SiolNET. Trendi Zdravje
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Kaj je laserska operacija dioptrije in za koga je primerna?

Oglasno sporočilo

Laserska operacija oči je postopek, s katerim se trajno odpravi dioptrija; posledično ni treba več nositi korekcijskih očal ali kontaktnih leč.

Odgovarja Boštjan Drev, dr. med., specialist oftalmolog.

Direktor in vodja zdravniške ekipe Očesnega centra VIDIM Boštjan Drev, dr. med., specialist oftalmologje, je v svoji 25-letni strokovni karieri opravil več kot 25 tisoč operacij oči. Direktor in vodja zdravniške ekipe Očesnega centra VIDIM Boštjan Drev, dr. med., specialist oftalmologje, je v svoji 25-letni strokovni karieri opravil več kot 25 tisoč operacij oči. Direktor in vodja zdravniške ekipe Očesnega centra VIDIM, je v svoji 25-letni strokovni karieri opravil več kot 25 tisoč uspešnih operacij oči.

Pri laserski odpravi dioptrije gre za spreminjanje površine in debeline roženice. Lomna moč roženice je po operaciji spremenjena in postane sorazmerna z dolžino zrkla. Laser roženico torej oblikuje v trajno pravilno obliko.

Laserska odprava dioptrije je primerna za vse polnoletne osebe, ki se soočajo z različnimi dioptrijami, imajo vsaj eno leto stabilno dioptrijo in ne želijo več nositi očal ali kontaktnih leč.

Do nedavnega so bili pacienti po 43. letu s starostno daljnovidnostjo izjema in niso bili primerni za lasersko operacijo oči.

Imam starostno dioptrijo. Je metoda PRESBYOND edina možnost za odstranitev dioptrije?

Starostna daljnovidnost ali t. i. presbiopija je normalen fiziološki pojav staranja leče, ki se pojavi med 43. in 55. letom in se kaže s slabšo vidno ostrino na bližino. Lastna očesna leča izgubi prožnost in s tem se postopno manjša sposobnost prilagajanja – upogibanja leče za gledanje na bližino.

V Očesnem centru VIDIM že vrsto let pomagamo pacientom pri odstranitvi starostne dioptrije z zamenjavo očesne leče, kjer v oko vgradimo večžariščno umetno lečo (IOL), v zadnjem obdobju pa v ospredje prihaja tudi laserska metoda odstranitve dioptrije po metodi PRESBYOND.

Vidim očesni center

Laserska operacija PRESBYOND je edinstvena in trenutno edina učinkovit možnost laserske korekcije vida po 43. letu, ki poleg reševanja dioptrije na vse razdalje rešuje tudi starostno daljnovidnost. Edini v Sloveniji jo izvaja VIDIM Očesni Center v Celju!

PRESBYOND se izvaja izključno na dveh vrhunskih laserjih podjetja Carl ZEISS (VisuMax in MEL 90), ki sta vodena in povezana prek računalnika, na katerem pred posegom napravimo načrt operacije. Z laserjem po meri na poseben način preoblikujemo roženico in s tem popravimo dioptrijo na daljavo in/ali astigmatizem ter povečamo vidno ostrino na bližino.

Primeren je tudi za paciente, ki so se zaradi starostne daljnovidnosti prvič srečali z očali.

Te zanima, kako v VIDIM Očesnem Centru potekajo možnosti odstranjevanja starostne dioptrije?

Več o laserski operaciji oči za odstranitev starostne dioptrije po metodi PRESBYOND, si lahko ogledate v prispevku iz oddaje Galileo, kjer je voditelj Marko Potrč natančno proučil tovrstno metodo ter podal svoje mnenje.

Metoda PRESBYOND se v Sloveniji izvaja izključno v VIDIM Očesnem Centru v Celju.

Za koga pa sta primerni metodi ReLEx SMILE?

ReLEx SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) je najnaprednejši postopek, t. i. tretja generacija odstranjevanja dioptrije (po PRK in LASIK) in se v celoti izvaja s femtosekundnim laserjem VisuMax podjetja Carl ZEISS. Dioptrija se odstrani, ne da bi oblikovali roženični pokrovček (ang. flap). Poseg je primeren za vse kratkovidne osebe, z dioptrijo med vrednostmi od -1,50 do -10 ter z astigmatizmom med vrednostmi do -/+ 5.

ReLEx SMILE (metoda 3. generacije) je zelo natančen, varen in neboleč laserski poseg za korekcijo dioptrije brez dolgotrajnega okrevanja. Vid se začne vračati že takoj po operaciji in doseže 100-odstotno vidno ostrino večinoma že v dveh dneh po operaciji.

Metoda ReLEx SMILE se v Sloveniji izvaja izključno v VIDIM Očesnem Centru v Celju. Več o laserski operaciji oči po metodi ReLEx SMILE, ki je marsikomu spremenila življenje na bolje, si lahko ogledate v prvem prispevku iz oddaje Galileo. Tudi to metodo laserskega odstranjevanja dioptrije je voditelj oddaje Galileo natančno preučil. Oglejte si njegove ugotovitve.

Metoda ReLEx SMILE se v Sloveniji izvaja izključno v VIDIM Očesnem Centru v Celju.

Preverite FB stran in preverite komentarje zadovoljnih pacientov.


Naročnik oglasnega sporočila je Mandatum.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin