Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
11.19

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Ljubljanske mlekarne

Foto: Ljubljanske mlekarne, Thinkstock

Natisni članek

advertorial alpsko mleko Ljubljanske mlekarne Rio 2016

Petek, 19. 8. 2016, 11.19

2 meseca, 3 tedne

Zajtrk za vrhunske športne rezultate

Vsebino omogoča Ljubljanske mlekarne

Foto: Ljubljanske mlekarne, Thinkstock

Foto: Ljubljanske mlekarne

Se kdaj vprašate, od kod naši športniki v Riu črpajo vso to neverjetno energijo? Brezkompromisna predanost treningom zagotovo, a veliko vlogo pri tem ima tudi pravilna prehrana. In vse se začne s kakovostnim zajtrkom.

Kako se začne dan vrhunskega športnika?

Zadnje tedne s ponosom spremljamo naše športnike v olimpijskem Riu, ki so zbrali že lepo število olimpijskih medalj. Za to so seveda potrebni izjemna predanost, pozitivna naravnanost, brezkompromisni treningi in vsakodnevna skrb za zdrav način življenja.

Kot vsi dobro vemo, se dobro počutje začne s kakovostnim zajtrkom. Vrhunski športniki prisegajo na polnovreden zajtrk, brez katerega se ne bi mogli spopadati s takšnimi preizkušnjami. Kaj športnik jé zjutraj, namreč močno vpliva na njegov uspeh oziroma neuspeh. Kakovosten zajtrk pred športnim preizkusom zagotovi, da ima tekmovalec energijo za doseganje vrhunskih rezultatov, hkrati pa napačna izbira živil lahko močno poslabša rezultat. Sestava in količina zajtrka sta tako ena izmed ključnih dejavnikov, ki pripomorejo k dobremu počutju. Zato poglejmo, kaj zajtrkujejo naši olimpijski junaki.

Dan športnika je poln težkih preizkušenj, zato ga mora začeti s kakovostnim zajtrkom. | Foto: Ljubljanske mlekarne Dan športnika je poln težkih preizkušenj, zato ga mora začeti s kakovostnim zajtrkom. Foto: Ljubljanske mlekarne

Najljubši zajtrk v olimpijski vasi je …

… mleko! Tako je, v olimpijski vasi se vsak dan začne s kozarcem mleka. Presenečeni nad preprostostjo odgovora? Preprosto ni vedno slabo in z mlekom športniki dobijo potrebno energijo že takoj v začetku dneva. In ker so slovenski športniki tako rekoč ob mleku zrasli, seveda nanj prisegajo še danes, zato je blagovna znamka Alpsko mleko tudi njihov ponosni sponzorski partner. Z Alpskim mlekom, s katerim so rasle že mnoge generacije olimpijcev, številne pa še bodo, pa se tekmovalci lahko v mislih vsak trenutek vračajo tja, kjer je najlepše – domov. 

#OkusPoDomu

Ljubljanske mlekarne s ponosom navijajo za naše športnike, zato so jih dodobra založile z mlekom, ki jim daje energijo prav vsak tekmovalni dan. V duhu slogana Okus po domu so pri Ljubljanskih mlekarnah vse člane olimpijske delegacije opremili tudi z individualiziranim darilom in sporočilom, ki bo vsakogar spomnilo na dneve treninga v domačem okolju in tako služilo kot navdih pred nastopom na igrah v Riu.

 | Foto:

Zakaj ravno mleko?

Ni pretirano reči, da je mleko pravzaprav popolno živilo. Kozarec mleka vsebuje kar osem gramov beljakovin, ki ohranjajo zdrave kosti, gradijo in ohranjajo mišično maso ter spodbujajo naš imunski sistem, hkrati pa tudi dajejo občutek sitosti in energije. A žal najpogosteje pozabimo čez dan zaužiti ravno zadostno količino beljakovin, posledica česar pa so med drugim pogost občutek lakote, pomanjkanje energije in zato tudi čezmerna telesna teža.

Mleko poleg tega vsebuje kar devet temeljnih vitaminov in mineralov, med njimi kalij, kalcij, vitamin D, vitamin A, magnezij, fosfor in vitamine iz skupine B. Če te zaužijete že takoj v začetku dneva, pomeni, da ste že zjutraj zadovoljiti potrebo po vseh vitalnih snoveh.

Vaš prvi obrok dneva vas mora nahraniti tudi z ogljikovimi hidrati, ki telo oskrbijo s takojšnjo energijo, te pa prav tako najdete v mleku. Poleg tega vsebuje tudi zdrave maščobe, ki so prepogosto omenjane kot slabe, a jih telo prav tako nujno potrebuje za delovanje. Pri maščobah je treba le nekaj previdnosti pri tem, kakšne izbirate, a dobra novica je, da se v mleku nahajajo tiste, ki so zdravju koristne.

Privoščite si kozarec mleka sleherno jutro in vstopite v dan pripravljeni na nove izzive. | Foto: Thinkstock Privoščite si kozarec mleka sleherno jutro in vstopite v dan pripravljeni na nove izzive. Foto: Thinkstock

Ne le za vrhunske športnike, temveč za vse, ki so skozi dan tako ali drugače aktivni

Zadnja stvar, ki jo kdorkoli želi, je, da se počuti brez energije, lačnega ali zaspanega. In tu ima precejšnjo vlogo kakovosten zajtrk. Seveda ne govorimo le o vrhunskih športnikih, temveč prav vsakem posamezniku, ne glede na to, ali ga čaka naporna športna aktivnost ali le zelo dolg dan v službi.

Naj vam bodo naši športniki navdih, da je treba skrbeti za svoje telo, zato bodite čim bolj aktivni, dan pa prav vsakič začnite z dobrim, polnovrednim zajtrkom, ki vključuje kakovostno Alpsko mleko.

 

Ne spreglejte