TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 8. 2010,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 20. 8. 2010, 14.19

8 let

Zagreb pred zlomom nepremičninskega trga?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška prestolnica se je do zdaj razmeroma uspešno upirala upadanju cen nepremičnin, a vprašanje je, do kdaj se še bo, kajti število zaplenjenih nepremičnin nezadržno in strmo narašča.

Zgolj v zadnjih nekaj mesecih se je število zaplenjenih hrvaških nepremičnin podvojilo, poroča portal Business.hr na podlagi podatkov hrvaške gospodarske zbornice. To je le razlog več, da hrvaški nepremičninski posredniki že v prihodnjih mesecih pričakujejo velik upad cen – tudi do 40 odstotkov. Upad cen nepremičnin na Hrvaškem napoveduje tudi Hrvatska narodna banka, ki v svoji nedavni uradni publikaciji napoveduje tudi stopnjevanje težav hrvaških gradbincev.

Breme slabih posojil

Od leta 2008, ko so cene dosegle vrhunec, zagrebške nepremičnine niso izgubile toliko vrednosti kot tiste v Beogradu, kjer naj bi cene upadle kar za četrtino, ali v Ljubljani, kjer naj bi cene upadle za dobro petino. Povprečna zahtevana cena za kvadratni meter stanovanja v Zagrebu je julija, poroča CentarNekretnina.net na podlagi 221 tisoč hrvaških ponudb, znašala 1918 evrov, pri čemer so najdražja stanovanja v mestnem središču (2492 evrov za kvadratni meter).

Edino, kar naj bi še preprečevalo večji upad cen hrvaških nepremičnin, naj bi bile banke, ki za zdaj še vedno niso prisiljene množično aktivirati hipotek ali prodajati zaseženih stanovanj. Toda slaba posojila bodo zanje vedno večji glavobol: po neuradnih podatkih naj bi bilo že vsako peto posojilo na Hrvaškem problematično zaradi neplačevanja zapadlih obveznosti posojilojemalcev. Banke se tako lahko v kratkem znajdejo tudi z nepremičninami, ki jih bodo želele prodati čim prej, da bi vsaj delno pokrile izpade zaradi nezmožnih ali nediscipliniranih plačnikov.

Že videno na vzhodu Beograjske izkušnje dokazujejo, da je tak razvoj dogodkov še kako verjeten: tamkajšnji največji upad, največji v regiji, so sprožile prav banke, ki so pod pritiski konsolidiranja svojega poslovanja, obremenjenega s slabimi posojili, aktivirale hipoteke.

Na Hrvaškem so se sicer še to poletje nadejali, da bodo tujci z zanimanjem za nakup nepremičnin na Jadranu nekoliko popravili neugodno razmerje med povpraševanjem in ponudbo, a se to ni zgodilo, vsaj ne v pričakovanih razsežnostih. Recesija je očitno prizadela tudi morebitne kupce v drugih državah, od koder so jih pričakovali.

Prodajalci na Jadranu so julija za kvadratni meter počitniške hiše ali apartmaja na morju pričakovali povprečno ceno 2040 evrov, za kvadratni meter stanovanja, prav tako na morju, pa 2169 evrov.

Ne spreglejte