Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
13. 9. 2010,
12.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 9. 2010, 12.53

8 let, 1 mesec

Na sovozniškem sedežu peugeota 207 S2000

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pristni dirkalnik za reli bi moral združevati naslednje sestavine: kompaktno zasnovo, atraktivno podobo, štirikolesni pogon in glasen motor. Dirkalnik razreda S2000 jih ima.

Najtežje obvladljiv dirkalnik za reli

Razred S2000 v reliju predstavlja čistokrvne in neposredne dirkalnike. Med vsemi, celo pred specialkami WRC z vrha svetovnega prvenstva, nudijo najbolj špartansko zasnovo. Dirkačev stik z avtomobilom je namreč le mehanski. Elektronskih pomagal ni, saj imajo še avtomobili nižjega razreda bolj napredne sisteme sekvenčnega menjalnika. Zaradi mehanskih diferencialov je tudi sožitje voznika in tehnike neposredno ter zato skrajno brutalno. Trditev, da je danes dirkalnik S2000 v celotni sferi relija najtežje voziti, ni daleč od resnice.

Veliki levček tudi na slovenskem asfaltu

Ta konec tedna bo na reliju državnega prvenstva v Ajdovščini peugeota 207 S2000 prvič vozil Rok Turk. Letos je s šibkejšim peugeotom 207 R3T že postal državni prvak v diviziji II, sedaj pa ga čaka krstni nastop s štirikolesno gnanim večjim bratom. Dvolitrski atmosferski motor zmore 250 "konjev" pri 8500 vrtljajih v minuti, navora je le za 250 njutonmetrov. Ta podatek dirkača sili k stalnemu priganjanju motorja v visoke vrtljaje, kar pa zaradi mehanskih diferencialov zahteva veliko spretnosti, izkušenj in rutine. To je pač čistokrvni dirkalnik, ki pozna le izbiri "on" in "off". Povedano drugače, vozniku ne dovoljuje popuščanja in obotavljanja.

Peugeot že veteran razreda S2000

Mednarodna avtomobilistična organizacija FIA je razred S2000 v reliju vpeljala že leta 2006. Prva dirkalnika sta bila fiat punto S2000 in peugeot 207 S2000. Vsak dirkalnik, ki ga je razvila tovarna in ne le zasebni "garažisti", je bil boljši od predhodnika. Francoska dvestosedmica je še konec leta 2008 prevladovala v tem razredu, toda nato je na trg prišla škoda fabia S2000 in letos še ford fiesta S2000. Peugeot je posledično izgubil večji del svoje konkurenčnosti.

Majhne razlike med avtomobili

Na svetu obstaja 12 različnih dirkalnikov razreda S2000, a dva med temi nimata mednarodne homologacije. To sta toyota auris in prejšnja generacija ford fieste, ki so ju razvili v Avstraliji. V osnovi med vsemi dvanajstimi dirkalniki težko najdemo bistvene razlike. Po dimenzijah so odstopanja le v nekaj milimetrih, vsi motorji so dvolitrski atmosferski, dobavitelja menjalnika sta najpogosteje Sadev in X-Trac. Tudi izhodiščna cena novega dirkalnika se pri večini giblje okrog 250 tisoč evrov.

Nejasna prihodnost razreda

Ker bo nova generacija dirkalnikov WRC od prihodnjega leta naprej le delno slonela na zasnovi S2000, je prihodnost teh avtomobilov v mednarodnem reliju še nejasna. FIA se je celo poigravala z mislijo, da bi prepovedala homologacijo novih modelov. Ideja še ni bila uradno potrjena. Tovarniško podporo pri razvoju trenutno nudijo Ford, Škoda in Peugeot, pri drugih modelih pa gre za projekte zasebnih moštev. Avtomobili bodo zagotovo še nekaj časa krojili vrh nacionalnih in regionalnih prvenstev.

Iz S2000 v WRC

Vseeno pa je dirkalnik S2000 osnova za novo generacijo avtomobilov WRC v svetovnem prvenstvu. Gre za po velikosti isti razred avtomobilov, le da bodo imeli 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom. "Ti avtomobili so kompaktni, dokaj zanesljivi in dirkači jih radi vozijo. Dajejo jim občutek pravega dirkalnika. Novi avtomobil WRC bo uporabil veliko sestavnih delov iz različice S2000, zato ga je možno tudi dokaj preprosto nadgraditi," o prihodnosti razmišlja Wheatley. Tako nadgradnjo je trenutno naredil le Ford s fiesto, medtem ko sta Citroën in Mini svoja dirkalnika WRC za sezono 2011 razvila na novo.

Ne spreglejte