SiolNET. Avtomoto Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kolesarji in alkohol: oglobijo vas lahko tudi do 1.200 evrov

4

termometer

Tudi kolesarji ne smejo voziti pod vplivom alkohola, globe segajo vse do 1.200 evrov. Globa tudi v primeru manjše alkoholiziranosti, a znakih motenj v vedenju. O taki globi presodi policist.

Tudi kolesar je reden udeleženec prometa

Ob druženju s prijatelji v bližnjem lokalu ali gostilni bi morda kdo mislil: "Bolje, da vzamem kolo kot avtomobil." A čeprav je vožnja pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog življenjsko nevarna tudi na kolesu, uporaba kolesa ne pomeni tudi izogiba visokim globam.

V nobenem primeru vožnja kolesa pod vplivom alkohola ne more vplivati na veljavno vozniško dovoljenje za avtomobil ali preostale kategorije, saj za tak prekršek ne dobite kazenskih točk.

Koncentracija alkohola ni edino merilo

Zakonodaja pravi, da voznik ne sme začeti voziti vozila, če je pod vplivom alkohola. Pod vplivom alkohola je voznik, ki ima v organizmu več alkohola, kot dovoljuje zakon, in voznik, ki tudi pri manjši koncentraciji alkohola kaže znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

Torej tudi kolesar, ki povedano po domače slabše prenaša alkoholne pijače in v krvi nima prekoračene koncentracije alkohola, je po veljavni zakonodaji primoran plačati ustrezno globo. Ustrezna presoja je v tem primeru v domeni policista, a v praksi je takih primerov seveda malo.

Voznik kolesa spada v kategorijo voznikov, ki imajo lahko največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

V letu 2012 je slovenska policija proti kolesarjem zabeležila 927 ukrepov (leta 2011 je bilo takih primerov še 1.382), od tega 174 v prometnih nesrečah (udeleženci in povzročitelji).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin