Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 9. 2010,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 14. 9. 2010, 9.21

8 let

Gozdne ceste in lastna odgovornost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Se vozimo le po asfaltu? Morda nekateri, drugi v času rasti gob vidijo tudi makadam, za tretje pa je to prijeten izlet. Ko pri tem zaidemo na gozdne ceste, moramo vedeti več od tega, kar piše v ZVCP.

ABS prijemlje drugače

Makadam spada med tiste redke podlage, na katerih so v prednosti vozila brez ABS-a. Med zaviranjem v sili na takšni podlagi, ki ponavadi ni prav gladka ali je celo "našodrana", dobiva elektronika na vsakem kamenčku posebej signal, da je kolo blokiralo. Sledi popuščanje zavorne sile in posledično podaljšana zavorna pot. Poudarek je na večini vozil. Nekateri avtomobili namreč že znajo zaznavati slabši pojemek in dovoljujejo nekaj več blokiranja koles, to velja zlasti za novejše terence.

Omejitev je 40

Večini voznikov je povsem neznana omejitev na 40 kilometrov na uro, ki velja na gozdnih cestah. Seveda, saj ni zapisana v ZVCP, temveč jo najdemo v Pravilniku o gradnji, vzdrževanju in načinu uporabe gozdnih prometnic, ki pa temelji na Zakonu o gozdovih. Še dobro, da nam na gozdnih cestah ne nastavljajo radarskih pasti, lahko ugotovimo, vendar prenagljeno. Če pride do škodnega dogodka, je odgovornost na gozdnih cestah malo drugačna kot na drugih javnih cestah, posebej pa nam lahko škodi še morebitna prevelika hitrost.

Srečanje na gozdni cesti

Gozdne ceste ponavadi niso prav široke, ker so ovinkaste, so tudi nepregledne in med srečanjem vozil lahko pride do težav. ZVCP natančno določa, katero vozilo mora ustaviti oziroma zapeljati vzvratno, da na zoženem delu ceste omogoči varno srečanje. Še bolj pomembna od prednosti je hitrost in z njo povezana zavorna pot, za varno srečevanje pa je koristno, da nasprotivozečega opazimo čim prej.

Moje gozdne izkušnje

V leve nepregledne ovinke se pripeljem res skrajno desno, ker tako lahko najprej opazim vozilo, ki prihaja izza ovinka. In nasprotno: proti desnim ovinkom, kjer srečanje tako ali tako ni mogoče brez ustavljanja, se postavljam malce bolj levo, tako da oba voznika, ki si peljeva nasproti, prej opaziva drug drugega. Kaj pa hitrost? S svojo nimam težav, prehitrim "nasprotnikom" sem pa že "ušel" z vzvratno vožnjo.

Ne spreglejte