Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2008,
11.49

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 5. 12. 2008, 11.49

8 let, 2 meseca

Hitro se napolnite z energijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pomanjkanje energije je glavni in največkrat edini izgovor, da ne opravite svojega dela.

Predvsem v zimskih mesecih, ko dobesedno trpite zaradi pomanjkanja svetlobe in gibanja ter zaradi onesnaženega zraka, je »dobava« energije drastično manjša. Vaše telo računa na vas in gotovo mu lahko pomagate. Hrana za energijo Predvsem je pomembno, da ne izpuščate obrokov, predvsem pa dan vedno začnite z zajtrkom. Velikokrat pomanjkanje energije pomeni tudi pomanjkanje magnezija, zato imejte vedno pri sebi mandlje ali lešnike; oreški namreč vsebujejo veliko magnezija.

Polnozrnati izdelki so prava zakladnica energije, vsebujejo veliko vlaknin in vitaminov skupine B, telo pa oskrbijo z »dolgotrajnejšim« pogonom kot enostavni sladkorji. V svojo prehrano uvrstite tudi veliko rib. Zelo velikokrat je vzrok za pomanjkanje energije že rahla dehidracija, ki povzroča tudi glavobole. Kako jo zaznate? Takoj ko so vaše ustnice suhe, je čas, da spijete kozarec vode. Ko ste že zelo žejni, je dehidracija že večja. Zelo velikokrat tudi zamenjamo lakoto za žejo in jemo takrat, ko bi morali samo veliko piti. Kdaj boste vedeli, da pijete dovolj tekočine? Vaš urin bo brez barve in vonja.

Izognite se jim in utrujenost se bo izognila vam Nekatera živila in pijače dobesedno sesajo energijo iz vašega telesa, zato jih izločite iz svoje prehrane. Največji »škodljivci« so alkohol (žal, žal), kava (ki pravzaprav dviga stopnjo stresnih hormonov v telesu, zato jo zamenjajte z zelenim čajem brez mleka, saj vsebuje veliko antioksidantov), enostavni sladkorji (kamor spadajo sladkarije, pozorni pa bodite tudi pri izdelkih z oznako manj maščob, ki imajo navadno res manj maščob, zato pa veliko več sladkorja).

Pridihajte do energije

Dihanje je skoraj čudežna formula za prenovitev vašega telesa. Moč dihanja so v kitajski medicini poznali že pred stoletji. Energijo (či) so dobesedno pridobivali z globokim dihanjem (dihanje s trebuhom). Stres in slaba drža največkrat povzročita, da je dihanje preplitvo, tako da ne napolnite celotnih pljuč z zrakom. Ko ste utrujeni, se usedite, položite dlani na stegna, poravnajte hrbet, stopala položite plosko na tla in globoko dihajte s trebuhom. Gotovo boste občutili razliko.

Naspite se

Ja, vsi vam govorijo, kako pomemben je osemurni spanec, in to vsi vemo. Velika večina pa ne ve, da ni vseeno, kdaj je teh osem ur. Najbolj optimalen spanec je med deseto uro zvečer in šesto uro zjutraj. In čeprav je dolžina spanca med eno in deveto uro zjutraj enaka, ni tako kakovosten. Zakaj? Človeško telo je naravnano na štiriindvajseturni dnevni ciklus, ki pa je vezan na dnevno svetlobo. Čim pozneje gremo spat, tem bolj bomo čutili utrujenost in bolj se bo zmešal naravni ritem. Hormoni, ki so potrebni za obnavljanje imunskega sistema, kože, mišic itd. (npr. rastni hormon), najbolje delujejo med enajsto zvečer in eno zjutraj.

Začnite se gibati

Dobra stran gibanja je, da ko enkrat začnete, čutite čedalje večjo potrebo po njem. Gibanje pravzaprav pospeši in izboljšuje vsako možgansko aktivnost, zato je zelo pomembno, da vzamete pot pod noge in se vsak dan vsaj pol ure sprehajate (idealna bi bila 45-minutna vadba). Če še niste začeli, začnite z lažjo vadbo, kot je hoja ali plavanje, da se vam gibanje ne bo že na začetku uprlo.

Zgrabite vitamine B

Vitamini skupine B so dober energijski paket. Poleg tega, da izboljšujejo spomin, jih potrebujejo mitohondriji (celične membrane) za energijo. Iz skupine B sta največkrat omenjena B12 in folna kislina (kadilci jo potrebujejo trikrat več kot nekadilci). Če ne pojeste dovolj špinače, blitve, fižola, agrumov, perutnine, rib in polnovrednih izdelkov, potem je čisto smotrno poseči po multivitaminskih pripravkih.

Ne spreglejte