SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogoča Mandatum
  • Messenger
  • Messenger

Nagradna akcija: odstranitev dioptrije po meri

Vsebino omogoča Mandatum

Izkoristite priložnost! Prijavite se na nagradno akcijo in morda ravno vi OSVOJITE NAGRADO  ODSTRANITEV DIOPTRIJE PO MERI.

Nagradna akcija je zaključena. Srečna nagrajenka je Didka Perovšek. Čestitamo!

Nagrado podarja Očesni Center VIDIM v Celju

Mandatum | Foto:

Mandatum VIdim2 | Foto:

OPERATIVNA ODSTRANITEV DIOPTRIJE

Operativna odstranitev dioptrije je na trgu že vrsto let, vendar ocenjujemo, da je to področje slabo poznano med širšo javnostjo. Marsikdo je že slišal za lasersko odpravo dioptrije, vendar to vsekakor ni edina opcija za posameznike, ki se želijo znebiti nošnje očal ali kontaktnih leč. Ali ste vedeli, da obstajajo tudi leče, narejene po meri posameznika, ki se vgradijo v notranjost očesa?

Govori se, da je laserska tehnologija primerna zgolj za posameznike do 40. leta, pri pojavu starostne dioptrije pa smo obsojeni na nošnjo korekcijskih očal, saj operacija ne pride več v poštev. Ta trditev na srečo ne drži!

PRIJAVA NA NAGRADNO AKCIJO

KLIKNITE TUKAJ IN SE PRIJAVITE

Od bližje si poglejmo lasersko tehnologijo

Mandatum VIdim2 | Foto:

Tehnologijo laserske korekcije delimo na več metod: PRK, LASIK, ReLEx SMILE in PRESBYOND. Laserska korekcija je primerna za polnoletne posameznike s stabilno dioptrijo in očesnimi napakami, kot so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in starostna daljnovidnost.

Pionirka laserske tehnologije je bila metoda PRK, po kateri so bile opravljene prve operacije za odpravo dioptrije že pred tridesetimi leti. Metoda PRK zahteva odstranitev celotne očesne povrhnjice (epitelija), kar pomeni, da se mora v času okrevanja v celoti obnoviti. Danes se metoda izvaja v manjšem obsegu, saj je nekajtedensko okrevanje precej dolgo za naš vse hitrejši življenjski tempo.

Metodo PRK je na nek način nasledila metoda LASIK, ki je globalno gledano še vedno številčno najpogosteje izbrana laserska metoda, vendar se to število vztrajno zmanjšuje zaradi pojava novejše tehnologije. Metoda LASIK ne odstranjuje celotne povrhnjice, ampak jo prereže in oblikuje roženični reženj oz. "pokrovček". Rez je približno dvocentimetrski, kar pomeni, da je vpliv operacije na stabilnost in strukturo očesa precej velik. Iz tega razloga lahko pride do neželenih stranskih učinkov, kot so npr.: pojav suhega očesa, poškodba roženičnega režnja, bleščanje, možnost infekcij, id. Cilj strokovnjakov je bil vsekakor napredek v smeri manj invazivne laserske metode.

Leta 2006 so pri podjetju Carl Zeiss patentirali metodo ReLEx SMILE, ki deluje izjemno nežno, vendar z dovršeno natančnostjo. Metoda je pacientu in očesu zelo prijazna, saj ne odstranjuje celotne povrhnjice in ne oblikuje roženičnega "pokrovčka". Laserski žarki delujejo v sredinski plasti roženice, kjer ustvarjajo zračne mehurčke in s tem oblikujejo tkivo, ki ga nato kirurg odstrani skozi od dve- do trimilimentrsko odprtinico. Odprtino prav tako ustvari laser z oblikovanjem majhnega reza, ki pa se po nekaj dneh popolnoma zaceli in ne pušča nikakršnih posledic. Metoda ne povzroča nastanka suhih oči, bistveno manjša je možnost infekcij in bleščanja ter ne predstavlja tveganja za morebitno poškodbo roženičnega režnja. Ohranja strukturo in stabilnost roženice in s tem omogoča tudi morebitne kasnejše posege v oko v primeru starostne dioptrije.

Mandatum VIdim2 | Foto:

PRIJAVA NA NAGRADNO AKCIJO

KLIKNITE TUKAJ IN SE PRIJAVITE

Metoda Presbyond je namenjena posameznikom, ki jih ovira starostna daljnovidnost in bi se radi znebili bralnih očal. Je najnovejša unikatna tehnika preoblikovanja roženice, ki daje pacientu večjo možnost izbire, ko se odločamo med vstavitvijo umetnih leč ali lasersko korekcijo. Vsekakor ne drži več, da bi se morali posamezniki s starostno daljnovidnostjo avtomatsko odločiti za zamenjavo znotrajočesne leče, saj zdaj obstaja laser, ki je posebej specializiran za tovrstne primere.

Kdaj pa pride v poštev vstavitev umetnih leč?

Umetne znotrajočesne leče so izdelane po meri posameznika, to pomeni, da je vsaka leča unikat. Izdelana je iz očesu prijaznega materiala, ki je biokompatibilen in visoko vzdržljiv – dosmrtni. Umetne leče delimo na tiste, ki se vstavijo pred lastno očesno lečo, in tiste, ki naravno očesno lečo zamenjajo.

Prve so namenjene mlajši populaciji, v primerih kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma. Tovrstne leče se pri nas imenujejo Visian ICL in so izdelane pri ameriškem podjetju STAAR Surgical. Njihova iznajdba je temeljila na potrebi vojaških pilotov, ki niso smeli uporabljati korekcijskih očal ali klasičnih kontaktnih leč. Leče so narejene iz materiala z visoko vsebnostjo kolagena in imajo 100-odstotno UV-zaščito. Sam postopek operacije je popolnoma reverzibilen, kar pomeni, da operacija ne pušča nobenih sledi na očesu, lečo pa lahko kadarkoli odstranimo. V naši praksi se kaže, da je tovrstna leča največkrat uporabljena v primerih, ko laserska tehnologija ni mogoča rešitev za odpravo dioptrije. Ti primeri so npr: izjemno visoka dioptrija, pretanka roženica, idr. Visian ICL je idealna rešitev tudi za posameznike, ki ne želijo trajno preoblikovati oblike svoje roženice.

Umetne leče, ki zamenjajo naravno lastno lečo, so ustrezne za posameznike, starejše od 45 let, ki imajo poleg osnovne dioptrije tudi znake starostne daljnovidnosti. Zamenjava znotrajočesne leče je trajna rešitev dioptrije, saj se dioptrija po operaciji ne spreminja več. Umetne leče, ki se vstavijo v oko, so narejene po meri in unikatne. Obstaja več vrst teh leč, ki rešujejo kakršnokoli dioptrijo. Zanimiva prednost tovrstne metoda pa je tudi ta, da se siva mrena po takšnem posegu nikdar ne more pojaviti, saj se lahko pojavi zgolj na lastni znotrajočesni leči, na umetni pa ne.

PRIJAVA NA NAGRADNO AKCIJO

KLIKNITE TUKAJ IN SE PRIJAVITE

Kako vem, katera metoda je primerna zame?

Mandatum VIdim2 | Foto:

Na izbiro ustrezne metode vpliva več dejavnikov. Ob prvem obisku moramo opraviti natančne preiskave na zahtevnih medicinskih aparaturah. Zdravnik nato prouči rezultate preiskav in se pogovori s pacientom o njegovih željah, življenjskem slogu in navadah. Zanimivo je, da so informacije o življenjskem slogu izjemno pomembne, saj so marsikdaj odločilni faktor pri izbiri med eno in drugo možnostjo posega. Če se naš pacient denimo ukvarja z ekstremnimi športi, pri čemer obstaja velika verjetnost poškodbe očesa, mu bomo vsekakor odsvetovali metodo LASIK, pri kateri ostaja ranljiv roženični reženj. V določenih primerih je za pacienta najprimernejša ena metoda, lahko pa jih pride v poštev tudi več. Redki so primeri, ko pacientovo oko ni primerno za tovrsten poseg.

V VIDIM Očesnem Centru v Celju razpolagajo z vsemi metodami, ki se v svetu trenutno izvajajo. Njihov izbor metode, s katero bodo njihovi pacienti operirani, temelji na varnosti posega za pacienta. Ogromno naredijo prav za varnost, pri čemer zahtevajo predvidljivost rezultatov in najboljšo možno rešitev za posameznega pacienta.

Novost v VIDIM Očesnem Centru je odprava KERATOKONUSA.

Več o tej metodi v nadaljevanju nagradne akcije.
 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin