Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2013,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

trebuh

Nedelja, 30. 6. 2013, 15.34

8 let

Naravno nad žolčne kamne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Žolčni kamni, ki so kristalne tvorbe holesterola in kalcija, so znak nepopolnega razstrupljanja jeter in so nevarni za naše telo.

Ti nadležni kamni, veliki so lahko kot zrno soli ali celo kot žogica za golf, se oblikujejo v žolčniku, ki deluje kot rezervoar za žolč, in v žolčevodih. Žolč, ki ga proizvajajo jetra, je nujno potreben za prebavo in presnovo maščobnih kislin. Žolčni kamni nastanejo, ko se jetra in žolčnik napolnita s strupi, zaradi česar se žolč ne more več učinkovito izločati. Znebimo se jih lahko s protivnetno dieto in čiščenjem organizma.

Simptomi Ko se kamni večajo, lahko ovirajo prebavo, kar čutimo v obliki bolečine v zgornjem delu trebuha. Bolečina, ki se običajno pojavi ponoči, ko zaužijemo masten obrok, je lahko blaga ali pa tudi skoraj nevzdržna. Med znake spadajo še napihnjenost, vetrovi, pomanjkanje energije po obroku, spahovanje …

Ker se v žolčne kamne lahko nalagajo bakterije in škodljivi organizmi, ki povzročijo vnetje žolčnika in jeter, je pomembno, da, če napad bolečine ne popusti in traja dlje časa ali celo več ur, obiščemo zdravnika.

Jejte dovolj sadja in zelenjave Žolčne kamne pa lahko s protivnetno dieto in zdravim načinom življenja tudi preprečite oziroma odpravite. Na vašem jedilniku morata biti tako dnevno prisotna sadje in zelenjava, bogata s hranilnimi snovmi rastlinskega izvora, še posebej živila, kot so avokado, kokos in oljčno olje (vsebujejo zdrave maščobe). Pozabiti pa ne smete niti na zadosten vnos zdravih maščobnih kislin omega 3 in vitaminov K2 in D3, ki uravnavata presnovo kalcija in tako preprečujeta nastajanje žolčnih kamnov.

Ker pa je pomembno tudi nemoteno delovanje prebavnega sistema, uživajte živila, ki so nasičena z organskimi kislinami in naravnimi encimi – jabolčni kis, sveže iztisnjen sok limone, rdeče zelje. Na vaše telo bosta pozitivno vplivala tudi sirotka in kefir.

Skrbite za zdravje svojih jeter Na splošno morate skrbeti za zdravje jeter. Priporočeno je občasno postenje, s katerim očistimo in razstrupimo organizem. Veliko boste naredili že, če ne boste jedli v poznih večernih urah – med zajtrkom in večerjo naj bi bilo vsaj 12 ur, saj imajo jetra tako dovolj časa, da se očistijo. Dobra očiščevalna kura za vaša jetra pa je tudi občasno uživanje tekoče hrane.

Ne spreglejte