Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 6. 2016,
10.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Rusija

Četrtek, 9. 6. 2016, 10.17

6 let, 7 mesecev

Razkrili prototipno letalo irkut MC-21

Rusi v Sibiriji razkrili potniško letalo, ki želi izzvati tudi Boeing in Airbus

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Letalska družba Irkut Corporation je ponoči v Irkutsku predstavila svoje novo potniško letalo z oznako MC-21, ki je po dimenzijah podobno airbusu A320 in boeingu 737. Letalo je namenjeno predvsem ruskim notranjim poletom, samo ruski Aeroflot jih je predvidoma naročil že 50.

Proizvajalci iz osrčja Sibirije obljubljajo zmogljivo in prostorno letalo

MC-21 je ozkotrupno letalo z dvema motorjema pod krili, ki bo lahko peljalo od 130 do 211 potnikov, njegov dolet pa bo znašal do 6.400 kilometrov. V letalu je vgrajenih od 30 do 40 odstotkov tujih sestavnih delov.

Proizvajalci iz Irkutska v Rusiji, ki leži okrog štiri tisoč kilometrov vzhodno od Moskve, obljubljajo precej prostorno potniško kabino. Ta je namreč širša od osnovnih različic konkurenčnih letal Airbusa in Boeinga.

Po poročanju Reutersa bo Irkut letalo izdelal v dveh različicah, in sicer MC-21-300 (od 160 do 211 sedežev) in MC-21-200 (od 130 do 165 sedežev).

Ruski predsednik si je letalo z zanimanjem ogledal tudi iz notranjosti pilotske kabine. Domača proizvodnja je v času gospodarske krize in sankcij za Ruse velikega pomena. | Foto: Ruski predsednik si je letalo z zanimanjem ogledal tudi iz notranjosti pilotske kabine. Domača proizvodnja je v času gospodarske krize in sankcij za Ruse velikega pomena.

Serijska proizvodnja letala se bo začela prihodnje leto

Predstavitvi prvega letala, ki je še v fazi testiranja in bo predvidoma v serijsko proizvodnjo vstopilo prihodnje leto, je prisostvoval tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Razvojni inženirji izpostavljajo uporabo lahkih kompozitnih materialov, ki so omogočili obliko letala ter ga naredili dovolj lahko in konstrukcijsko močno. Operativni stroški bodo po njihovih besedah okrog 15 odstotkov nižji kot pri današnji generaciji potniških letal.

Po poročanju ruskih medijev so proizvajalci že dobili okrog 175 prednaročil, od tega jih je za tretjino zaslužen ruski prevoznik Aeroflot.

V Irkutsku bodo letalo MC-21 začeli serijsko proizvajati prihodnje leto. | Foto: V Irkutsku bodo letalo MC-21 začeli serijsko proizvajati prihodnje leto.

Ne spreglejte