Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2012,
6.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto Opel Nissan Renault Moto Avtomoto Adria Mobil

Sreda, 19. 9. 2012, 6.27

8 let

Bonaca 2012: hibridi na kolesih, hibridi na valovih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V koprski marini so se ladjam pridružili avtodomi, prikolice ter zeleni avtomobili in motocikli. Videli pa smo lahko tudi hibridno jahto, prvo v svetu, slovenskega porekla.

Ob pomolih koprske marine te dni poteka razstava plovil, čeprav je podobno velika razstava plovil tudi v sosednji Izoli. Tako rekoč na plaži so parkirani najnovejši avtodomi in počitniške prikolice, čeprav bo prihodnji teden v Ljubljani potekal vsakoletni salon Kamping & Karavaning.

Obiskovalci bi si seveda želeli, da bi se organizatorji bolj uskladili okoli terminov, a je hitro jasno, da imajo ti sejemski koledarji neko ozadje, o katerem pa v tem članku ne bomo govorili. Bomo pa predstavili nekaj razlogov, zakaj se vam splača tik pred jesenjo skočiti še enkrat na morje.

Hrvaški električni superšportnik Rimac - povsem od blizu

Glavna atrakcija je zagotovo hrvaški superšportnik na električni pogon. Rimac.

Vodja znamke Hrvat Mate Rimac ima že več "arabskih" naročil za izdelavo svojega ultra dragega kupeja, ki ga štirje elektromotorji v dobrih dveh sekundah poženejo do sto kilometrov, na koncu pa prek tristo kilometrov na uro, vozne lastnosti (in cena) pa naj bi bile primerljive s paganiji in koenigseggi.

Na videu vam ga ponujamo na tej povezavi, v Kopru pa si ga lahko ogledate povsem od blizu, resnično toplo priporočamo ogled!

Tesla, hrvaški mali kabriolet, študentski twingo in že preizkušeni električni avtomobili

Zraven rimaca je parkiran še en rdeči električni športnik, tesla roadster podjetnika z Gorenjske, poleg pa je še en hrvaški konceptni izdelek, električni dok-ing. Gre za kabriolet mestnih dimenzij s tremi sedeži, voznikovim na sredini ter dvema zadaj ob straneh.

Spregovorili smo nekaj besed s študenti ljubljanske kemijske fakultete, ki sodelujejo v projektu Conot. Predstavljajo električnega twinga, toda električni dirkalnik bo kmalu v sklepni fazi, počasi bo šlo zares, napetost (električna?) se stopnjuje.

Seveda niso manjkali opel ampera, peugeot ion, toyota je predstavila tri nove hibride (yarisa, enoprostorskega priusa in priusa s polnjenem baterij prek električne vtičnice), Nissanu pa je uspelo v Slovenijo pripeljati enega električnega leafa, s katerim smo pretekli petek opravili kratko vožnjo.

Hibridni piaggio mp3 in povsem sveži maksi skuter X10

V zeleno so odeti tudi pri znamki motociklov Piaggio. Predstavljajo dva električna izdelka za poštarje, mali kombi in skuter beverly, civilna pika na i pa je hibridni mp3 z dosegom 40 kilometrov na elektriko. Ta trikolesni skuter omogoča približno 40 kilometrov vožnje samo na elektriko, napolniti ga je moč na domači električni vtičnici (v treh urah), na voljo pa je tudi vožnja samo na bencin ali pa predajanje pospeškom, ki jo nudi kombinacija bencinskega in elektromotorja. Priključni hibrid s podaljševalnikom dosega, torej.

Še bolj sveža Piaggiova novost pa je maksi skuter X10. 350-kubični ali 500-kubični skuter k nakupu vabi predvsem resnejše ljudi, ki jih mikajo predvsem potovanja in padajo na novotarije, kot so na primer prilagodljivo blaženje ali integracija pametnega telefona. Aja, pa tudi tipka Eco, ki prilagaja motorno elektroniko v prid bolj umirjeni in varčni vožnji.

Hibridna jahta

Zeleni pa so tudi na navtičnem področju. Jahte sicer niso v domeni Avtomota, pa vendar smo si z velikim zanimanjem ogledali Seawayevo greenline 33. Barka je namreč zelena, hibridna.

Namreč Volkswagnov 2,5-litrski petvaljni dizel za plovbo po marinah nadomešča elektromotor. Baterije je možno napolniti prek električne vtičnice v marini, prek dizelskega motorja, polnijo pa jih tudi sončne celice na strehi barke.

Seveda je možno pluti tudi v kombinaciji elektrike in dizla, pri čemer je tako kot v avtomobilskem in motociklističnem svetu glavni cilj nižja poraba goriva, ki je nekje med 10 in 20 litri dizelskega goriva.

Jahte seaway greenline so ta hip v navtičnem svetu še vedno pionirske, pa vendar lahko pričakujemo, da se bo ponudba bark z nižjimi stroški uporabe hitro okrepila.

Domači izdelki, VIP-prikolice, terenske predelave, slovenske hiške

Opis nove karavaning ponudbe bomo sicer prihranili za reportažo s pomembnejšega salona, ki bo konec prihodnjega tedna na ljubljanskem gospodarskem razstavišču. Za zdaj samo nekaj izdelkov, ki so nam padli v oči.

Izredno majhna in lahka počitniška prikolica domače izdelave podjetja Mont-line bo navdušila predvsem ljubitelje šotorjenja (prepoznate luči renaulta kangooja?).

Ogledati si je moč povsem novega Fordovega rangerja, ki ima na keson nameščeno bivalno nadgradnjo. V oči so padli tudi avtodomi znamke Sun Living, gre za znamko v lasti novomeškega proizvajalca Adria Mobil. Pa tudi počitniške prikolice znamke Hobby Premium, ki po novem nimajo več tako močno zatemnjenih šip – kupci so se pritoževali, da je bilo v notranjosti preveč VIP-ovsko temačno.

Če ste bolj avanturistične sorte, se boste zagotovo ustavili tudi pri orjaškem terenskem tovornjaku, zanimala vas bosta tudi citroënova dyana in spaček, ki imata v svojem portfelju tudi že vožnjo po Afriki.

Če pa dopust raje preživljate z možgani na off in čivavo ob strani, boste z veseljem pokukali v katero od številnih mobilnih hišic, tiste od novomeškega Adria Mobila in tiste iz novega logaškega podjetja Polymobil.

Ne spreglejte