SiolNET. Avtomoto Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Mitsubishi: pod vprašajem tudi obstoj družbe?

0,60

termometer

Vodstvo Mitsubishija po odkritju afere s prirejanjem rezultatov porabe ostaja na svojih mestih. Japonci so začeli temeljito preiskavo afere, ki bi lahko zamajala tudi temelje znamke.

Japonski mediji napovedujejo odstop predsednika znamke Mitsubishi

Potem ko so pri Mitsubishiju priznali, da so pri meritvah porabe goriva pri nekaterih svojih modelih uporabljali različne trike vse od leta 1991, se je vodstvo družbe znašlo pred novim velikim izzivom. Japonski mediji so poročali, da bosta odstopila tako predsednik znamke Osamu Masuko kot operativni direktor Mitsubishija Tetsuro Aikawa, a je vodstvo za zdaj ta namigovanja označilo za špekulacije in jih ovrglo.

Pri Mitsubishiju zavračajo odstop Osame Masuka. Pri Mitsubishiju zavračajo odstop Osame Masuka.

Predsednik koorporacije ne izključuje niti vprašaja obstoja družbe

Predsednik koorporacije Mitsubishi Motors je medtem dejal, da se bo nastalega položaja lotil kot morebitne afere, ki bi pod vprašaj lahko postavila prihodnost družbe. Prednost bodo Japonci dali temeljiti preiskavi, ki bi lahko trajala tudi tri mesece. Kadrovskih sprememb vsaj uradno za zdaj ne načrtujejo, prav tako niti še niso začeli nabirati kapitala za izplačila morebitnih kompenzacij. Po prvotnih ocenah bi lahko afera Mitsubishi stala vsaj 880 milijonov evrov.

Dodatna testiranja že zahtevajo v ZDA

Po prvih ocenah je Mitsubishi porabo goriva napačno testiral pri okrog 625 tisoč avtomobilih, predvsem gre za vozila najmanjšega razreda. Približno dve tretjini teh vozil so izdelali za Nissan, ki je prostovoljno s trga že umaknil japonska modela dayz in dayz roox.

Ameriška agencija za varnost okolja, ki je lani jeseni odkrila tudi goljufije pri Volkswagnu, je od Mitsubishija v ZDA že zahtevala vnovično testiranje vseh avtomobilov na trgu. Predsednik Nissana Carlos Ghosn je o prihodnosti sodelovanja z Mitsubishijem dejal, da se bodo za morebitne spremembe odločili po opravljeni preiskavi.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin