Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 19.02

8 let

Hyundai tucson 2,0 CRDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tucson vsebuje vse že znane lastnosti športnih terencev, daje vzvišeno varen občutek in omogoča hitro, športno vožnjo ...

Tucson je svojevrstno nadaljevanje oziroma dopolnjevanje starejšega santa fe-ja, pri čemer le-ta še naprej ostaja na sceni. Po eni strani je tucson malo širši in višji, po drugi strani pa precej krajši, kar se mu pozna pri osnovni prostornosti prtljažnika in pri manjši masi. Različen je tudi sistem prenosa pogona na kolesa. Namesto stalnega 4WD, ki je pri pri santa fe-ju razdeljen na 60 spredaj in 40 zadaj, se tucson v normalnih pogojih vozi s prednjim pogonom, za preklop na 4WD pa po potrebi poskrbi elektronika.

Zunanjost, notranjost

Avto je oblikovan bolj terensko in malo manj ukrivljeno kot santa fe, pečat mu dajejo plastične obrobe, ki ga povsem obkrožajo. Karoserija je visoko nad tlemi, za športni vtis poskrbijo 16-palčna platišča iz lahke litine in dve izpušni cevi. Prostorni sedeži (tudi zadaj) so za sprejemljivih 200 tisočakov usnjeni, prednja dva sta za ta denar tudi ogrevana. Športni izgled notranjosti je poudarjen z usnjenim volanskim obročem, lično oblikovanimi merilniki in usnjeno prestavno ročico - ta je pomaknjena navzgor proti armaturni plošči. Notranjost je uporabna, primerna tudi za tovorjenje, saj se zadnja klop enastavno zloži v ravno dno, za prevoz daljših predmetov se lahko poklopi še naslonjalo prednjega desnega sedeža. V notranjosti ne manjka koristnih odložišč, zaprtih in odprtih predalov, polic ter utorov za pijačo. Ugodno oceno si zasluži tudi urejenost prtljažnika.

Vozne lastnosti

Tucson vsebuje vse že znane lastnosti športnih terencev, daje vzvišeno varen občutek in omogoča hitro, športno vožnjo. Po japonskem vzoru sta si z voznikom dobra že takoj po nastavitvi volana in sedeža, namestitev prav vseh stikal pa le ni najbolje izbrana. Vključevanje prednjih meglenk in ogrevanja zadnjega stekla je bolj pri roki sovozniku, kontrolno lučko zadnjih meglenk pa vozniku zakriva volan. Zaradi elektronsko uravnavanega pogona voznik ne zazna preklopa iz prednjih koles na 4WD, na slabših podlagah pa mu je povsem jasno, da pleza po štirih. Vozne lastnosti dopolnjuje še TCS naprava, ki preprečuje spodrsavanje pogonskih koles, voznik pa se lahko odloči tudi za zaporo sredinske porazdelitve pogona (stalni pogon v razmerju 50 : 50 med prednjo in zadnjo osjo). Manjša razsežnost prtljažnega prostora je botrovala namestitvi ožjega rezervnega kolesa, ki pa ohranja obseg ostalih koles. Zato vožnja s to rezervo ne obremenjuje sistema štirikolesnega pogona.

Zmogljivosti, poraba

Hvalimo uporabo dizlov za vozila, kakršno je hyundai tucson. Za obliko, velikost in maso avta so dizelske karakteristike bolj primerne, pa tudi na slabših cestah se dizel bolje obnese. Takšno je bilo naše mnenje po testu CRDi-ja, čeprav smo bili morda prikrajšani za kakšne bolj športne zmogljivosti, ki bi jih na lepih asfaltnih cestah nudil bencinski motor. Pri tem vztrajamo tudi ob dejstvu, da dvolitrski dizel v tucsonu ni med najhitrejšimi (168 km/h), niti med najvarčnejšimi (11,0 l/100 km na testu).

Cena, tekmeci

Športno-terenska konkurenca v rangu tucsona je zemljepisno pregledna. Honda CR-V, toyota RAV4 in subaru forester so vozila, ki jih pri Hyundaiu poimensko navajajo kot tekmece. Dodati je treba še nissana x-trail in mitsubishija outlander. Dizelskim konkurentom Hondi, Toyoti in Nissanu se Hyundai postavlja po robu z nižjo ceno in z opremo, ki po količini prav nič ne zaostaja. Za povrh so tucsona opremili s sredinsko zaporo diferenciala in ga tako privzdignili za terensko stopničko višje. Seveda pa ostaja odprto vprašanje: zakaj pa ne kar santa fe?

Ne spreglejte