Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
13.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

promet promet

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 13.53

6 let, 6 mesecev

Junijska prometna napoved: kdaj največ gneče na avtocestah, kje bodo zoženja?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Junija se na slovenskih avtocestah poveča promet zaradi začetka počitnic in turistične sezone. Prometno obremenjeni bodo vsi konci tedna, med njimi najbolj zadnja nedelja v mesecu.

Ob katerih dneh bo promet zaradi turistov najgostejši?

Junij je mesec, ko se v evropskih državah začnejo šolske počitnice, s tem pa tudi poletno obdobje povečane prometne gneče na slovenskih avtocestah. Prvi turistični vrhunec lahko pričakujemo že konec meseca ob prazniku slovenske državnosti, ko se bodo tudi začele šolske počitnice, a pri Darsu opozarjajo na povečan promet tudi ob vseh junijskih koncih tedna. Najbolj kritičen bo promet v nedeljo, 28. junija, iz smeri turističnih krajev proti urbanim središčem.

"V torek in sredo, 2. in 3. junija, lahko pričakujemo povečano število tovornih vozil na avtocestnih mejnih prehodih z Italijo, saj je v torek v naši zahodni sosedi praznični dan. Zgostitve prometa lahko pričakujemo tudi v četrtek, 4. junija, ko je praznik v Avstriji, na Hrvaškem in v večjem delu Nemčije, zlasti pa v nedeljo, 7. junija, iz smeri turističnih krajev proti mestnim središčem," opozarjajo na Darsu.

Vzdrževalna dela predvsem na štajerski avtocesti, v Kopru čakajo na odprtje predora Markovec

Poleg turistično razgibanih koncev tedna bodo na prometne tokove vplivala tudi načrtovana vzdrževalna dela. Kot sporočajo z Darsa, nas daljši odsek z dolgotrajnimi vzdrževalnimi deli čaka predvsem na štajerski avtocesti.

Na odseku Celje–Arja vas so prav danes začeli postavljati delovno zaporo zaradi obnove objektov in vozišča v smeri Maribora. Promet bo med izvedbo del, ki bodo trajala do začetka avgusta, v dolžini nekaj več kot pet kilometrov potekal po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer bo proti Mariboru en pas speljan na nasprotno stran avtoceste. V času zapore bosta izmenično zaprta priključka Žalec in Celje zahod (Lopata) v smeri Maribora, vsak predvidoma deset dni.

Na ljubljanski obvoznici ta mesec za zdaj ni podatkov o večjih vzdrževalnih delih, enako velja tudi za primorsko avtocesto. Tam je sicer med Brezovico in Vrhniko že zdaj odprto gradbišče zaradi postavljanja protihrupne zaščite. Hitrost je omejena na 80 kilometrov na uro.

Predvidoma do 15. junija bodo na gorenjski avtocesti pri cestninski postaji Hrušica sanirali nadvoz Kompas. V tem obdobju bosta zaradi izvedbe del vzpostavljeni delna zapora avtoceste pod nadvozom med predorom in priključkom Hrušica ter popolna zapora odseka kamionske ceste Karavanke (zaprta sta izvoz in uvoz na ploščad za tovorna vozila v obe smeri).

V Kopru bodo v petek uradno odprli predor Markovec, ki bo hitro cesto iz smeri Kopra zdaj priključil izolski obvoznici.

Ne spreglejte