TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 20.34

8 let

Velikanska hidroelektrarna Treh sotesk s polno zmogljivostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska hidroelektrarna Treh sotesk, največji objekt za izkoriščanje vodne energije na svetu, je začela delovati s polno zmogljivostjo.

To je bilo mogoče šele potem, ko je raven vode v velikanskem akumulacijskem jezeru s 175 metri dosegla svoj višek. V prihodnje bodo oblasti raven vode v jezeru uravnavale glede na potrebe zagotavljanja poplavne varnosti.

Gradnja velikanke na reki Jangce, najdaljši kitajski reki, se je začela leta 1993, akumulacija vode v jezeru pa se je začela šele 2003, saj so morale oblasti pred tem preseliti kar 1,4 milijona ljudi. Ko je skoraj 23 milijard dolarjev vredna hidroelektrarna leta 2008 začela proizvajati električno energijo, je raven vode v jezeru dosegla 172,8 metra.

"Zgodovinska prelomnica v delovanju elektrarne" Kot je povedal vodja projekta Treh sotesk Cao Guangjing, predstavlja maksimalna raven vode v jezeru zgodovinsko prelomnico v delovanju elektrarne, saj bo ta sedaj lahko polno lahko opravljala svoje storitve proizvodnje električne energije, zagotavljanja poplavne varnosti in uravnavanja navigacije na Jangceju.

Letna proizvodnja elektrike za potrebe neprestano rastočega kitajskega gospodarstva naj bi sicer po njegovih besedah znašala skoraj 85 milijard kilovatnih ur. Raven vode v jezeru naj bi prihodnje uravnavali glede na potreba zagotavljanja poplavne varnosti, vendar pa naj se ta glede na maksimalno raven ne bi znižala za več kot 30 metrov.

Številni geologi sicer opozarjajo, da dvigovanje in zniževanje ravni vode povzroča zemeljske plazove in geološke prelome, prinaša pa tudi večjo nevarnost potresov. Velika škoda se po navedbah kritikov povzroča tudi lokalnemu ekosistemu.

Kitajci tudi z najhitrejšo železnico Kitajska se v zadnjem času ponaša z vse več inženirskimi dosežki in megalomanskimi infrastrukturnimi projekti. Minuli teden je tako odprla najnovejšo progo hitre železnice, ki povezuje šanghajsko predmestje Hongqiao in šestmilijonsko metropolo Hangzhou. Za okoli 200-kilometrsko razdaljo bo novi hitri vlak kitajske izdelave CRH380 potreboval približno 45 minut. Vlak je po navedbah kitajskih inženirjev med testiranji zrušil tudi svetovni hitrostni rekord 416,6 kilometra na uro.

Do leta 2012 naj bi dokončali tudi največji projekt na področju hitre železnice, progo med Šanghajem in Pekingom, ki bo čas potovanja med 1300 kilometrov oddaljenima najpomembnejšima mestoma v državi prepolovila na pet ur. Železniško progo je Kitajska zgradila tudi visoko na Tibetanski planoti.

Gradnja jedrskih elektrarn Kitajska med drugim načrtuje tudi obsežno gradnjo novih jedrskih elektrarn in širitev rabe obnovljivih virov energije, v načrtih pa je tudi velikanski kanal, po katerem bi presežke vode z namočenega juga preusmerili na sušni sever.

Ne spreglejte