TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
7.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 7.19

8 let

Za otroke potrebuješ domišljijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V okviru večerov Bistričani Bistričanom so predstavili še enega znanega krajana, uveljavljenega skladatelja Bojana Glavino.

S pesmijo Makse Samsa je bistriški moški pevski zbor Dragotin Kette začel uvod v predstavitev še enega znanega Bistričana, ki ga je pred domače občinstvo v okviru večerov Bistričani Bistričanom povabilo Društvo za krajevno zgodovino in kulturo.

Uvodno pesem je namreč uglasbil Bojan Glavina, pianist, glasbeni pedagog in vse bolj uveljavljen slovenski skladatelj, ki se je rodil in nekaj časa deloval v domačem kraju, danes pa ustvarja v slovenski Istri.

Bojan Glavina izhaja iz glasbene družine, saj je bila mati učiteljica klavirja in harmonike, oče pa klarinetist. "Naravno je bilo, da sem se brez pritiskov začel ukvarjati z glasbo. Mama in oče sta najprej stanovala v eni od učilnic glasbene šole. Tako sem bil že kot otrok obkrožen z zvoki različnih instrumentov. Prisile ni bilo prav nobene," je članu društva za krajevno zgodovino in kulturo Dimitriju Bonanu, ki je pogovor tudi vodil, in bistriškim poslušalcem zaupal Bojan Glavina. Iz domačega kraja je uspešnega pianista, glasbenega pedagoga in skladatelja življenjska pot zanesla v slovensko Istro, kjer danes ustvarja in živi z družino. Kljub temu Bistričani vedo, da je človek, ki rad pride domov in je po duši še Bistričan, je v uvodnem nagovoru poudaril predsednik društva za krajevno zgodovino in kulturo Tomo Šajn.

Komponirati začel izključno zaradi otrok Čeprav danes uspešen skladatelj, ki je nedavno zaključil tudi že drugi študij kompozicije (prvo diplomo iz orgel si je prislužil na glasbeni akademiji v Ljubljani), Bojan Glavina pove, da je začel komponirati izključno zaradi otrok. "Primarno sem učitelj klavirja. Ko sem učil otroke teorijo, pa sem ugotovil, da jim moraš snov zanimivo podati. Če želiš biti zanimiv otrokom, pa moraš imeti veliko domišljije. Učbeniki so se mi zdeli precej suhoparni, zato sem si za otroke izmišljal pesmi," je svoje začetke skladateljstva opisal Glavina.

Mladini in otrokom je sicer namenjen velik del njegovega opusa in poslušalci so lahko poleg ostalih njegovih skladb prisluhnili tudi suiti Pepelka v izvedbi učencev koprske glasbene šole v Piranu, kjer je Glavina zaposlen kot učitelj klavirja in korepetitor.

Ne spreglejte