SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V teden boja proti raku z osveščanjem moških

1

termometer

Moški, naredite nekaj zase" je slogan letošnjega tedna boja proti raku, ki se začenja danes in poteka v organizaciji Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Aktivnosti zveze bodo tako potekale v smeri osveščanja javnosti o vrstah rak, ki se pojavljajo predvsem ali pa izključno pri moških. Najpogostejša oblika raka pri moških je rak prostate.

Zdrav način življenja je najboljša preventiva

Rak prostate se pojavlja predvsem pri starejših moških. Odkrije se ga vedno več predvsem zato, ker ga zdravniki z določanjem za prostato specifičnega antigena bolj intenzivno iščejo.

Predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc pojasnjuje, da je najboljši način preprečevanja raka zdrav način življenja. Poleg tega pa je treba raka iskati, poudarja. Nekateri se po njenih besedah raka toliko bojijo, da s pregledi odlašajo in niso dovolj pozorni, ko se začnejo oglašati prvi znaki.

Različne dejavnosti ob tednu boja proti raku

Zveza društev bo v prihodnjem tednu organizirala različne dejavnosti. Tako bodo v ponedeljek predali medicinsko opremo za prvo hišo Hospica, v torek bo dan odprtih vrat Onkološkega inštituta Ljubljana. V četrtek bodo regijska društva zveze v nekaterih trgovskih centrih po Sloveniji učila samopregledovanje dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, in mod.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin