Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
31. 5. 2015,
16.21

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Red Bull Air Race Pomurje Peter Podlunšek

Nedelja, 31. 5. 2015, 16.21

5 let, 7 mesecev

V Rovinju prvič letala s 600 tisoč evrov vrednimi napisi Pomurja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaliv pred Rovinjem so zasedla letala Red Bull Air Race. V njih sta sedela tudi pilot španske Iberie in odlikovani poveljnik iz Zalivske vojne. Na letalih prvič napisi, ki vabijo k obisku Pomurja.

Pospeševanje pomurskega turizma prek letalskih dirk

Rovinj je danes drugič gostil spektakel svetovnega prvenstva v letalskih dirkah Red Bull Air Race, ki dobiva tudi slovenski pridih. Ne le, da se je prvenstvo lani preselilo tudi v našo neposredno bližino – tudi dirki v avstrijskem Spielbergu in madžarski Budimpešti nista prav daleč – in da se je prek razvrstitve Challenger Cup elitni konkurenci pridružil tudi slovenski pilot Peter Podlunšek, zdaj je uradni partner postala tudi slovenska regija Pomurje.

Po podpisu pogodbe med Razvojno agencijo Mura in organizatorji Red Bull Air Race smo na letalih Challenger Cupa v Rovinju prvič videli mamljive napise, ki vabijo k obisku Pomurja.

Gre za 600 tisoč evrov vreden triletni posel, prek katerega si Pomurci obetajo večjo prepoznavnost regije v tujini, sodelovanje z letalskimi dirkami naj bi povečalo število prenočitev vsaj za sto tisoč, zmanjšalo pa bi tudi brezposelnost v regiji. Dirke Red Bull Air Race v bližini murskosoboškega letališča Rakičan sicer ne moremo pričakovati, zato pa bodo Avstrijci tam organizirali še več svojih uradnih treningov. Vsak med njimi že neposredno pomeni velik priliv za domače gospodarstvo.

Boj z vetrom in kazenskimi sekundami dobil Hannes Arch

V zalivu pred Rovinjem so iz morja kot čeri štrleli napihnjeni piloni, ki pilotom rišejo progo od štarta do cilja. Po vzletu z letališča v Vrsarju se vsak pilot približa štartnim vratom, skozi katera lahko leti z najvišjo hitrostjo 370 kilometrov na uro.

Skozi nekatera vrata morajo piloti leteti s horizontalno poravnanimi krili – sodniki dovoljujejo odstopanja do 10 stopinj – skozi vertikalne ovinke pa ne smejo preseči obremenitve 10 G. Pri letenju skozi pilone je treba paziti tudi na najvišjo in najnižjo višino letenja. Vsaka kršitev, to seveda velja tudi za trk ob pilone, pomeni kazenski pribitek.

V boju s progo in za Rovinj značilnimi sunki vetra – med včerajšnjo dirko je pihal severozahodnik s hitrostjo okrog 20 kilometrov na uro – zato odločajo malenkosti in resnično prefinjen občutek za letenje najboljših pilotov. Ti morajo pri izbiri linije skozi progo seveda upoštevati tudi veter, ki odnaša letalo iz smeri.

Vse pasti je v Rovinju tudi letos najbolje obvladal avstrijski pilot Hannes Arch, ki je v zadnjem letu ugnal Martina Sonko s Češke in Matta Halla iz Avstralije.

Med piloti tudi odlikovani poveljnik Zalivske vojne

Tako tekmovalno okolje nagrajuje predvsem zelo izkušene pilote. V elitni kategoriji master jih ima tako veliko izkušnje tudi z vojaškimi letali. Matt Hall je bil dolgo član avstralskih zračnih sil, kjer je kot poveljnik sodeloval tudi v pravih bitkah. Za svoj prispevek v Zalivski vojni je bil celo odlikovan.

Kot je v Rovinju povedal Avstralec, te take izkušnje naučijo obvladovanja stresa tudi na športnem tekmovanju. Tudi Martin Sonka iz Češke je bil v preteklosti član češke vojske, oče svetovnega prvaka Nigela Lamba pa se je kot vojaški pilot bojeval v zračnih bitkah druge svetovne vojne. Sina je tudi naučil leteti, Nigel pa se je ob polnoletnosti pridružil vojski, kjer je pilotiral lovce in helikopterje. Osem let zapored je bil britanski prvak v akrobatskem letenju. S svojimi izkušnjami je bil lani najbolj konstanten in najmirnejši pilot, zato je tudi postal svetovni prvak.

Kdor si bo za potovanje po Evropi izbral letalsko družbo Iberia, bo morda naletel na pilota Juana Valerdeja. Španec se je lani prebil iz Challenger Cupa v kategorijo master. Ko ne tekmuje v Red Bull Air Race, je Valerde pilot na airbusih A340 in A330 pri omenjenem španskem letalskem prevozniku.

Veliko izkušenj z najrazličnejšimi letali ima tudi Nemec Mattias Dolderer, ki je prvič samostojno letel že pri 14 letih, pri 21 je bil že letalski inštruktor. Dolderer je letenje med piloni v Red Bull Air Race opisal kot parkiranje avtomobila pri 400 kilometrih na uro.

Ne spreglejte