Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 7. 2021,
11.49

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Mercedes CLA Shooting Brake Mercedes CLA Mercedes PR članek

Sreda, 21. 7. 2021, 11.49

2 leti, 9 mesecev

CLA – dostopen Mercedes-Benz, s katerim boste izstopali

Oglasno sporočilo

Mercedes-Benz je z modelom CLA kupe in družinskim CLA shooting brake v kompaktnem in cenovno dostopnem vozilu združil lepoto s praktičnostjo, hkrati pa ohranil bistvo znamke: ponuditi največjo kakovost in sodobno tehniko za vse.

Zaščitni znak modelov CLA kupe in CLA shooting brake je gladka silhueta, ki s sprednjim in zadnjim delom spominja na večji in ikonični Mercedes-Benz CLS. Pohvali se z majhnim količnikom zračnega upora, obenem pa s širšima kolotekoma in nižjim težiščem obljublja odlične vozne lastnosti. Foto: Media Daimler | Foto: Zaščitni znak modelov CLA kupe in CLA shooting brake je gladka silhueta, ki s sprednjim in zadnjim delom spominja na večji in ikonični Mercedes-Benz CLS. Pohvali se z majhnim količnikom zračnega upora, obenem pa s širšima kolotekoma in nižjim težiščem obljublja odlične vozne lastnosti. Foto: Media Daimler

Pri znamki Mercedes-Benz so se pred desetletjem, tako kot že večkrat v svoji več kot stoletje dolgi tradiciji inovativnosti, domislili, da bi voznikom ponudili nekaj povsem novega, še neznanega. Na ceste sta zapeljala CLA, kompaktni kupe s štirimi vrati, in CLA shooting brake, ki se z velikim prtljažnikom kosa s premijskimi karavani srednjega razreda. Zaradi podobnosti z Mercedes-Benzovo ikono, CLS, se je modela CLA takoj prijel vzdevek "baby CLS" za množice.

Pod dizajn se je podpisala ekipa, zbrana okoli slovenskega guruja avtomobilskega oblikovanja in šefa za zunanji videz Mercedes-Benzovih vozil, Roberta Lešnika. CLA je prejel "oblikovalskega oskarja", nagrado red dot, ki jo strokovna žirija podeljuje za najbolj imenitne oblikovalske dosežke. Ob tem so neodvisni žiranti zapisali, da Mercedes-Benz klasičnemu avtomobilu kaže novo pot v prihodnost. Opozorili so na presenetljive detajle, ki so jim oblikovalci dali nov pomen, hkrati pa je ekipi Roberta Lešnika uspelo poudariti športni in vrednostni značaj modela CLA.

Marsikdo sploh prvič v garažo zapeljal vozilo Mercedes-Benz

Ne preseneča, da je bila prva generacija modela CLA velik prodajni uspeh, saj so v Stuttgartu dosegli zastavljeni cilj: pomladili so klientelo, ki ji veliko pomenita na modernost in športnost, Mercedes-Benz pa je iz tradicionalne luksuzne znamke postal moderna luksuzna znamka. Približno 80 odstotkov kupcev modela CLA je bilo za znamko novih, s precej nižjo povprečno starostjo od kupcev katerega koli drugega Mercedesovega modela. Marsikateri Slovenec je s prihodom atraktivnega kupeja sploh prvič v svojo garažo zapeljal avtomobil te prestižne nemške znamke vozil.

Leta 2019 so pri Mercedes-Benzu predstavili drugo generacijo modelov CLA kupe in CLA shooting brake. Zanimivo je, da je bila premiera druge generacije Mercedes-Benz CLA na tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu, ne na klasičnem avtomobilskem salonu. Pri Mercedes-Benzu so s tem dali jasno vedeti, da so vanj vgradili inovativne in sodobne elektronske sisteme. To je računalnik na kolesih, ki si tehnologije za varnost, udobje in povezljivost deli z najdražjimi in najbolj uveljavljenimi vozili znamke Mercedes-Benz.

CLA ohranja svoje bistvo. Namenjen je kupcem, ki želijo izstopati, ponuja pa eno od najbolj atraktivnih oblik. Količnik zračnega upora je še vedno med najboljšimi na svetu, kar so dosegli s številnimi oblikovalskimi triki. Pokrov motorja je nižji, bolj raven, žarometi so ožji, motorna maska je nagnjena, s čimer so oblikovalci naredili še bolj izrazit nos morskega psa. Piko na i pri čustveni podobi CLA dodajajo vrata brez okvirjev, še ena posebnost, ki pri avtomobilih izumira, medtem ko zadnja široka svetila optično dodatno razširijo zadek.

Novi CLA kupe in CLA shooting brake ponujata številne asistenčne sisteme iz razreda S, med drugim tudi sistem za polsamodejno vožnjo. Foto: Media Daimler | Foto: Novi CLA kupe in CLA shooting brake ponujata številne asistenčne sisteme iz razreda S, med drugim tudi sistem za polsamodejno vožnjo. Foto: Media Daimler

Oprema, ki varuje in razvaja

Kljub športni obliki gre za zelo uporaben avtomobil, saj so prtljažna vrata velika in omogočajo lažje natovarjanje, CLA shooting brake pa ima v kombinaciji z zadnjimi sedeži dodano funkcijo preklopa sedal delno naprej, tako da lahko po potrebi prtljažnik povečate na 595 litrov, to je pa že toliko prostora kot pri velikih karavanih.

CLA se lahko pohvali z bogato opremo, ki jo poznamo iz najdražjih vozil znamke Mercedes-Benz. Veliko naprednih tehnologij in sistemov je v vozilo vgrajenih že serijsko, hkrati pa omogoča nadgradnje v obliki najbolj naprednih sistemov, ki si jih je mogoče danes zamisliti v vozilih. V kabini se na "brezšiven" način prepletata eleganca in športnost.

CLA ima tako že serijsko dva digitalna zaslona. Po želji pa je lahko vozilo opremljeno tudi s sistemom upravljanja s kretnjami. Kamera v stropu prepozna voznikovo oziroma sovoznikovo roko, kar pomeni, da lahko le z zamahom roke prižigamo luči oziroma upravljamo razne sisteme v vozilu. Večino funkcij udobja, kot so prezračevanje sedežev, klimatska naprava, osvetlitev okolice in zvok, nadzoruje sistem Energizing, ki jih prilagodi glede na voznikovo razpoloženje ali vnaprej izbrane programe. Sistem je združljiv z Garminovo pametno uro Vivoactive 3, ki nadzoruje voznikovo stopnjo stresa in celo kakovost spanja. Vrhunski zvok zagotavlja opcijski sistem premijskega ozvočenja Burmester.

Podobnost vodilnemu vozilu razreda S je opazna tudi v asistenčnih sistemih. CLA nadzira območje do razdalje 500 metrov, upravlja polavtomatsko prestavljanje na avtocestah ali v zastojih ter prilagaja hitrost pri prečkanju križišč in krožišč.

Mercedes CLA shooting brake je kupejevski karavan s pametno zasnovanim prtljažnikom. Foto: Media Daimler | Foto: Mercedes CLA shooting brake je kupejevski karavan s pametno zasnovanim prtljažnikom. Foto: Media Daimler

Parkiranje še nikoli ni bilo tako preprosto

Aktivni asistent za parkiranje in 360-stopinjska kamera pomagata pri parkiranju na še tako majhna in ozka parkirna mesta ter tudi pri zapuščanju parkirnega mesta in manevriranju. 360-stopinjska kamera s štirimi povezanimi kamerami kratkega dosega v rešetki hladilnika, ročaju za sprostitev pokrova prtljažnika in ohišjih zunanjih ogledal med drugim vključuje virtualni pogled iz ptičje perspektive. Voznik lahko izbira med različnimi pogledi, ultrazvočni senzorji, nameščeni v sprednjem in zadnjem odbijaču, pa še dodatno poskrbijo, da vam ne bo treba obiskati avtokleparske delavnice.

Dodatne LED-luči Multibeam so opremljene z do 18 individualno nadzorovanimi diodami, kar pomeni, da vam nikoli več ne bo treba preklapljati med dolgimi in kratkimi lučmi, preostali udeleženci v prometu pa ne bodo nikoli "zaslepljeni".

Telefon se skrit pred tujimi pogledi brezžično polni v namenskem predalu, hkrati pa se lahko v hipu poveže z osrednjim zaslonom na dotik, kjer lahko prebirate svoje vsebine ali predvajate glasbo, naloženo na telefonu.

MBUX prepozna vaše želje

Seveda ima CLA tudi intuitivni informacijsko-razvedrilni sistem MBUX, ki deluje na podlagi umetne inteligence. Navigacijska naprava med drugim riše usmerjevalne puščice prek žive slike kamere.

MBUX je popolnoma integriran v vaše digitalno življenje in ponuja možnost personaliziranih prikaznih slogov. Poleg tega se bo vaše navdušenje nad njim z vsako vožnjo samo še stopnjevalo, saj je sistem učljiv in sposoben vživljanja v vsakega voznika posebej. Podatki v realnem času, uporabniška izkušnja, deljenje storitev, polna prilagodljivost uporabniku z vnaprej predvidenimi in obogatenimi informacijami, aplikacije, povezljivost in drugo. Voznikov zaslon je vsebinsko razdeljen na tretjine in tako omogoča, da z nekaj pritiski na volanske gumbe za vsako tretjino posebej določimo, kaj naj prikazujejo v lični grafiki: klasične merilnike, hitrost, vrtljaje, temperaturo ali raznovrstne kombinacije z navigacijo, podatke potovalnega računalnika, delovanje asistenčnih sistemov, multimedije ... Uporabniki vozila si lahko ustvarijo svoj profil in avto takoj ob startu prilagodi vse nastavitve in merilnike trenutnemu vozniku. MBUX se tudi ves čas uči – kmalu ve, katere so najpogostejše poti uporabnika, in sproti iz baz podatkov spremlja promet na njih, da bo vedno lahko ponudil časovno idealno pot. Lahko si tudi zapomni, koga najpogosteje kličete po telefonu, ko se peljete domov iz službe. Tako vam na zaslonu že vnaprej ponudi hitri dostop do številke osebe in je ni treba iskati v imeniku.

Mercedes-Benzov samoučeči informacijsko-razvedrilni sistem MBUX druge generacije vas popelje v nov svet informacijsko-razvedrilnega sistema z možnostjo intuitivnega glasovnega upravljanja, upravljanja na dotik ali upravljanja s kretnjami. Foto: Media Daimler | Foto: Mercedes-Benzov samoučeči informacijsko-razvedrilni sistem MBUX druge generacije vas popelje v nov svet informacijsko-razvedrilnega sistema z možnostjo intuitivnega glasovnega upravljanja, upravljanja na dotik ali upravljanja s kretnjami. Foto: Media Daimler

Tudi športni AMG

Tudi med vožnjo je CLA tipično vozilo znamke Mercedes-Benz. Inženirji so imeli nalogo športnemu videzu priključiti vse elemente dinamične vožnje, zato ima večvodilno zadnjo premo, za 15 milimetrov znižano podvozje in športno nastavljeno blaženje. Odlična aerodinamika skrbi, da avto zelo tiho reže skozi zrak tudi pri velikih hitrostih, notranjost pa je že tako zatesnjena pred hrupom, kot spada k zvezdi na nosu.

Na voljo so širok izbor bencinskih in dizelskih motorjev, preizkušen in učinkovit sistem pogona na vsa štiri kolesa 4MATIC in tudi različica priklopnega hibrida CLA 250e, ki omogoča, da vse ali pa velik del svojih vsakodnevnih poti brezskrbno opravite brez lokalnih izpustov. Ljubitelji športnih različic lahko posežejo tudi po modelih Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC, Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+ in Mercedes-AMG CLA 45S 4MATIC+ s kar 310 kW (421 KM).

Posebnost je športna različica Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+ z dvolitrskim štirivaljnim turbobencinskim agregatom s 310 kilovati moči. Foto: Media Daimler | Foto: Posebnost je športna različica Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+ z dvolitrskim štirivaljnim turbobencinskim agregatom s 310 kilovati moči. Foto: Media Daimler

Ne spreglejte