Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 12. 2015,
16.14

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA ladja Zgodbe strojev

Torek, 8. 12. 2015, 16.14

5 let, 1 mesec

V Splitu počiva letalonosilka, v Koper priplul ameriški rušilec USS Ramage

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
USS Ramage je rušilec, na katerem dela 300 članov posadke, ki bodo zdoma vsaj do julija prihodnje leto. Vsakodnevni urnik časovno natrpan, a tudi poln rutine. "Preprosto se navadiš," pravijo mornarji.

Kot "bodyguard" velike letalonosilke USS Harry S. Truman

V soboto je pred Splitom 300-tonsko sidro odvrgla letalonosilka USS Harry S. Truman, pet podpornih ladij ameriškega 350-metrskega orjaka pa se je že kmalu po plovbi skozi Gibraltarsko ožino razkropilo po različnih pristaniščih v Sredozemlju. Vse do Kopra je prvič priplul ameriški rušilec USS Ramage.

Del prostovoljcev iz 300-članske ekipe te ladje je obiskal osnovni šoli v Hrvatinih in Ankaranu, kjer so pomagali pri barvanju ograje – podobna družbenokoristna dela so običaj med pristanki ameriških vojnih ladij, večji del posadke pa si je privoščil ogled Kopra in slovenske Obale ter se pripravljal za nadaljnjo plovbo proti Perzijskemu zalivu.

Rušilec, ki je obsojal Al Asadov režim, varoval ZDA, pomagal beguncem in sodeloval na olimpijskih igrah

Ameriška vojska je rušilec USS ramage splovila že pred 20 leti. Za seboj ima pester nabor vojaških in humanitarnih akcij. Leta 2010 je v Sredozemlju iskala razbitine letala družbe Etiophian Airlines, ladja je prav tako patruljirala ob obali New Yorka po terorističnih napadih 11. septembra in se pozneje pridružila ameriškim misijam v Perzijskem zalivu.

Ladja je bila prva, ki se je odzvala na sovražnosti v Somaliji in Etiopiji, prav tako je sodelovala tudi v ameriškemu odgovoru na državljansko vojno v Siriji in obtožbe proti tamkajšnjemu predsedniku Bašarju Al Asadu, da je predmestje Damaska napadel z biološkim orožjem. Raznovrstnost nalog dokazujejo tudi humanitarno reševanje migrantov pred dvema letoma pred obalo v grški Kalamati, ladja pa je na primer po Črnem morju plula tudi med zadnjimi zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju.

Stalna pripravljenost 300-članske posadke, med katero je deset ženskih častnic

Nekoč je bilo ameriške vojne ladje lažje obiskati. Pred približno 15 leti je v slovenskem morju vrata odprla tudi letalonosilka JFK. Danes pred vzponom na glavno palubo ne gre brez strogega preverjanja osebnih dokumentov in rentgenskega pregleda. Po 11. septembru se je življenje močno spremenilo tudi na vojaških ladjah.

Na USS Ramage je v Koper pripotovalo 300 članov posadke. Med temi je 40 častnikov in enako število višjih oficirjev, preostali pa so mornarji. Ti skrbijo za celoten pogon ladje, torej tako za kuhanje, vzdrževanje, popravila in podobno. Ženske so prisotne le med častnicami, saj je bila ladja zasnovana že v obdobju, ko ženske v vojski v ZDA še niso bile samoumevne. Prostori za mornarje so prilagojeni le bivanju enega spola, zato so na USS Ramage vsi mornarji moški.

Ladja je ena izmed petih podpornih ladij omenjene letalonosilke Truman, ki pa lahko na posamezne misije oziroma operacije odpotuje tudi samostojno, a na morju je ves čas v 24-urni popolni pripravljenosti. To velja tako za tehnično podporo kot tudi za pripravljenost vseh članov posadke.

Ladijsko krmilo veliko kot avtomobilski volan, krmar lahko ladjo upravlja dobesedno s prstom

Vojaški rušilec, ki so ga leta 1994 zgradili v Mainu (ZDA), je dolg 154 metrov in ima 9,3 metra ugreza. Ko je polno obremenjen, znaša njegov izpodriv 8.300 ton. Ladjo poganjajo štirje motorji na osnovi plinske turbine, ki prek dveh propelerjev omogočajo hitrost dobrih 30 vozlov oz. 55 kilometrov na uro. Od osnovne palube se je treba navzgor proti poveljniškemu mostu vzpenjati po strmih stopnicah in se tako dvigniti za štiri palube. Enako število nadstropij ima ladja, če upoštevamo še prostor za motorje, tudi pod palubo. Posamezni deli na palubi so pod določenim zračnim tlakom.

"Pozabite na veliko mornarsko kolo, na tej ladji je vse digitalizirano. Tudi klasičnih papirnatih zemljevidov nimamo več, saj so vsi potrebni podatki v računalniku," nas je pozdravil prvi navigator ladje. Velikost krmila bi lahko primerjali s klasičnim volanskim obročem v avtomobilu, za upravljanje tudi nima na voljo ročic za povečevanje potiska in podobno. Vsi ukazi se izvršujejo prek digitalnega zaslona na dotik. Navigator lahko ladjo na mestu zavrti s krmilom, a prav tako tudi s prstom, ki ga potegne prek zaslona.

"Vse skupaj je bolj kot nekdanjim ladjam tu v našem prostoru podobno veliki računalniški igrici," je priznal navigator. Na poveljniškem mostu je sicer ves čas prisotnih deset častnikov.

Vsaj osem mesecev bodo zdoma

Vojaška ladja kot je USS Ramage je kajpak mesto v malem. Iz Kopra bo ladja že jutri pot nadaljevala proti Perzijskemu zalivu, kjer bo opravljala podporo letalonosilki USS Truman in tako izvajala aktivnosti koalicijskih sil na tem področju. Ladja se v svojo bazo v Norfolku ne bo vrnila pred julijem prihodnje leto, tako da bodo vsi člani posadke zdoma vsaj osem mesecev.

Na ladji tako poskušajo ustvariti kar najbolj domače vzdušje. Na voljo so tri ločene telovadnice, restavracija, trgovina z ameriškimi prigrizki in pijačo, kjer ne manjka niti precej melanholična in domotožna glasba, restavracija s televizijo, sobica z računalniškimi igricami in podobno. Vsako sredo na vseh ameriških vojnih ladjah strežejo hamburgerje, ob sobotah zvečer jedo pice, vsako soboto ob lepem vremenu poskušajo na palubi tudi ustvariti bolj dopustniško vzdušje in peči na žaru.

Oskrbovalne ladje zagotovijo tudi 90 dni neprekinjene plovbe

Ko ladja vendarle zapluje v eno izmed pristanišč, poskušajo kuharji dobiti kar največ domačih sestavin in iz njih pripraviti raznovrstne obroke. Vsi člani posadke so seveda državljani ZDA, a mnogi prihajajo iz zelo različnih ozadij. Mnogim priseljencem v ZDA pač vojska še vedno ponuja najlažjo možnost zaposlitve in tudi državljanskih pravic.

Delovni urnik na ladji pa je pričakovano naporen in strog. Do zdaj so brez postanka v pristanišču po morju neprekinjeno pluli 90 dni. Vojska ima na voljo tako imenovane oskrbovalne ladje, ki lahko dostavijo tako hrano kot gorivo. Vsaj vsakih 14 dni vodstvo rado napolni rezervoarje, da je ladja ves čas v polni pripravljenosti tudi za morebiten odhod na daljšo misijo.

"Na voljo imamo 30 dni dopusta letno, a največkrat ga je težko izkoristiti. Na posamezni ladji lahko delamo največ pet let, nato nas premestijo. Ko smo na ladji, prostih dni ni. Sam kot navigator delam v peturnih izmenah, mnogokrat tudi ponoči," je nadalje razlagal navigator.

Komunikacija z domačimi je otežena, v pristaniščih je zato najbolj zaželen brezžični internet

Znotraj ladje ni mogoče računati na telefonski signal in s tem dostop do mobilnega interneta. Člani posadke lahko uporabljajo elektronsko pošto, posamezne aplikacije, kot je Skype, s katerim bi bili lahko v osemmesečni odsotnosti vsaj v virtualnem stiku z najbližjimi, niso mogoče. Vedno ko ladja pristane, člani posadke najprej poiščejo najbližji brezžični internet in se oglasijo domačim. Častniki so nam z nasmeškom povedali, da se je priporočljivo pogovarjati predvsem o preteklih opravljenih nalogah, o prihodnosti pa največkrat ne. Tudi če ladja ni na pravi bojni nalogi, je pot njene plovbe skrivnost.

Kot nam je povedal eden izmed poveljnikov ladje, v njegovi 20-letni karieri letos za božič prvič ne bo doma. Vsi vedo, zakaj so tukaj in zato se s tem lažje sprijaznijo, pravi. Vsak pride enkrat na vrsto.

To vendarle ni turistična križarka, temveč rušilec na pravi bojni nalogi

Čeprav se na prvi pogled ladja, kot je USS Ramage, zdi kot turistična atrakcija, znamenitost ZDA in priložnost za popularizacijo aktivnosti ameriške vojske in zveze NATO, ladja kajpak ni na turističnem križarjenju. Obisk osrednje kontrolne sobe, kjer vladajo zlovešč mrak, številni zasloni in komandni pulti, daje vedeti, da je rušilec v prvi vrsti visokotehnološki obrambni stroj in kot tak sposoben nastopiti v najbolj srditih vojaških spopadih.

Ključni sedež v kontrolni sobi, kjer se zbirajo vsi podatki najrazličnejših radarskih sistemov in drugih pripomočkov, pripada glavnemu poveljniku Joelu Langu. Ta ima okrog vratu ves čas obešen ključ za aktivacijo raketnih izstrelkov. Vsako uporabo ognjenih izstrelkov mora osebno odobriti. In ko se na taki križarki začne dogajati prava akcija, začne med ozkimi hodniki in na vrtoglavih vzpenjajočih stopnicah igrati precej bolj zlovešč ritem boja za preživetje in za bitje srca, kot smo ga bili ob prvem obisku USS Ramage v Kopru deležni med našim obiskom.

Ne spreglejte