TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2009,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 19. 11. 2009, 20.08

8 let

V knjižnici Otona Župančiča odprli Hišo svetov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V organizaciji društva Humanitas so v Knjižnici Otona Župančiča odprli Hišo svetov, prostor za globalno učenje.

To je prva taka knjižnica, specializirana za teme človekovih pravic, razvojnega sodelovanja, medkulturnega dialoga, trajnostnega razvoja, globalizacije in aktivnega državljanstva, je ob otvoritvi dejala Katja Mrak iz društva.

"Želimo širiti znanje o globalni povezanosti" Poudarila je, da je Hiša svetov specializirana knjižnica, ki s pomočjo strokovnega in pedagoškega gradiva za vse generacije želi širiti znanje in informacije o globalni povezanosti ter promovirati vrednote globalne odgovornosti in solidarnosti. Hiša svetov sodi v okvir projektov Mreža centrov za globalno učenje v Srednji Evropi, s finančno podporo Evropske komisije in ministrstva za šolstvo in šport oziroma urada za mladino.

Projekt oblikujejo in nadgrajujejo od leta 2004 Hiša svetov je sicer ime projekta, ki ga v društvu oblikujejo in nadgrajujejo od leta 2004. Namen projekta je širiti ideje o kulturni raznolikosti in premagovanju nestrpnosti do ljudi, ki jih naša družba dojema kot "drugačne". Že ime pove, da je ta svet velik in en sam, pa vendar sestavljen iz mnogih svetov. Hiša svetov tako v sebi združuje mnoge dejavnosti s skupnim imenovalcem "medkulturno", "razvojno", "enakopravno" in "miroljubno".

Otvoritvi je sledila projekcija filma Blue Gold Po otvoritvi prostora za globalno učenje Hiše svetov je sledila premierna projekcija dokumentarnega filma Blue Gold: World Water Wars (Modro zlato: Svetovne vojne za vodo) v režiji Sama Bozza. V filmu aktivisti za pravico do vode predstavijo ozadje privatizacije vodnih virov, opozarjajo na nevarnosti neoliberalnega pristopa do oskrbe z vodo ter napovedujejo konflikte zaradi geopolitičnih interesov nadzora nad vodnimi viri. Film je prejel številne nagrade.

Humanitas se zavzema za manj priviligirane skupine prebivalstva Humanitas, društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, se zavzema za manj priviligirane skupine prebivalstva v Sloveniji in po svetu. S pomočjo globalnega učenja, medkulturnega dialoga in razvojnih projektov širi zavedanje o soodvisnosti vseh in o pomenu uveljavljanja človekovih pravic ter vzpodbuja spoštovanje raznolikosti.

Ne spreglejte