TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2008,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2008, 15.19

8 let

Wal-Mart ostaja največji trgovec na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupna prodaja največjih 250 globalnih trgovcev na drobno se je v poslovnem letu 2006 povečala na 3250 milijard dolarjev, kar je osem odstotkov več kot leto prej.

Trdno na vrhu lestvice ostaja ameriški maloprodajni gigant Wal-Mart, ugotavljajo pri družbi Delloite. Letni obseg prodaje največjega ameriškega trgovca na drobno Wal-Marta znaša 345 milijard dolarjev. Med desetimi največjimi na svetu je šest ameriških trgovcev, preostala štiri mesta so si razdelili evropski trgovci na drobno: francoski Carrefour, britanski Tesco ter nemška Metro in Schwarz. Med trgovci na drobno so daleč največji tisti, ki prodajajo hrano in druge izdelke vsakdanje potrošnje. Evropski trgovci na drobno se zaradi prenasičenosti domačih trgov selijo še bolj proti vzhodu, kitajski in ruski trgovci na drobno pa so se prvič pojavili na seznamu 250 največjih trgovcev na drobno, ugotavlja novo Deloittovo poročilo pod naslovom 2008 Global Powers of Retailing.

V geografskem smislu se potrošnja seli proti Aziji

Pri družbi Deloitte napovedujejo, da bodo evropski trgovci na drobno zaradi prenasičenih in zelo tekmovalnih domačih trgov svoje poslovanje še bolj razširili v tujino. Francoske maloprodajne družbe so v lanskem poslovnem letu v povprečju poslovale v 15 državah, nemške pa v 13. To je precej več od ameriških trgovcev, ki so v povprečju poslovali v štirih državah.

Ker se v geografskem smislu potrošnja seli proti Aziji, bodo morali ameriški in evropskih trgovci na drobno morda iskati priložnosti v tujini, da bodo lahko izkoristili povečanje potrošnje na nastajajočih trgih in ohranili rast poslovanja.

Eden izmed trgov, kjer bi se lahko najprej soočile velike trgovske družbe, je Indija. Čeprav ta ostaja dokaj zaprta za tuje investicije trgovcev na drobno in so v njenem poslovnem okolju številne prepreke, je njena gospodarska rast zlasti na področju potrošnje hitra in je ne gre spregledati.

Ne spreglejte