Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 1. 2016,
12.24

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

promet promet varnost

Četrtek, 7. 1. 2016, 12.24

4 leta, 3 mesece

Slovenija proti prometnim tragedijam z novimi radarji, preventivo in več denarja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prometna varnost v Sloveniji se bo letos izboljševala s preventivnimi akcijami, novimi policijskimi radarji za varnostno razdaljo, večjim proračunom in temeljitejšo analizo kraja prometnih nesreč.

Pozitiven trend se je nadaljeval, statistiko kvari črn julij

Na slovenskih cestah je lani umrlo 120 ljudi, v povprečju je torej vsak tretji umrla dan ena oseba. Policija je zabeležila 700 prometnih nesreče manj kot leta 2014, skupaj z Agencijo za varnost v prometu (AVP) pa poudarja predvsem dolgoročno pozitivne smernice izboljševanja prometne varnosti.

"Treba je gledati število prometnih nesreč, umrlih in težje poškodovanih v daljšem časovnem obdobju. Lani smo imeli sedem mesecev, ki so bili statistično najuspešnejši v zadnjih petih letih. Jesenski meseci so bili po črnem juliju celo najuspešnejši v zadnjih 25 letih," pravi direktor AVP Igor Velov, ki je pričakovano izpostavil julij. Takrat je na slovenskih cestah umrlo kar 26 ljudi, torej skoraj četrtina vseh letošnjih žrtev.

"Med 35 umrlimi vozniki avtomobila le trije niso bili krivi za prometno nesrečo. Prav tako smo pri več kot polovici umrlih kolesarjev pogrešali uporabo zaščitne čelade. Na cestah je žal še vedno preveč alkohola, vse večjo nevarnost pa predstavljajo telefoniranje med vožnjo, pisanje sporočil SMS in brskanje po socialnih omrežjih. Med 16 umrlimi pešci jih je kar osem življenje izgubilo na označenih prehodih za pešce, kar kaže na brezbrižnost voznikov," razlaga Ivan Kapun iz ljubljanske prometne policije.

Do 24. januarja poostren nadzor nad uporabo mobilnega telefona med vožnjo

Že jutri se bo v Sloveniji začela preventivna akcija proti uporabi mobilnega telefona med vožnjo, pri kateri bodo poleg policistov sodelovali tudi mestni redarji. Akcija bo trajala do 24. januarja. Po besedah Velova so k projektu pristopile skoraj vse mestne občine, katerih redarji imajo prav tako pooblastila za nadzor tovrstnih prekrškov. Kdor bo med vožnjo uporabljal telefon, mu grozi globa v višini 120 evrov. Lani so policisti zabeležili 20 tisoč prekrškov iz naslova uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ki tako po številu bistveno presega voznike, ki so vozili pod vplivom alkohola.

Ne spreglejte