Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 11. 2014,
9.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 11. 2014, 9.25

6 let, 7 mesecev

Virtualna psihoterapija z lastno računalniško samopodobo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Virtualno resničnost strokovnjaki že uspešno uporabljajo za proučevanje in zdravljenje psihičnih motenj, kot so na primer fobije, zdaj pa so jo preizkusili še na preveč samokritičnih ljudeh.

Samokritičnost lahko po mnenju raziskovalcev londonske univerze University College London (UCL) zdravimo s povečanim sočutjem do sebe. Prepričani so, da se lahko uporablja tudi za zdravljenje številnih drugih kliničnih stanj, vključno z depresijo.

Skupina psihologov in računalniških strokovnjakov z UCL in univerz v Barceloni in Derbyju je zasnovala metodo za izboljšanje sočutja ljudi do sebe. Oblikovali so namreč edinstven položaj, ko je posameznik ob avatarju oziroma svoji računalniški samopodobi in računalniški igralni tehnologiji v odnosu s samim seboj.

V okviru študije je tako 43 sicer zdravih, vendar zelo samokritičnih prostovoljk doživelo odnos s samimi seboj, in sicer skozi oči svoje računalniške samopodobe.

Bomo v prihodnje prek virtualne resničnosti lažje spreminjali odnos do sebe? Prostovoljke so v okviru študije usposobili za izražanje sočutja do svojega virtualnega otroka, medtem ko so same v odraslem virtualnem telesu. Kot so se pogovarjale z otrokom v sebi, se je zdelo, da jih ta posluša in se pozitivno odziva na sočutje.

Po nekaj minutah so nato 22 prostovoljk "prenesli" v virtualno otroško telo, da so lahko s te perspektive doživele svojo virtualno odraslo telo, ki jih tolaži in z njimi sočustvuje. Preostalih 21 prostovoljk je opazovalo svoje virtualno odraslo telo, torej iz perspektive tretje osebe, kako tolaži otroka. Nato so z uporabo testov ocenili razpoloženje, stanje in osebnostne lastnosti prostovoljk, kar so naredili tudi pred preizkusom.

Raziskovalci so sicer navdušeni nad takojšnjimi koristmi, ki so jih doživele prostovoljke v raziskavi, vendar poudarjajo, da si prizadevajo za možnost nadaljnjega raziskovanja na tem področju, torej bolj poglobljeno in dolgoročnejšo klinično študijo.

Pretirana samokritičnost igra pomembno vlogo pri razvoju in vztrajnosti številnih težav v duševnem zdravju, vključno z depresijo. Kot namreč pravijo strokovnjaki, imajo ljudje, ki zmorejo imeti občutke sočutja do sebe, običajno nižjo stopnjo samokritičnosti in so se sposobni bolje spopasti z negotovostmi, ki jih prinaša življenje. Sočutje do sebe namreč deluje kot blažilec in pomaga spodbujati pozitivno razpoloženje in dobro počutje.

Strokovnjaki upajo, da bodo tako uspešna tudi nadaljnja raziskovanja in bodo virtualne terapije, ki jih bodo ljudje lahko za nizko ceno uporabljali kar na svojem domu, del naše bližnje prihodnosti.

Ne spreglejte