Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Hankook

Foto: Hankook, Thinkstock in Getty Images

Natisni članek

advertorial zimske pnevmatike Hankook

Torek, 30. 10. 2018, 7.00

2 meseca

Južnokorejska dovršenost za optimalno izkušnjo vožnje

Vsebino omogoča Hankook

Foto: Hankook, Thinkstock in Getty Images

Hankook

Vsak voznik od pnevmatik, ki so edini stik vozila s cestno podlago, pričakuje popolno zanesljivost, odličen oprijem in prožnost tudi v najzahtevnejših vremenskih ter voznih razmerah.

Štiri pnevmatike so življenjsko pomembne stične točke, ki vplivajo na varnost potnikov. Jeseni, ko se bližajo zahtevnejše vozne razmere, pa tudi zakonsko določen datum za menjavo pnevmatik, 15. november, se moramo vsi vozniki bolj ali manj ukvarjati s tem, kako bomo opremili svoj avtomobil. Ponudba je raznolika, tehnologija izdelave pnevmatik je vedno bolj dovršena, materiali pa postajajo inovativni.

Kaj izbrati, da bomo s svojim vozilom pripomogli k večji varnosti v prometu?

Sedmi največji na svetu ponujajo specialista za ostro zimo

Med vodilnimi svetovnimi proizvajalci pnevmatik je južnokorejski Hankook, ki popolnoma razume svoje poslanstvo – uporabnikom ponuditi zanesljivo pnevmatiko, ki "obvlada" še tako nemogoče vremenske razmere.

V ta namen imajo po vsem svetu kar pet raziskovalnih centrov in osem proizvodnih objektov. Ker veliko vlagajo v raziskave in razvoj, lahko uporabniki pnevmatik Hankook upravičeno pričakujejo izvrstno, predvsem pa varno vozno izkušnjo.

Glede na to, kako resno jemlje kakovost svojih izdelkov, je jasno, zakaj številni proizvajalci avtomobilov, kot so Volkswagen, Kia, Renault, Volvo in Ford, za svoja vozila izberejo pnevmatike Hankook.

Hankook logo | Foto: Podjetje Hankook je bilo ustanovljeno leta 1941 v Južni Koreji in spada v skupino mlajših proizvajalcev pnevmatik. Kljub svoji relativno kratki poslovni poti se je uvrstilo med vodilne proizvajalce te izjemno pomembne avtomobilske opreme, saj je sedmi največji proizvajalec pnevmatik na svetu. Od leta 1996 je podjetje Hankook prisotno tudi v Evropi.

Izkušeni himalajec v boj z zimskim viharjem

Hankook | Foto:

Svojo linijo zimskih pnevmatik so nadgradili z novo generacijo zelo zmogljive zimske pnevmatike i*cept evo2, ki spada v osmi hitrostni razred (maksimalna hitrost 270 kilometrov na uro) in je na voljo tudi v SUV-različici. Profil pnevmatike i*cept evo2, ki se lahko pohvali tudi z nagrado red dot za oblikovalske dosežke, je namenjen družinskim in mestnim vozilom.

Njena glavna odlika je, da je oblikovana za naše geografsko območje, kar pomeni, da se z zanesljivostjo izkušenega himalajca loti zimskih razmer osrednje in zahodne Evrope.

Ko sneg, led, poledica, hudi nalivi in mokro listje naše ceste odenejo v spolzko preobleko, v ospredje pride zimska pnevmatika i*cept evo2, ki komaj čaka, da se sooči z nevarnimi voznimi razmerami.

Metod Kurent Varna vožnja | Foto: Preverite, kako se na vozišču obneseta letna in zimska pnevmatika

Glavna pravila zaviranja v sili nam je razkril Metod Kurent, inštruktor trenerjev varne vožnje.

Več silike za večjo prožnost

Hankook | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Za uspešno kosanje z zahtevnimi zimskimi ovinki so pnevmatiko dodatno obogatili z umetno snovjo, siliko, ki pnevmatiko naredi bolj prožno oziroma lepljivo, tako da je odpornejša proti temperaturnim nihanjem.

Pnevmatika z več silike pri nizkih temperaturah ne otrdi tako hitro, zato je njen oprijem vozišča veliko boljši.

Zaradi silike se v zimskih in deževnih razmerah poveča stična površina pnevmatike s podlago, hkrati pa dovolj silike v zmesi poskrbi za enakomeren odtis tekalne površine na podlagi. Tako se zmanjša tudi možnost nevarnega akvaplaninga.

"Pametno" odvajanje vode

Tekalna plast zimske pnevmatike je sestavljena iz kanalov (reber) in blokov tekalne površine z večjimi vmesnimi razmiki, kot jih ima letna pnevmatika. Oblika vzorca na tekalni plasti določa hitrost odvajanja vode stran od tekalne plasti. Utori, lamele, žlebiči in zarezice imajo pomembno funkcijo pri delovanju pnevmatike. Spremenijo jo v stroj za odvajanje vode.

Posebne tridimenzionalne reže in širši ramenski bloki pnevmatike i*cept evo2 izboljšajo vodljivost in oprijem vozila med vožnjo v deževnih in snežnih razmerah s tem, ko zmanjšajo gibanje ramenskih blokov in trenje.

Pnevmatika i*cept evo2 s kombinacijo asimetričnega profila tekalne plasti z "dvojno funkcijo" omogoča izjemno natančnost krmiljenja na suhi cesti z optimalnim oprijemom na mokrih podlagah. Ima namreč kar do 30 odstotkov širše vodne utore v primerjavi z drugimi pnevmatikami.

Kot dereze v snegu

Hankook | Foto:

Žlebasto oblikovana rebra na notranjem dezenu tekalne plasti delujejo kot zareze, ki kot snežne dereze učinkovito zagrizejo v zasneženo cestišče.

Prijazno do okolja

Vse pnevmatike ustvarjajo hrup, ko zrak teče skozi žlebove tekalne plasti. Raven zunanjega kotalnega hrupa pri pnevmatikah i*cept evo2 je nižja kot pri primerljivih pnevmatikah.

Na enotni evropski oznaki za pnevmatike je označena z dvema zvočnima valoma, kar ustreza 72 decibelom. To je hrup, ki ga pnevmatika ustvarja med vožnjo in ga slišimo zunaj. Ne smemo ga zamenjevati s hrupom v vozniški kabini.

Kdaj je čas za nove pnevmatike?

sneg ceste avtomobil, gume | Foto:

V Sloveniji je pozimi dovoljeno voziti z zimskimi gumami, ki imajo še vsaj tri milimetre profila, kar je spodnja meja, ki še zagotavlja varen oprijem na vozišču.

Za nove pnevmatike se odločimo, ko je tekalna plast gume izrabljena prek meje optimalne varnosti. Takšno obrabo je mogoče opaziti na prvi pogled – gre za vidne poškodbe, kot so zareze, razpoke, vdrtine ali mehurji.

Uporabnost pnevmatike, predvsem pa njena varnost je odvisna tudi od njene starosti, ki jo razberemo iz štirimestne številke DOT-indeksa (delovni teden v letu in letnica pnevmatike). Pnevmatike se starajo, tudi če jih ne uporabljamo.

Življenjska doba pnevmatike je odvisna tudi od obremenjenosti vozila in od vozne podlage.

Kako skladiščiti pnevmatike?

  • pnevmatike | Foto: Pred skladiščenjem jih očistimo.

  • Shranimo jih v temen, hladen in suh prostor.

  • Nalagajmo jih drugo na drugo, sicer se lahko deformirajo.

  • Izogibamo se skladiščenju blizu toplotnih virov, ostrih predmetov in materialov, ki se lahko vnamejo ali imajo električni naboj.

  • Ne izpostavljamo jih sončni svetlobi in oljnim ali bencinskim madežem.

Hankook logo | Foto:

Ne spreglejte