Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
19. 9. 2015,
18.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 19. 9. 2015, 18.53

8 let

Ameriški avtomobili V8, seksi "pinup" dekleta in rokenrol pričeske v Ljubljani

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko danes govorimo o električni mobilnosti in samovozečih avtomobilih prihodnosti, je spomin na ameriške klasike z glasnimi motorji V8 močnejši kot kadarkoli. Lastniki so se spet zbrali v Ljubljani.

Subkultura avtomobilov V8 in "rockabilly" scene spet zaživela

Ni dvoma, subkultura starodobnih ameriških avtomobilov V8 in pripadajoče "rockabilly" scene v Sloveniji ohranja svojo veljavo. Čeprav smo sredi evropskega tedna mobilnosti, na avtomobilskem salonu v Frankfurtu pa je večina govorila o električni mobilnosti prihodnosti in avtomobilih, ki bodo nekoč vozili namesto voznika in lastnika, je nasprotni pol tovrstnega mišljenja v Ljubljani spet zbral veliko privržencev starih avtomobilov z glasnimi osemvaljniki.

Ti prinašajo spomin na čas, ko si Američani niso mogli predstavljati, da bo čez pol stoletja tudi njih skrbela cena goriva. Ko so pri nas mladi vozili fičke in je bilo mogoče gorivo nekaj časa dobiti le na bone, so mladi Američani sedeli v različnih mustangih, camarih, coronetih in podobnih ameriških klasikah. Ameriška avtomobilska svoboda uživanja ceste v njenem najbolj prvinskem pomenu je zdaj že dolgo nadvse priljubljena tudi v Evropi.

Prvi zvezdi srečanja ribniški "rat rod" in italijanski "hot rod"

Organizatorji srečanja so kljub slabši vremenski napovedi v Ljubljani zbrali lepo število zelo raznovrstnih avtomobilov in motociklov. Predsednik kluba V8 Club Slovenija Gregor Rus je predstavljal klasičnega "rat-roda", torej avtomobil, ki ima zunanjost namensko rjasto. Na drugi strani je bil parkiran magično črn "hot rod" iz vrst italijanskega kluba 50's Brothers iz bližine Trevisa. Gre za enega največjih tovrstnih klubov iz Italije, ki prav tako prireja zelo odmevno srečanje in vožnjo po obali Jadranskega morja.

Čeprav je avtomobile med seboj težko primerjati, sta oba omenjena zagotovo spadala v sam vrh predstavljenih vozil. Veliko pozornosti so bili deležni tudi veliki poltovornjaki, športne corvette, limuzinski lincoln, nekaj starejših mustangov, tudi trboveljski plymouth fury z originalno streho, kakršno naj bi imelo le devet izdelanih avtomobilov. Vsak avtomobil ima seveda svojo zgodbo, lastnik pa svojevrstno navdušenje nad avtomobilskimi klasikami preteklosti. In zato ima v očeh lastnika prav njegov lepotec, v katerega je vložil veliko denarja in časa za obnovo, prvo mesto, avtomobil pa mu vse to vrača na brezskrbnih cestnih izletih.

Ne spreglejte