnu bolj ali manj intenzivno naprej razmišljali, razvijali in izdelovali koncepte električno gnanih avtomobilov, med drugim so predelali osem 325iX v električno (in spredaj!) gnane prototipe, baterije pa so bile natrij-žveplene (NaS). Motor je zmogel le 22 kilovatov (30 "konj"), je bil pa domet že današnji – 150 kilometrov. Pozneje, leta 1991, so predstavili koncept BMW E1 z 32-kilovatnim motorjem ter z dometom 160 kilometrov, s svojo majhnostjo pa je že jasno nakazal, da bodo elektromobili (vsaj sprva) namenjeni bolj ali manj le mestnim vožnjam.

V prvi polovici 90. let so nadaljevali preizkušanje motorjev, menjalnikov in baterij v predelanih trojkah na otoku Rügen v Baltskem morju. Naslednji večji korak je bil leta 2008 izdelava 600 minijev E in leta 2010 tisoč različic concepta active E, kar je predstavljalo temelj za današnji i3.

Vsa pogonska tehnika se je medtem precej razvila, a so daleč največji korak – pa še vedno premajhnega – napravile pogonske baterije, ki so danes že litij-ionske in pri enaki kapaciteti za slabo polovico lažje.

Ne spreglejte