Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 16.47

8 let

Spoznajte wellness filozofijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko so ljudje dognali, da pojem zdravje ne zajema samo "odsotnosti bolezni", in da je zdravje telesa povezano z zdravjem misli in duha, se je razvil pojem wellness.

Sestavljen je iz dveh besed, well-being in fitness, wellness gibanje pa se je začelo razvijati v šestdesetih letih, kje drugje kot v ZDA. Wellness je način življenja, s pomočjo katerega dosežemo optimalno zdravje in odlično počutje. Z njim obrnemo svoje življenje v smer kakovosti in se izognemo boleznim, še preden nastanejo. Na kakovost življenja pa med drugim vplivajo naslednji elementi: telesne zmožnosti, duhovna usmerjenost, pozitivna naravnanost, kakovostno zasebno življenje in usklajenost z okoljem. Pojem wellness se v ZDA nanaša na vsakdanje življenje in so ga razširili predvsem družinski zdravniki, v Evropi pa se je najprej začel uveljavljati v turizmu. Kot gobe po dežju so začeli rasti lepotni centri s kopališči, savnami, sončnimi studii in fitness centri, ki nudijo wellness storitve. Tako se je začetni pojem, torej wellness kot "zdrav življenjski slog", prenesel na občasno uživanje in razvajanje v lepotnih centrih, kot si danes razlagamo ta pojem, čeprav večkrat ne vemo natančno, kaj naj bi pomenil.

Popularizacija wellnessa V osemdesetih letih je prišlo v ZDA do eksplozije razvoja wellness programov v poslovnem svetu z namenom zmanjšanja izostankov z dela, povečanja javnega ugleda podjetja, dviga produktivnosti delavcev in naraščanja pripadnosti. Tako so podjetja začela svoje delavce obravnavati bolj celostno in se zavedati pomena njihovega dolgoročnega zdravja za uspeh podjetja. V Evropi pa se je wellness pojavil šele konec 80. let kot posebno pojmovanje zdravja. Namenjen je tako posameznikom kot družinam in različnim organizacijam. V širšem pomenu wellnes pomeni kakovost življenja in celostno prepletanje človekovih telesnih, intelektualnih, čustvenih, družbenih, duhovnih in poklicnih razsežnosti. V tem pogledu je wellness mnogo več kot to, da se naučimo jesti zdravo, nadzirati stres, razvijati pozitivno samopodobo in biti v dobri telesni pripravljenosti. Pri nas pa prevečkrat razvodeni le na raven občasne skrbi za lepoto telesa in sproščanje v bazenu. Nekateri ponudniki izdelkov so ugotovili, da svoje produkte lažje tržijo pod oznako wellness, na primer nekatere prehrambene izdelke, športno opremo in oblačila, izdelke za prosti čas. Tako je wellness poleg "spa" centrov, ki prodajajo njegovo filozofijo, postal tudi dober posel.

Medicinski wellness Pri nas in v Evropi se v zadnjem času uveljavlja pojem medicinski wellness. Ta poleg poudarjanja pomena gibanja in dobrega počutja za zdravo življenje poudarja tudi nujnost sprememb življenjskih navad v izogib rizičnim dejavnikom, ki povzročajo določena obolenja. Medicinski wellnes združuje turistične in medicinsko-terapevtske storitve in naj bi ponujal kakovostno obravnavo, ki temelji na znanstvenih ugotovitvah zdravstva.

Ta vrsta wellnessa je najbolj primerna za ljudi s kroničnimi obolenji, ki so posledica življenjskega sloga, napolnjenega z velikimi obremenitvami in stresom. Ponudbo celostne sprostitve za menedžerje, ki vključujejo zdravniške preglede, nudijo tudi številna termalna zdravilišča pri nas. Programi vključujejo tudi trud za uravnoteženje telesa in duha, očiščevalne kure in delavnice za doseganje notranjega miru in ravnovesja.

Živite po njegovih načelih Zdi se, da se v pojem wellness uvrščajo ponudniki najrazličnejših storitev, tudi tisti, ki z njim nimajo veliko zveze. Zato preverite, kakšno storitev vam nudi wellness center, v katerega ste vstopili. Bazen s savno in masažnim prostorom še ne pomeni, da gre za wellness. Če želite živeti po načelih te filozofije, boste upoštevali naslednje smernice: ne kadite in se izogibajte alkoholu, kavi ter drogam; vsaj trikrat tedensko se ukvarjajte s športom; jejte raznoliko hrano in najmanj pet obrokov na dan, izbirajte hrano, revno z maščobami in holesterolom, uporabljajte sladkor le v majhnih količinah; spite vsaj osem ur na dan in se naučite uporabljati tehnike za odpravljanje stresa. Če boste upoštevali vse našteto, bo namakanje v bazenu, razvajanje na masažni mizi ali lepotna nega le pika na i k vašemu zdravju in dolgotrajnemu dobremu počutju, nikakor pa ne izgovor, da ste po nenehnem "uničevanju" svojega telesa in duha naredili nekaj zase. Čeprav seveda ni nič narobe z občasnim razvajanjem, ki nas vsaj kratkotrajno razbremeni skrbi in stresa, to še ne pomeni, da smo osvojili filozofijo wellnessa, še manj pa, da po njej živimo.

Ne spreglejte