Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2007,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 22. 11. 2007, 17.53

8 let

Renault laguna 2,0T avt.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri testu prejšnje lagune smo poudarili, da je več kot odlična na avtocesti, na račun mehkega vzmetenja pa se precej slabše obnese pri dinamični vožnji.

Sedaj je tu nova generacija, za katero lahko ravno tako povemo, da je odlična na avtocesti, obenem pa zelo dobra tudi takrat, ko voznik z njo želi hitreje odpeljati kak ovinek ali dva. Da se razumemo, bistvo lagune še vedno ostaja v udobju, tudi konkurente z bolj dinamičnim karakterjem lahko najdemo na trgu, a vendar je preskok v omenjeno smer zelo velik.

Zunanjost, notranjost

Oblikovno laguna sicer ne izstopa posebej, vseeno pa je nekaj detajlov, zaradi katerih jo boste na cesti hitro opazili. Eden od njih so recimo zadnje luči, ki v ozkem ukrivljenem snopu svetijo s pomočjo LED diod in zlasti ponoči malce spominjajo na "bumerange" maseratija 3200 GT. Notranjost je precej umirjena, pa čeprav na armaturni plošči najdemo imitacijo aluminija, volanski obroč pa je športno prisekan in precej majhen (in odličen). Vozniki bodo cenili tudi številne "gadgete" kot je recimo samodejna ročna zavora, ostali potniki pa odlično zvočno izoliranost in udobne sedeže. Celo opozorilnik za nepripet varnostni pas "piska" umirjeno, isto velja za zvok smernikov. Skoraj kot otroci pa smo se igrali s samodejnim zaklepanjem. Namreč, ko voznik s kartico v žepu parkira in odkoraka proč od avtomobila, se ta samodejno zaklene, na to pa opozori z zvočnim signalom.

Vozne lastnosti

Laguna se (kot že doslej) odlično počuti na avtocestah, kjer je pri 130 km/h presenetljivo tiha in udobna. Nič novega? No, potem vam povemo, da se pri hitrejši vožnji po kakšni zaviti cesti ta avtomobil ne počuti več tako kot moja stara mama na rolerjih, ampak je pri "zganjanju" dinamike precej suveren. Vzmetenje je namreč precej bolj čvrsto, avtomobil lažji, krmilni mehanizem pa bolj neposreden, zato avtomobil v začrtani smeri vztraja zelo dolgo.

Zmogljivosti, poraba

V nosu testne lagune se je vrtel dvolitrski turbo bencinar s 170 konjskimi močmi, za katerega lahko povemo, da k priganjanju v visoke vrtljaje sploh ne vabi. Precej bolje se namreč počuti pri nižjih, kjer je kot kakšen dizel razkošen z navorom. Prav nič dizelska pa ni bila testna poraba, ki se je zaključila pri dvanajstih litrih na sto prevoženih kilometrov. No, poraba je bila kak liter višja že zaradi šeststopenjskega samodejnega menjalnika, za katerega velja enako, kot za motor. Torej, da mu hitro menjavanje prestav ne paše preveč.

Cena, tekmeci

S precej boljšimi voznimi lastnostmi si je laguna na grbo nakopala več tekmecev, kot Michael Jackson plastičnih operacij. Če smo jo še v prejšnji generaciji zaradi visoke stopnje udobja pravzaprav postavljali ob bok le citroenu C5, je konkurentov tokrat precej več. Recimo še passat, accord, mondeo, vectra, peugeot 407, avensis, mazda šest in tako naprej. V voznih lastnostih se z njimi torej kosa brez težav, obenem pa marsikaterega od njih prekaša z udobjem in odličnim počutjem v notranjosti. Renault je šel z laguno višje glede kakovosti in odličnega občutka v notranjosti, s čimer se pravzaprav želi uvrščati v premium razred. In ravno v tem pogledu laguni namenjamo kritiko - prostora na zadnjih sedežih je namreč manj kot pri večini konkurentov, kar pa je konec koncev spet lastnost premium razreda ...

Ne spreglejte