Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
4. 5. 2014,
22.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volvo Tehno Avtomoto

Nedelja, 4. 5. 2014, 22.08

8 let

Na Švedskem avtomobili že vozijo sami

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volvo je ob podpori švedske vlade v prometu začel testirati avtomobile, ki jih namesto voznika nadzira avtopilot. Prvi samovozeči avtomobili so že na ulicah Göteborga.

Od besed k dejanjem

Volvov raziskovalni projekt Drive Me, ki na ceste pošilja sto samovozečih prototipnih avtomobilov, je prešel v fazo testov na javnih cestah v vsakodnevnih voznih razmerah.

Prvi testni avtomobili so tako že sami zapeljali na ceste in ulice predmestja švedskega mesta Göteborg. Pri Volvu so z vključitvijo avtonomne vožnje v realno prometno okolje zadovoljni, saj naj bi njihova kompleksna in precej sofisticirana tehnologija avtopilota delovala zelo suvereno.

Inženirji niso dovolj, tudi državne institucije morajo razumeti pravi pomen besede razvoj

Švedska se je s projektom Drive Me tudi kot država spet izkazala kot vzorčni primer družbe, kjer politika in njene ključne institucije dejansko razumejo pomen besede razvoj.

Projekt Drive Me, namenjen vključitvi avtomobilov, zmožnih povsem samodejne vožnje, v promet, je v Evropi edinstven tudi zato, ker aktivno in predvsem uspešno združuje vse ključne akterje: zakonodajno oblast, prometno upravo, mesto, proizvajalca vozil in prebivalce mesta.

"To, da je Volvovo domače mesto Göteborg postalo prva arena na svetu za samovozeča vozila v vsakodnevnih voznih razmerah, dokazuje naše tehnološko vodstvo in švedsko predanost inovativni integraciji samovozečih vozil," je pomen združitve vseh ključnih akterjev sodobne družbe s posluhom za razvoj osebne mobilnosti kratko in jedrnato pojasnil Volvov strokovnjak Erik Coelingh.

Test v prometu je ključen za preboj

Volvov strokovnjak Erik Coelingh je povedal, da bodo prav testi v prometu pokazali ključne prednosti avtonomne vožnje, ki bodo umetni inteligenci tudi v očeh javnosti dale možnosti za preboj:

"Javni test nam bo zagotovil pomemben vpogled v družbene prednosti z vpeljavo samostojnih vozil v prometno okolje. Naša pametna vozila so ključni del te rešitve, vendar je širok družben pristop pomemben za omogočanje trajnostne osebne mobilnost v prihodnosti. To edinstveno sodelovanje je ključ do uspešne vključitve samovozečih vozil v promet."

"Testna vozila lahko zdaj sledijo voznemu pasu, prilagajajo hitrost in se vključujejo v promet povsem sama. To je pomemben korak proti našemu cilju, da bodo končna vozila Drive Me prevozila celotno testno progo povsem samostojno. Tehnologija, ki bo imenovana Avtopilot, omogoča vozniku, da prepusti vožnjo vozilu, ki poskrbi za vse vozne funkcije," je pojasnil Erik Coelingh, Volvov razvojni strokovnjak.

Ne spreglejte