Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 10.03

8 let

BMW 650i coupe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bogataši lahko pri BMW-ju izberejo limuzine, terence, karavane, kabriolete, roadsterje, športnike. Kupejevska šestica je značajsko pravi gran turismo, čeprav nima takšne oznake na zadku.

Vsak beemve je tipično beemvejevski

Včasih so bile ciljne skupine jasno določene: sedmice so kupovali direktorji na najvišjih stopnicah, terenci so bili za lovce, kabrioleti za plejboje, kupeji pa za cestne dirkače. Danes je vse zmešano, dopustno je, da se direktor vozi v športnem avtomobilu, s terenci se nihče ne vozi več v hribe, prevoze do počitniške hišice opravljajo petice s pogonom xdrive. Čistokrvne roadsterje kupujejo ženske brez kakršnekoli želje po driftanju, z M3-ji pa bogataši tudi potujejo, ne samo divjajo po ovinkih ...

In da, prav vsi današnji BMW-ji že sami po sebi predstavljajo dobre kompromise med športnostjo in udobjem ter pospeški in varčnostjo. To v resnici pomeni, da kupec s svojo odločitvijo ne more prav močno zgrešiti, ne glede na to, kateri model izbere, v vsakem primeru dobi tipičen BMW-jev značaj. So pa razmerja med parametri različno porazdeljena.

Za Bonda?

Pravzaprav je šestica tipičen gran turismo. Avtomobil za potovanja v velikem slogu. Za bondovska potovanja od St. Moritza do Nice z majhnim usnjenim kovčkom v prtljažniku – tako ali tako se da v najdražjih hotelih z zlato kartico zlahka kupiti smoking za večerni obisk kazinoja. Seveda razumemo, da so potovanja po teh klišejih bolj produkt filmske industrije, a želimo poudariti, da je tale šestica najbližje temu, kar si predstavljamo, da bi zadovoljilo britanskega agenta, če bi mu scenaristi pustili izbrati nekaj, kar stane pol manj kot aston martin.

A Bond gor ali dol, spust s švicarskih mondenih gora do francoske promenade je lahko ali adrenalinsko-športen ali pa zgolj dinamičen. Menimo, da ta filozofija gran turismo temelji predvsem na zmerno dinamični vožnji, ne pa na surovi športnosti, ki načeloma že v osnovi spada h kupejevski obliki karoserije.

Užitek se je voziti počasi

Šestica je bolj gran turismo dinamična kot pa športna. Ne razumite tega kot antipropagando za športno vožnjo s šestico: tudi šestica je uživaška, lahkotna, njen motor vleeeeče, lega je vrhunska, zadek pa že kar malce dolgočasno stabilen! A ker mora še kaj ostati za oddelek M, je šestica narejena tako, da boste na ovinkasti cesti bolj uživali z manjšo M-trojko, kdor sanja o dirkaškem sedežu, bo verjetno potarnal, da je šestica že kar malce prevelika.

Se je pa v takšni šestici neizmerni uživaško peljati tudi čisto počasi, umirjeno, z nizkimi vrtljaji. V tem 650i briljira! Veliko vlogo pri tem odigra zvočni sistem najvišjega ranga (prestižnega proizvajalca Bang & Olufsen), a boste v šeststopetdesetki uživali tudi, če ga ugasnete. Za to je zaslužen osemvaljnik, podkrepljen z dvema turbinskima polnilnikoma. Pri nizkih vrtljajih tako prijetno prede, da bi se človek kar vozil, vozil in vozil. In nato spet hipno pospešil, da se konji zbudijo in zahrzajo ... Lahko jih tudi spustimo, da se malce zdivjajo, pospeški so siloviti, občutki pa zasvojljivi. A tega nikar ne počnite v naseljih, saj avtomobil takoj doseže avtocestne hitrosti.

Za vsakodnevne vožnje z 250 kilometri na uro

Seveda je BMW s takšnim motorjem zasnovan z mislimi na malce drugačne avtocestne hitrosti, kot smo jih vajeni v Sloveniji. To je avtomobil, s katerimi se nemški veljaki vsakodnevno "potovalno" vozijo z najvišjo hitrostjo, to je z elektronsko omejenih 250 kilometrov na uro, ki jih 650-ka dosega zlahka, brez kakršnegakoli naprezanja, in to hitrost tudi zlahka vzdržuje. Tako hitrega tempa vožnje se je seveda treba navaditi in ga redno trenirati, Slovenci bomo zato težko razumeli, kaj so imeli v mislih BMW-jevi inženirji, ko so snovali takšno šestico.

Seveda imajo enako težavo tudi lastniki brezstrešne šestice, ki v primerjavi s kupejem deluje še bolj gran turismo. V nasprotju s kabrio šestico se v kupejevski šestici zadaj praktično ne da sedeti, še otroka v otroških sedežih se tam zadaj ne počutita prav udobno, pa čeprav ju lahko tja namestimo z bolj preprosto dosegljivimi priključki isofix kot v marsikaterem družinskem avtomobilu. A komur je kaj do štirih sedežev, tako ali tako čaka na štirivratno šestico, gran turismo (da, spet ta legendarna oznaka ... – po našem mnenju so po značaju gran turismo vse tri šestice).

Ne spreglejte