Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2018,
10.52

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

električna vozila Jaguar

Petek, 12. 10. 2018, 10.52

5 let, 6 mesecev

Ali se res obeta revolucija Jaguarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Vodilni pri Land Roverju se poigravajo z mislijo, da bi Jaguar v prihodnjem desetletju postal povsem električna znamka vozil.  Podobno je z Oplom poskusil nekdanji izvršni predsednik Karl-Thomas Neumann, a je bil zaradi svojih futurističnih načrtov primoran zapustiti nemško znamko.

I-apce je Jaguarjev prvi povsem električni avtomobil. Na krilih odličnih prodajnih rezultatov želijo v prihodnjem desetletju popolnoma preobraziti znamko in prodajati izključno električne avtomobile. | Foto: Ford I-apce je Jaguarjev prvi povsem električni avtomobil. Na krilih odličnih prodajnih rezultatov želijo v prihodnjem desetletju popolnoma preobraziti znamko in prodajati izključno električne avtomobile. Foto: Ford

Drzen načrt, ki odpira številna vprašanja

Do informacij se je dokopal britanski Autocar, ki je poročal, da je oddelek za načrtovanje prihodnjih produktov začrtal novo strategijo za prihodnost znamke. Konvencionalno paleto modelov bi radi v prihodnjih od petih do sedmih letih zamenjali s povsem električnimi modeli.

V načrtih se pojavlja tudi prestižna električna limuzina, ki bo nadomestila nepriljubljeni model XJ in bi lahko na ceste zapeljala že v prihodnjih dveh letih. Kot glavna konkurenta bi ji nasproti stala Porschejev taycan in seveda tesla S. Na novo oblikovana limuzina naj bi po prvih informacijah imela povsem novo prestižno potniško kabino, stavila naj bi na odlične vozne lastnosti in videz ter zaradi električnega pogona speljala marsikaterega kupca Mercedesovemu razredu S in bentleyju flying spur.

Avtomoto Magna Steyr izdeluje prve jaguarje i-pace: Pospešek izreden, avto hitrejši od tesle
land rover discovery
Avtomoto Državna pomoč Jaguarju? Slovakom le zelena luč.

Kakšna bi lahko bila modelna paleta prihodnosti?

XE in XF bosta končala svoj cikel leta 2023, zato bi ju lahko čez pet let zamenjal električni križanec, nekoliko večji kot Audijev e-tron. Povsem novi I-pace bo na ceste zapeljal leta 2025, ravno takrat pa bi moral predstaviti novo generacijo modelov E-pace in F-pace. Zamenjali naj bi ju električni različici. Skoraj celotna paleta bi bila elektrificirana do leta 2026, preobrazbo pa bi končali leta 2027 s prihodom prestižnega križanca J-pace. Ker bo leta 2020 čas za zamenjavo športnega kupeja F-type, bi lahko že kmalu videli tudi njegovo električno zamenjavo.

Po prvih predvidevanjih Jaguarjevih svetovalcev bi lahko prodali do 300 tisoč avtomobilov na leto, izkoristili višje cene in prvi vstopili v nov trend prodaje avtomobilov. Še več, s to potezo bi močno pomagali zmanjšati povprečni izpust emisij CO2 skupine Jaguar Land Rover.

Lahko Jaguarju uspe z elektrifikacijo modelne palete prehiteti preostale znamke? | Foto: Jaguar Lahko Jaguarju uspe z elektrifikacijo modelne palete prehiteti preostale znamke? Foto: Jaguar

Realnost ali iluzija?

Jaguarjeva poteza sproža veliko vprašanj, med drugim ali je trg sploh pripravljen na takšno potezo, navsezadnje pa je tukaj tudi vprašanje tehnologije. Bi bili pripravljeni kupiti športni avtomobil in hkrati sprejeti kompromis polnjenja baterij? Ko je želel Karl-Thomas Neumann počasi spremeniti znamko Opel v proizvajalca električnih vozil, je bil primoran zapustiti nemškega proizvajalca vozil.

Avtomoto Uradno: Predsednik Opla nič več Karl Thomas Neumann
Jaguar E-pace
Avtomoto Jaguar e-pace: britanski maček iz graškega obrata na kratek obisk v Slovenijo #foto
Ne spreglejte