Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
20.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 20.36

6 let, 7 mesecev

Volkswagen golf variant: tri ekstremne različice z velikim prtljažnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Na kratko: više, dlje, hitreje. Ali pa: križanec, maratonec, dirkač. Trije posebneži v kombijevski karoseriji, vsi brez predhodnikov, torej povsem nova ponudba iz Wolfsburga.

Nove različice varianta, novi (prodajni) upi

Čeprav golf variant v dozdajšnjih generacijah ni požel huronskega aplavza za svoj zunanji videz, je vseeno bil – zaradi vseh kakovosti, ki se spodobijo za družino golfov, ter zaradi velikosti in s tem uporabnosti prtljažnika – prodajna uspešnica: prodali so jih več kot dva milijona.

A se tokrat zdi z novo generacijo golf variant precej skladnejše oblike, poleg tega so mu pri Volkswagnu namenili nove različice, ki jih do zdaj ni bilo.

Zagotovo bodo vse tri pripomogle k še boljšim prodajnim številkam, glede na današnje trende, ki v veliki meri favorizirajo križance med osebnimi avtomobili in športnimi terenci, pa bo menda največ k temu prispeval alltrack.

 | Foto:

Golf alltrack: samo kot variant

Oznaka alltrackje pri Volkswagnu že nekaj časa domača, označuje pa tiste modele, ki skušajo iz običajnega osebnega avtomobila iztisniti nekaj več uporabnosti na podlagah, ki jim sicer vsakdanji niso kos ali pa so zanje preveč občutljivi.

Enako je z golfom alltrack: namesto 130 milimetrov, kolikor je trebuh oddaljen od tal pri variantih, je alltrackov od tal oddaljen 150 milimetrov, poleg tega je zaradi manjših sprememb na karoseriji takoj prepoznaven na pogled – predvsem zaradi zaščite kolesnih izrezov, pragov in (drugačnih) odbijačev iz črne plastike.

Tudi v notranjosti se razlikuje od drugih variantov, delno zaradi serijsko boljše opreme, delno pa zaradi drugačnih sedežnih prevlek z napisom alltrack.

Proizvodnja: Wolfsburg, Zwickau (Nemčija) Začetek prodaje: september 2015 Cene: od 25.900 evrov Poudarki: - na voljo le kot variant - trije turbodizli, kasneje tudi 1.8 TSI s 132 kilovati - 81 do 135 kilovatov (110 do 184  | Foto: Proizvodnja: Wolfsburg, Zwickau (Nemčija) Začetek prodaje: september 2015 Cene: od 25.900 evrov Poudarki: - na voljo le kot variant - trije turbodizli, kasneje tudi 1.8 TSI s 132 kilovati - 81 do 135 kilovatov (110 do 184

Mehanika s terenskimi ambicijami

 | Foto: A bistvo je seveda v mehaniki. Trije turbodizli z velikim navorom se zdijo prava izbira (bencinski 1.8 TSI s 132 kilovati bo na voljo pozneje), serijski štirikolesni pogon 4motion s sklopko haldex pa logična izbira.

S haldexom zadnje (5.) generacije je pogon v osnovi sprednji za manjšo porabo goriva, ob zdrsu (pri Volkswagnu pravijo, da že delček sekunde pred njim) pa se vklopi zadnji pogon, in sicer za toliko, kolikor to zahtevajo razmere pod kolesi.

V skrajnem primeru gre lahko celoten pogon na zadnjo os. Poleg tega ima alltrack še elektronski zapori diferenciala na obeh oseh in terenski vozni program.

Golf variant GTD: športen dolgoprogaš

Tudi GTD je že dolgo uporabljana oznaka pri tej znamki (točneje: 33 let!) in je kombinacija oznak GT (športni predznak) ter TD (turbodizel), kar naprej pomeni, da gre za golf (variant), ki se s slogovnimi elementi spogleduje z različicami GTI, le da je pri njem značilna dekoracijska barva siva namesto rdeča.

Tudi z zmogljivostmi je GTD zelo blizu GTI-jem, saj mu 380 njutonmetrov zagotavlja zelo dobre pospeške in prožnost na ravni različic R. Povsem drugače je s porabo goriva, po normah naj bi porabil povprečno 4,4 litra plinskega olja na sto kilometrov, kar bi pomenilo, da je njegov teoretični domet več kot 1.100 kilometrov.

Spet športna je tudi notranjost: s serijskima športnima sedežema in športnim volanskim obročem.

Proizvodnja: Wolfsburg, Zwickau (Nemčija) Začetek prodaje: že naprodaj Cene: od 28.200 evrov Poudarki: - serijska biksenonska žarometa - športno podvozje in elektronska zapora diferenciala - stabilizacijski ESC s športno nastavitvijo - DSG za doplačilo  | Foto: Proizvodnja: Wolfsburg, Zwickau (Nemčija) Začetek prodaje: že naprodaj Cene: od 28.200 evrov Poudarki: - serijska biksenonska žarometa - športno podvozje in elektronska zapora diferenciala - stabilizacijski ESC s športno nastavitvijo - DSG za doplačilo

Od golfa GTI ga loči le turbodizel, ki ima manjšo moč, a za 30 Nm več navora

 | Foto: Motor v takšnem variantu je natanko tak kot v kombilimuzinskem golfu GTD: dvolitrski turbodizel s 184 "konji". Enako velja za menjalnik, ki je lahko ročni ali dvosklopčni DSG, v obeh primerih pa šeststopenjski.

V tej zgodbi je tudi edini, ki je le spredaj gnan, ima pa prav tako športnim vožnjam namenjene elektronsko zaporo diferenciala, športno nastavitev stabilizacijskega sistema ESC ter športno (progresivno) nastavitev volanskega mehanizma: med skrajnima točkama sukanja volanskega obroča je le 2,1 zavrtljaja, medtem ko je pri običajnih golfih 2,75 zavrtljaja.

In končno, poslastica: variant R!

Zanj pri Volkswagnu pravijo, da je športen kombi (tega razreda) brez tekmeca, saj njegov motor zmore okroglih 300 "konjev".

Z izjemo zadnjega dela karoserije je enak (kombilimuzinskemu) golfu R, kaže pa znova opozoriti na dva dodatna hladilnika hladilne tekočine in zajetni odprtini zanju (na spodnjem delu odbijača skrajno levo in desno), 18-palčna platišča, 17-palčne sprednje zavore, dvakrat dvojni zaključek izpuha in več kot 270 kilometrov na uro, če ne bi imel elektronske blokade naravnane na 250 kilometrov na uro.

Tudi znotraj je enak golfu R – med drugim z ekskluzivnima športnima sedežema s kombinacijo alcantare.

Proizvodnja: Wolfsburg, Zwickau (Nemčija) Začetek prodaje: že naprodaj Cene: od 42.328 evrov Poudarki: - prvi golf variant kot R - 380 njutonmetrov navora že pri 1.800 vrtljajih v minuti - serijski štirikolesni 4motion - dvosklopčni DSG ima tudi funkcijo  | Foto: Proizvodnja: Wolfsburg, Zwickau (Nemčija) Začetek prodaje: že naprodaj Cene: od 42.328 evrov Poudarki: - prvi golf variant kot R - 380 njutonmetrov navora že pri 1.800 vrtljajih v minuti - serijski štirikolesni 4motion - dvosklopčni DSG ima tudi funkcijo

S sistemom launch control: v le 5,1 sekunde z mesta do 100

 | Foto: Tehnično odličen dvolitrski TSI ima kombinacijo posrednega in neposrednega vbrizga ter veliko turbopuhalo, ki je ključno pri doseganju motornih zmogljivosti.

Dvosklopčni DSG (6) prenaša navor na vsa štiri kolesa, na zadnji kolesi pa lahko prenese skoraj sto odstotkov navora, odvisno od okoliščin. Tudi variant R ima elektronski zapori sprednjega in zadnjega diferenciala, prav tako ima športno nastavitev stabilizacijskega ESC (treba jo je vklopiti) in možnost popolnega izklopa ESC, pa še dodaten vozni program race, ki poleg običajnih nastavitev mehanike (blažilniki, odziv motorja, pretikanje menjalnika) vozniku ponuja samodejni nadzor dirkaškega speljevanja (launch control).

Takšnega smo preizkusili na dirkališču Ascari v južni Španiji; dirkalnik seveda ni, saj ne more biti, je pa krasen izdelek za adrenalinske vaje med ovinki.

Ne spreglejte